De week van de Circulaire Economie begint vandaag. En in aanloop daarnaar werd afgelopen vrijdag voor het eerst in kaart gebracht hoe circulair Nederland nou eigenlijk is. Conclusie: we hergebruiken steeds meer, maar het is nog niet genoeg om de doelstelling van het kabinet te halen. Namelijk: een volledig circulaire economie in 2050.
De stand van de circulaire economie
Het kabinet wil graag dat Nederland voorop gaat lopen in de internationale overgang naar een circulaire economie. Op dit moment telt ons land 1500 innovatieve circulaire bedrijven. Dat blijkt uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Er zijn in totaal 85.000 circulaire activiteiten. Die activiteiten hebben tot nu toe vooral te maken met recycling, oftewel het gebruiken van ‘afval’ als nieuwe grondstof. Maar circulaire economie is veel meer dan dat.
Producten anders ontwerpen
Uiteindelijk moeten nieuwe producten veel duurzamer worden door ze anders te ontwerpen. Op die manier hoef je ze bijvoorbeeld niet weg te gooien als een klein onderdeel kapot is. Denk daarbij aan je telefoon. Verder moeten nieuwe gebouwen zo gemaakt worden dat ze in de toekomst ook weer makkelijk uit elkaar gehaald kunnen worden en ergens anders te worden opgebouwd. En de deeleconomie moet meer gestimuleerd worden. Want waarom zouden we allemaal een ladder, boormachine of auto in ons bezit moeten hebben? De OV-fiets, die we allemaal broederlijk delen, is hier natuurlijk ook een mooi voorbeeld van.
Private Lease
Ook het huren van spullen kan een oplossing zijn tegen verspilling van grondstoffen. Het verhurende bedrijf blijft in het bezit van het product, zorgt dus ook voor het onderhoud, eventuele reparaties én uiteindelijk voor de juiste manier van recyclen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Mud Jeans, Swap fiets of Bundles. Maar ook aan grotere bedrijven zoals Philips, die verlichting verhuurt aan bedrijven.
Afval als grondstof
Onze aarde heeft maar een beperkte voorraad grondstoffen. Die grondstoffen worden na gebruik nog te vaak gezien als ‘afval’ en verdwijnen daardoor rücksichtslos in de verbrandingsoven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kerstbomen, die deze week zonder pardon aan de straat gezet werden. De Amsterdamse brouwerij Lowlander Beer heeft daar wat op gevonden. Het bedrijf verwerkt de afgedankte bomen in hun winterbier, dat daardoor een citrusachtige smaak krijgt.
Maar ook restproducten kunnen prima verwerkt worden tot nieuw product. Zo gebruikt Seepje achtergebleven sinaasappelschillen van de Albert Heijn in hun nieuwste afwasmiddel. En het bedrijf RUIK maakt gebruik van afgedankte rozenknoppen voor het parfum KNOP.
Meer voorbeelden van circulaire bedrijven vind je hier. Ken jij nog andere voorbeelden? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten.
1 gedachte over “Nederland voorop op de weg naar een circulaire economie”
Pingback: Deze producten kan je straks in herbruikbare verpakkingen kopen - hetkanWEL
Reacties zijn gesloten.