Slapen in één van de 28 brugwachtershuisjes van Amsterdam

Ingeklemd tussen twee sluizen, midden op de Amstel. Of aan de Kostverlorenvaart met uitzicht op één van de oudste molens van de stad (De Otter, 1631). Of aan de rand van de Hortus Botanicus, waar je vanaf het balkon bijna het exotische groen kan aanraken. In Amsterdam liggen 28 brugwachtershuisjes, die stuk voor stuk worden omgetoverd tot ieniemienie hotels met eigen opgang. Inmiddels zijn er 18 geopend.

Ronde vorm

Zo werd begin deze maand nog de Kortjewantsbrug geopend: een hoog gelegen cilindervormige toren met uitzicht op het Scheepvaartmuseum en Nemo aan de ene kant en molen De Gooyer (1725) en de Schreierstoren (1487) aan de andere kant. Het brugwachtershuisje zelf werd in 1967 gebouwd en heeft twee verdiepingen met bovenin de slaapkamer. Het interieur is helemaal aangepast op de vorm van het huisje en dus is alles rond, ook het bed.

Brugwachtershuisjes
Foto: Kortjewantsbrug. Mirjam Bleeker

Passen en meten

Het verbouwen van de vaak kleine huisjes was niet altijd even makkelijk. In sommige gevallen was het passen en meten waar bijvoorbeeld de douche moest komen. De ruimtes moesten efficiënt worden vormgegeven zonder daarbij de geschiedenis uit het oog te verliezen. Het gaat hier immers om industrieel erfgoed en sommige brugwachtershuisjes zijn eeuwenoud. Zo dateert het oudste huisje uit 1673, maar er zijn ook modernere voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan huisjes van de Amsterdamse School (begin 20e eeuw) of zelfs huisjes, die stammen uit 2009.

Brugwachtershuisjes
Foto: Scharrebiersluis, Mirjam Bleeker

De Stijl

Naast het 375 jaar oude Hortus Botanicus staat een relatief modern brugwachtershuisje uit 1956.  Dit huisje is duidelijk geïnspireerd door Gerrit Rietveld, De Stijl en Bauhaus. Ook hiermee is rekening gehouden bij de inrichting van het huisje. Zo staat hier de Rood-blauwe Stoel van Rietveld in de kamer. Iedere gast van deze kamer krijgt bovendien gratis entree tot de botanische tuinen. Dus een wandelingetje door het rustgevende groen ligt letterlijk om de hoek.

Brugwachtershuisjes
Foto: Hortusbrug

Hergebruik brugwachtershuisjes

De brugwachtershuisjes kwamen leeg te staan toen Amsterdam de bruggen en sluizen van de stad centraal ging bedienen. Het zou zonde zijn om dit industrieel erfgoed leeg te laten staan, vonden de initiatiefnemers. En dus bedachten ze het Sweets Hotel: 1 hotel, 28 brugwachtershuisjes. Door ze als hotelkamers te hergebruiken, wordt in ieder geval voorkomen dat ze worden verwaarloosd.

Voor het ontwerp van de kamers is samengewerkt met het architectenbureau Space & Matter, dat ook meewerkte aan SchoonShip (de eerste duurzame drijvende woonwijk van Europa) en De Ceuvel (een ecohub voor creatieve en sociale ondernemers in Amsterdam Noord).

Voor de brugwachtershuisjes maakten de ontwerper zo veel mogelijk gebruik van de materialen, die er al waren.  Zo hebben ze in het huisje van de Amstelschutsluis het plafond van de slaapkamer naar de keuken verplaatst. Daar kwamen tijdens de verbouwing de houten resten van het originele fornuis uit de 17e eeuw tevoorschijn. Deze is natuurlijk hersteld en behouden.

Brugwachtershuisjes
Foto: Amstelschutsluis, Mirjam Bleeker

Duurzaam

Daarnaast maakt het personeel gebruik van elektrische bakfietsen om van kamer naar kamer te gaan. En gasten, die midden op het water in bijvoorbeeld de Amstelschutsluis logeren, worden met elektrische boot naar hun kamer gebracht. “Duurzaamheid is vanzelfsprekend voor ons,” zeggen de initiatiefnemers dan ook.

Wat vind jij van het hergebruik van deze brugwachtershuisjes in Amsterdam? Laat het ons weten door hieronder een reactive achter te laten.

Over de schrijver

7 gedachten over “Slapen in één van de 28 brugwachtershuisjes van Amsterdam”

  1. Walgelijk. Er waren zoveel goede ideeen voor de buurt en de stad met die brugwachtershuisjes. Maar nee hoor, niks voor de stad alles voor de toeristen en het geld…
    Amsterdam geeft zijn stad gewoon weg…..
    Jammer dat jullie trappen in de ‘prachtige’ verhaaltjes van het hotel in plaats dat jullie kijken naar de geschiedenis van het in hergebruik nemen van die brugwachtershuisjes

  2. Bijzonder leuk project met wel heel bijzondere locaties. De vraag zal zijn of de brugwachters zo maar weg geautomatiseerd kunnen worden of dat zal blijken dat fysiek ter plaatse zijn van brugwachters toch noodzaak blijft.

  3. Geweldig! Ludiek, uniek en een positief spraakmakend initiatief. Velen kunnen hierdoor genieten van een blijvende herinnering aan mooi Amsterdam.

  4. Oh geweldig, ik ga snel kijken of dat ook betaalbaar is! Hoewel ik iedereen een woning gun vind ik dit te mooi om door 1-2 personen bewoond te laten worden.
    Nu kunnen er nog veel meen mensen ervan genietemn

  5. Persoonlijk vind ik dat je het beter kunt verhuren aan mensen die dringend een woning nodig hebben, dan weer een bestemming met commerciele bedoelingen. De stad wordt steeds toeristischer, appartementen worden aangekocht voor de commerciele verhuur en de amsterdammer wordt gedwongen de stad te verlaten omdat er geen betaalbare woningen meer te vinden zijn.

Reacties zijn gesloten.