Bij het zoveelste deprimerende nieuwsbericht over klimaatveranderingen, milieuvervuiling of dierenleed zijn we geneigd gauw weg te klikken. Op naar een vrolijker bericht. Dat mensen zich overweldigd voelen door negatief nieuws is begrijpelijk, vinden de organisatoren van de Dag van Compassie. Maar wegkijken lost de problemen niet op. Daarvoor moeten we namelijk exact het tegenovergestelde doen. Niet wegkijken en afleiding zoeken, maar juist blijven kijken, diep voelen en ons laten inspireren tot positieve actie.
Op Facebook komt een filmpje voorbij van een spartelend kalf in een slachthuis. Op Instagram deelt iemand een bericht over de plastic soep, die maar uitdijt. En ook op ons eigen hetkanWEL verschijnen geregeld berichten over dierenleed en milieuproblematiek, die veel internetgebruikers moedeloos stemmen. En dus klikken we massaal op het kruisje in de rechterbovenhoek van ons scherm. Of scrollen we gauw door naar een volgend bericht. Naar iets dat ons afleidt, vertedert of vrolijk stemt.
Dag van de compassie
Dat doen we niet, omdat dierenleed of milieuproblematiek ons niks kan schelen. We doen het juist, omdat het ons heel veel kan schelen. Het wordt ons te veel, het is te erg en wat kunnen wij er trouwens aan doen? Het antwoord van foodstyliste Lisette Kreischer en Margarit Gerrits, eigenaar van Stichting De Nobele Hoeve, verrast je misschien. Jezelf méér laten voelen, ofwel je compassie vergroten. Om mensen te helpen in dit proces, riepen zij de Dag van de Compassie in het leven. Een dag waarin zorgen worden gevoeld, gedeeld en getransformeerd naar concrete actie. Maar ook een dag met yoga, lezingen, plantaardig eten, stilte en dieren.
Anders eten
“Wij geloven dat mensen veel meer kunnen doen aan problemen rondom het milieu en dierenleed, dan ze nu vaak durven te geloven”, legt Lisette uit. “Door plantaardig te eten, draag je bijvoorbeeld niet meer bij aan de dierenmishandeling die momenteel op grote schaal in de bio-industrie plaatsvindt. En we weten inmiddels ook dat een plantaardig dieet veel minder schadelijk is voor het klimaat dan een voedingspatroon met dierlijke producten erin. Als genoeg mensen dus kiezen voor ander eten, heeft dat een enorm positief effect!”
Een reis naar binnen
Maar zeker zo belangrijk is de persoonlijke transformatie, die je door zult maken als je (vaker) veganistisch eet, geloven Lisette en Margarit. “Wij voelen dat veganisme de kracht heeft om mensen liefhebbender en zorgzamer te maken. Om dat te bereiken, zullen we diep in onszelf moeten afdalen. We moeten heel eerlijk durven kijken naar hoe we voor onszelf en de wereld om ons heen zorgen. Bovenal moeten we leren om ons hart te openen voor onszelf en voor elk ander wezen dat met ons op deze planeet leeft. Waaronder de dieren die we van kinds af aan hebben geleerd te beschouwen als voedsel.”
Dat is geen gemakkelijke taak, erkent ze. En er is moed voor nodig. “Het vereist dat we niet alleen verantwoordelijkheid nemen voor onze daden, maar ook voor onze conditioneringen. Ons denken. Onze overtuigingen. En de verhalen, die we onszelf vertellen over wat acceptabel is en over hoe we willen en kunnen leven.”
Transformatie
Wie dat zelfonderzoek aandurft, merkt dat niet alleen de manier waarop je de wereld om je heen beschouwt verandert, maar ook je eigen gevoel en gedrag. “Ik heb dit al zo vaak mogen zien bij mensen, die deze transformatie doormaakten”, vertelt Lisette. “Ze merken ineens dat ze planten willen eten in plaats van dieren. Niet omdat het een trend is of omdat iemand zegt dat het moet, maar omdat ze beginnen te voelen dat een plantaardige levensstijl resoneert met hun diepste innerlijke waarden. En wanneer ze eenmaal meer planten gaan eten, ervaren ze een verandering in hun lichaam en in hun geest. Langzamerhand verschuift alles en willen ze niet alleen voor de dieren zorgen, maar ook voor de planten en de bomen. Voor de bodem, voor het water, voor de wormen, de vogels en de bijen. Hun prioriteiten beginnen te veranderen. En plotseling zien ze, dat als wij mensen ons goed willen voelen, alles en iedereen zich goed dient te voelen.”
Om mensen te begeleiden in het eerste stukje van die transformatie, organiseren Lisette en Margarit op 29 juni een dagprogramma op De Nobele Hoeve in Strijbeek. Hier kunnen deelnemers luisteren naar lezingen over de geneeskracht van planten, een helende yogales volgen en meedoen aan een meditatieve stiltewandeling. Meer informatie en inschrijven kan hier.