Met dit gekke warme weer in februari kunnen we er niets aan doen dat we lentekriebels krijgen. Het idee dat je straks weer in de tuin, op het balkon of terras kunt zitten, is toch best een goed vooruitzicht. Als je dan ook nog op zoek bent naar een nieuwe tuinset, dan hebben we een aantal handige tips voor je.
Tuinmeubelen zijn er in alle soorten en maten. Van hout, bamboe, metaal, aluminium of plastic. En dan zijn er natuurlijk duurzame varianten en (een stuk) minder duurzame exemplaren. Het beste is natuurlijk eerst even op marktplaats speuren wat er te koop is. Wil je iets nieuws, wat is dan een goede keuze?
Hardhouten tuinmeubels
Tuinmeubels van hardhout (Europees of Tropisch) met een FSC keurmerk zijn veruit het duurzaamste alternatief. Ze gaan jarenlang mee, komen uit duurzaam beheerde bossen, zitten lekker en zien er mooi uit. Ook naaldhout met een keurmerk is een goede optie.
Door je tuinset in de winter af te dekken, of binnen te zetten, niet te laten drogen in de felle zon en regelmatig te behandelen met olie, verf of was, heb je er lang plezier van.
Ben je op zoek naar iets bijzonders voor in de tuin? Check dan de houten tuinmeubelen van Weltevree. Ze zijn natuurlijk volledig duurzaam en de collectie bestaat uit tafels, stoelen, picknicktafels, tafelbanken en een hele set voor op een terras of patio.
De EcoChair van Ecoforum vinden we ook een succes. Deze stoel is gemaakt van Scandinavisch dennenhout en touw. Je kunt hem in de zomer buiten zetten en in de winter binnen. Zo blijft hij mooi en heb je er altijd plezier van. Heb je hem even niet nodig, dan klap je hem in.
Rotan en bamboe
Ook rotan en bamboe zijn duurzame materialen. Rotan is een harde soort liaan, die groeit in tropische regenwouden. Bamboe is een grassoort. Beide groeien heel snel en hebben weinig water nodig hebben. De kap heeft weinig invloed op de natuur. Bamboe meubelen zijn mooi en sterk. Rotan is ook mooi, maar kan iets minder goed tegen slecht weer.
Kunststof meubelen
Kunststof tuinstoelen zijn heel sterk en zijn er in heel veel vrolijke kleuren. Ze zijn gemaakt van hard plastic, dat niet vergaat, maar wel kan slijten of kapot gaat. Is dat het geval, dan zijn ze helaas niet meer te repareren. Minder duurzaam, maar als je ze aan het einde van hun levensduur naar de milieustraat brengt, dan kunnen ze wel gerecycled worden. Ook weer tot een nieuwe tuinset.
Metaal
Aluminium is sterk en licht, maar de productie kost ontzettend veel energie. Ook de productie van staal vergt veel energie. Een voordeel is dat deze tuinmeubelen heel lang meegaan, als je ze goed onderhoudt. Gelakt staal roest alleen op plekken met krassen. Een lik verf helpt dat voorkomen. Je kunt de meubelen ook helemaal behandelen met (auto)wax. Zo houd je ze lang goed.
Hebben we nog iets gemist? Deel het dan met ons!
4 gedachten over “Wat is het duurzaamste materiaal voor tuinmeubelen?”
Hi!
Ik ben al een tijdje op zoek naar de meest duurzame tuinmeubelen want ik ben zelf nogal bezig met duurzaamheid maar had tot op heden geen resultaat… Daarom kwam deze blog werkelijkwaar als geroepen! Super blog met leuke en nuttige informatie! Precies wat ik nodig had, bedankt!
Voor zover ik weet, is aluminium duur in productie maar kan het eindeloos hergebruikt worden. Daarmee worden de productiekosten relatief lager. Mogelijk geldt dit ook voor stalen meubelen.
Mijn tuinset is van gevlochten kunststof dar er uit ziet als gevlochten riet/rotan. De tafel heeft een afdekkende glasplaat. Alles staat al 11 jaar zomer en winter buiten en behoeft geen onderhoud behalve het schoonmaken van de glasplaat. Er komt geen groene aanslag op. Ik verwacht er zeker nog tien jaar mee te doen. Wat mij betreft erg duurzaam
Waarom zijn hardhouten tuinmeubelen met FSC beter dan meubelen zonder FSC? FSC houdt in dat men voor iedere boom er 2 weer terug plant en dat je kunt nagaan uit welke boom jouw meubel komt. Wat is daar nu zo belangrijk aan? Teakhout is plantage hout dat groeit niet in het regenwoud en als het er groeit dan haalt men het er nog niet vandaan. Want dan dient men bv.. eerst 5 andere bomen om te kappen voordat men bij die ene teakhouten boom is. In Indonesië komt het teakhout van plantages en de eigenaar van de plantage zorgt er heus wel voor dat er nieuwe aanplant komt anders is zijn plantage snel leeg.
Een FSC keurmerk maakt alles alleen maar extra duur en hierdoor moeten veel zeer kleine fabriekjes hun deuren sluiten want het papierwerk kunnen zij niet betalen. In Indonesië heeft men een alternatief voor FSC genaamd Smartwood daardoor stopgezet. Bij alle kleine houtsnijwerk fabriekjes zouden hierdoor hun deuren permanent hebben moeten sluiten.
FSC zou alleen doorgevoerd moeten worden op hout soorten welke ook in het regenwoud groeien.
U en ik betalen hiervoor de prijs zonder dat het echt toegevoegde waarde heeft.
Reacties zijn gesloten.