Onderzoek wijst uit: oud worden in je eigen huis kan wel

Hoe mooi is het om je gezin groot te brengen in het huis dat jij en je partner zo zorgvuldig hebben verduurzaamd? En hoe mooi is het om er een heerlijke familieplek van te maken, waar voor iedereen altijd plek is. Een plek waar jullie uiteindelijk samen oud en krakkemikkig kunnen worden en hopelijk nog heel lang van elkaar kunnen genieten.

Het CBS heeft onderzocht dat mensen die in een aangepaste woning wonen, beduidend minder kans hebben om in een verzorgingshuis te belanden. Iets om over na te denken als je toch aan het verduurzamen bent. 

De meeste ongelukken gebeuren thuis

Wie heeft het niet meegemaakt? Je let even niet helemaal goed op als je de trap afrent om snel de deur open te doen, en hoppa, daar glij je van de laatste treden, zo op je stuitje. Auw! Een val is zo gebeurd, ongeacht je leeftijd. Maar de gevolgen van een val worden ernstiger naarmate we ouder worden.

Uit het onderzoek van het CBS bleek bijvoorbeeld dat bijna 4000 senioren per jaar overlijden aan de gevolgen van een val. Alsof dat nog niet erg genoeg is belanden er jaarlijks 100.000 65-plussers door een val in huis op de eerste hulp. Het AMC in Amsterdam geeft aan dat de kwaliteit van leven na een val vaak voorgoed achteruit gaat.

Voldoende reden om eens serieus te kijken naar de mogelijkheden om je huis niet alleen duurzaam, maar ook levensloopbestendig te maken, nietwaar?

Stap-voor-stap oud worden in je eigen huis

Het is natuurlijk lastig om te bedenken waar je moet beginnen als je nu nog midden in je gezinsleven met kleine kinderen zit. Hier kan je lezen hoe je stap-voor-stap in slechts 6 aanpassingen je huis levensloopbestendig maakt. Het mooie is dat veel nu al mooi en handig is. Zeker met kleine kinderen. Denk maar eens aan een inductiekookplaat en een thermostaatkraan: beiden snel, zuinig en veilig. Nu en in de toekomst.

De belangrijkste aanpassing nu ook duurzaam

Het belangrijkste om veilig in je huis te kunnen blijven wonen is echter het voorkomen van vallen. Dat kan bijvoorbeeld door onnodige drempels en opstapjes te verwijderen. De trap is echter het probleem van de meeste mensen op leeftijd.

Sommige senioren hijsen zichzelf al tijden aan de trapleuning omhoog (hint: daar is een trapleuning niet voor bedoeld). Anderen komen al maanden helemaal niet meer boven en slapen dan maar in de woonkamer.

Uiteraard is dat beter dan van de trap vallen. Maar wat als dat helemaal niet nodig zou zijn en je gewoon, zonder gedoe, je hele huis kan blijven gebruiken? Op een duurzame manier ook nog?

Duurzaam de trap op

Dat kan tegenwoordig met een hergebruikte traplift: veilig, duurzaam en voordeliger dan een nieuwe. Jarenlang was het onmogelijk om trapliften te hergebruiken en veel werden gewoon vernietigd terwijl er niets mis mee was.

Een aantal jaar geleden is daar gelukkig een grote verandering in gekomen. Nu bieden veel trapliftfabrikanten gebruikte liften aan. Een mooie groene revolutie, waardoor duurzaam wonen ook op latere leeftijd prima mogelijk is.

Vanzelfsprekend heb je die traplift nu nog niet nodig. Maar denk er eens over na, zodat je wanneer je er wel een nodig hebt, of je ouders bijvoorbeeld, je weet waar je aan toe bent.

Over de schrijver