We willen misschien wel gasloos wonen, maar voorlopig is dat voor de meeste mensen best ingewikkeld. Als je nu in actie wilt komen, kun je er voor kiezen om alvast minder gas te gebruiken. We leggen je uit hoe.
Duurzaam en comfortabel met een lage gasrekening
Er is op dit moment veel aandacht voor verduurzaming. Misschien komt dat wel doordat we de veranderingen in het klimaat zelf in onze directe omgeving merken. Of misschien is de gestegen rekening voor gas en elektra wel een drijfveer om te verduurzamen. Hoe dan ook, wat de beweegreden ook is, het voornaamste is dat we meer en meer stappen nemen om onze negatieve impact op het milieu te verkleinen. Zonder in te leveren op comfort.
Gasloos leven
Gasloos leven is een belangrijk thema in de verduurzaming; je hoeft maar naar het (jeugd)Journaal te kijken en het komt voorbij. En ja, als je in Groningen woont, moet dat liever vandaag dan morgen gebeuren. Voor nieuwbouw en een groot deel van de recent opgeleverde woningen is het goed mogelijk om de aansluiting met het aardgasnet achterwege te laten. De vraag is echter of het wel zo wijs is om meteen de cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. Er zijn nog een aantal stappen die je eerst kunt nemen.
Verlaag de vraag naar energie
De eenvoudigste eerste stap is het verlagen van de vraag naar energie. Dit klinkt ingewikkeld, maar het kan erg eenvoudig zijn: Zorg dat je minder gas verbruikt. Alleen al de thermostaat een graad lager zetten, draagt daar al aan bij.
1. Isoleer
Met afstand de beste manier om ervoor te zorgen dat je minder gas gaat verbruiken is door je woning te isoleren. Eenvoudige maatregelen zoals het toepassen van goede tochtstrippen (dus niet de el-cheapo variant van de bouwmarkt) leveren een aanzienlijke besparing op én verbeteren het comfort van de woning aanzienlijk. Geen tocht meer.
En over tocht gesproken, hou de deuren goed gesloten. Dat voorkomt dat je de hal of de vliering lekker warm stookt, waar normaliter weinig bedrijvigheid is. Daar mag het best een graadje kouder zijn, toch?
Zijn de spouwmuren geïsoleerd? Is de kruipruimte geïsoleerd? Het dak? Dit zijn al wat ingrijpender maatregelen, die dan wel weer van grote invloed zijn op het warmteverlies van de woning. Daardoor bespaar je behoorlijk op je gasverbruik.
Isolatiefolie achter de radiatoren plaatsen zorgt ervoor dat de warmte van de radiatoren in de woning komt in plaats dat je de muur direct achter de radiator lekker op temperatuur houdt. Kleine moeite.
2. Bewust verwarmen
Zet alleen de verwarming open in de kamers waar je lang blijft in plaats van elke ruimte op te warmen.
Overweeg een thermostaat te (laten) installeren waarmee je dag- of weekprogramma’s kunt instellen zodat de verwarming pas aanslaat kort voordat je opstaat of thuiskomt. Of kijk eens naar de slimme thermostaten zoals Nest en Toon, waarmee je op afstand de verwarming kunt in- en uitschakelen. Je kunt ook denken aan een radiator venilator. Door je verwarming (radiator) stroomt warm water. Met dit warme water verwarmt de radiator de lucht. De ventilator versnelt dit proces.
3. Ventileer
Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar wanneer je alle kieren in je huis potdicht maakt, loop je het risico in een vissenkom te wonen. Zorg ervoor dat je voldoende ventileert. Wanneer je mechanische ventilatie in huis hebt, overweeg deze te (laten) vervangen door een CO2-gestuurde versie. Op die wijze gaat hij alleen draaien wanneer er teveel CO2 in de woning aanwezig is. En als je toch bezig bent, plaats dan op strategische plekken een Koolmonoxidemelder.
Ga je met deze stappen van het gas af? Nee! Maar je kan er wel voor zorgen dat je minder gas verbruikt terwijl je toch lekker warm en fris blijft wonen. En tegelijkertijd hoef je minder per maand aan je gasleverancier te betalen. Mooi toch? Volgende keer meer over de (lange) weg naar gasloos.
Bron: www.larsboelen.nl
7 gedachten over “Dit kan je alvast doen om je gasrekening te verlagen”
Interessant, eerder moesten we allemaal aan de spaarlampen. Conclusie, de inkomsten liepen fors terug. Maatregel, de prijzen en de belastingen stegen fors om het verlies op te vangen. Conclusie, hoe zuiniger men leeft, hoe duurder men het weer maakt.
Interessant artikel……..
Ach, alweer : “”We” moeten volgens “”Den Haag” ( en de Internationale Verdragen.. ) totaal van “het gas af””. Hoe ? Oh dat zoekt eenieder zelf maar uit en de woningcorporaties nemen wel het voortouw bij alle huurwoningen. Kost wel wat, maar dat wordt wel doorberekend.. naar de huurder.
