Rampen of oorlog kunnen ervoor zorgen dat je je identiteitspapieren – en daarmee ook je identiteit zelf – verliest. Hierdoor kun je nooit meer bewijzen wie je bent en ga je als het ware door het leven als een ‘invisible man’. Uit eigen ervaring weet Tey Al-Rjula hoe dat voelt en met zijn bedrijf Tykn biedt hij nu een oplossing.
Geen bewijs van bestaan
Tijdens de Golfoorlog werd in Kuweit een register met geboorteakten verwoest. Een van de mensen die deze gebeurtenis trof, was Tey Al-Rjula. Hij verloor het bewijs van zijn bestaan, want een geboortebewijs is nodig om identiteitsdocumenten te verifiëren. Deze gebeurtenis zou later een belangrijke rol in zijn leven spelen.
Asiel aanvragen in Nederland
In zijn TED Talk vertelt Al-Rjula dat hij op vijf jarige leeftijd uit Kuwait vluchtte en uiteindelijk voor werk in Nederland terecht kwam. Hij leefde, zoals hij dat noemt ‘de Nederlandse droom’. Hij werkte op het gebied van digitale currencies, maar toen zijn contract niet werd verlengd, verliep ook zijn werkvergunning en kon hij niet langer blijven. Met een Syrisch paspoort kon hij naar Syrie, maar dat was door de oorlog geen optie. Zijn enige oplossing was om asiel aan te vragen in Nederland en zo eindigde hij in Ter Apel.
Een pizza bestellen
In Ter Apel leverde hij zijn papieren in en had hij alleen cash geld. Iets betalen met internetbankieren, was onmogelijk, maar hij had nog wel een wallet met bitcoins en dat gaf hem de vrijheid om bijvoorbeeld een pizza te bestellen. Tot grote vreugde van zijn medebewoners. Hij deelde zijn kennis over digitale currencies met hen en zag wat het kon betekenen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan bitcoins en Bitcoin Trader.
In het asielzoekerscentrum ontmoette hij meer mensen, die net als hij geen papieren meer hadden. Hij besloot zijn ervaring met blockchain en digitale currencies te vertalen naar een oplossing voor de ‘invisible man’. Hij startteTykn.
Tykn
Tykn ontwikkelde een app, ofwel een digital wallet of digitaal paspoort, die gebruik maakt van de blockchaintechnologie. Deze app beschermt de veiligheid en privacy van de identiteitsdocumenten en zorgt ervoor dat vluchtelingen zich overal en altijd kunnen identificeren. Zo kunnen ze bewijzen wie ze zijn.
Met Tykn zijn er door de blockchaintechnologie geen problemen rondom papieren identificatie. Door de blockchain database wordt de administratie gedecentraliseerd. Het systeem is daardoor minder kwetsbaar voor rampen.
Tykn ontving in mei dit jaar een investering van 1,2 miljoen euro ontvangen van Haagse IT-ondernemer Johan Mastenbroek. Samen gaan ze werken aan een rechtvaardige wereld waarin iedereen toegang heeft tot zijn of haar grondrecht op een identiteit.
En als je denkt dat leven met digicurrency gemakkelijk is, dan kun je deze video nog kijken. Een CNN redacteur probeerde een hele dag te leven met bitcoins en dat bleek niet eenvoudig.