Zie artikel in het AD over een familie in Helmond , die “”helemaal elektrisch”” de eigendomswoning verwarmd, kookt enz. Investering : 22.000 Euro, met een langlopende lening. Besparing : 70 Euro per maand. Het installatie bedrijf heeft een zgn. geavanceerde speciale luchtwarmtepomp ingezet. Het kan wel, maar niet ( meteen ) voor iedereen, anders was het allang herhaaldelijk in alle media over bericht. Ook weet ik niet, welke bank(en) onder welke voorwaarden zo’n ‘duurzaamheidslening ‘ verstrekken. En de naam / adres van de installateur stond er ook niet bij.
In mijn volkstuin zei iemand tegen mij: “Als de NL overheid cq. de gasleverancier mij de gastoevoer (via de leiding ) afsnijdt, dan laat ik gewoon een tank met Propaangas ( zie diverse recreatieparken ) neerzetten en aansluiten. . . want nog ik ben de baas over mijn eigen huis en grond”.
Zou zo ook kunnen. En, er rijden nog altijd vele auto’s op gas… Hoeveel stroom zou er nodig zijn voor de honderden miljoenen auto’s en vrachtwagens alleen al in Europa ? ? En, waar de zgn. “zeldzame metalen” nodig voor de batterijen vandaan halen ?
Ja, China heeft zich in Afrika allang verzekerd van een flinke reserve voorraad .. Zulke vragen komen nooit echt ter discussie in onze NL media. Windmolenparken bouwen gaat alleen met grote opslagbatterijen, want als het dagenlang hard waait, kan de stroom geproduceerd aan de Duitse noordkust niet meteen het hoogspanningsnet in. En er is daarnaast een miljarden investering nodig in nieuwe hoogspanningsleidingen naar zuid Duitsland. Met kapitaal van o.a. Tennet ( NL ) .
En intussen plant Finland de bouw van meerdere atoomcentrales en denken voor het afval een definitieve , veilige plek honderden meters onder de grond te hebben.
Er is aardolie en gas genoeg, aardolie en gas ontstaat doordat er tektonische platen(aardschollen) over elkaar heen bewegen, dit gaat met zoveel krachten gepaard en op zo’n diepte met zeer hoge temperaturen, waardoor gas en aardolie ontstaat. Het is onderzocht dat er in aardolie en gas geen organisch plantmateriaal is gevonden. Aardgas en aardolie deze voorraden zijn oneindig.
Hier is ons aardgas wel eindig maar de ellende die de winning (heeft) veroorzaakt is helaas oneindig. Wij draaien voor de gevolgen op en de overheid heeft de opbrengsten verkwanseld. Nu probeert de overheid ook nog om ons zelf voor onze schade op te laten draaien door deze te bagatelliseren. Overigens is het beschikbare geld voor herstel van schade tot nu toe voor zo’n 80 % opgegaan aan organisaties en deskundigen en NIET aan betaling van schade aan woonhuizen en andere gebouwen. Van versterking komt bijna niets terecht en alles loopt jarenlange vertraging op. Door de scheuren in onze huizen en het eindeloze wachten op reparaties zijn onze energielasten in elk geval torenhoog. Zo worden wij dus nogmaals gestraft. Bedankt Nederland!
Idd minder (geld ook) kook met butagas fles van 14 liter kost ongeveer 27 € kan hier 1 jaar op koken ook water voor koffie of thee.
butagas is veel warmer als aardgas wat aangelegd word met water .
Voor wassen en douche gebruik ik kleine boiler 15 liter van 2100 watt die in 15 minuten warm water leverd waneer hij aangezet word kost dus +/-10 cent a 15 liter
Vrekkige mensen zijn goed voor mileu is mijn stellig .
Ik woon ook in den haag ben 48 en heb gezin.
Wij hebben ook geïsoleerd en gebruiken 1/3 van het gas dat de vorige bewoners gebruikten.
Wat blijkt :
Mensen die kritisch zijn t.o.v. het klimaatbeleid, kunnen en doen in heel veel gevallen, veel aan het milieu en besparing. Dus dit bovenstaande voorbeeld is leuk maar niet speciaal.
Er moet meer stelling worden genomen tegen de ontbossing, die slecht is voor het milieu en juist CO2 verhoogd, zie ook onlangs uitgezonden aflevering van nieuwsuur ( wie had dat gedacht) met een item hierover.
Gas is verschrikkelijk schoon en juist heel veel landen gaan erop over.
Ik ben voor het MILIEU en daar heeft de mens direct invloed op.
Maar dat vinden BEDRIJVEN NIET leuk.
Op het klimaat heb je bijna geen invloed, maar het gemaakte klimaatakkoord c.q. VERDIENMODEL vinden BEDRIJVEN WEL leuk. Ziet Groenrechts meneertje Jesse Klaver Alias de snotneus dit nu niet?
Reacties zijn gesloten.