Het jaar 2018 was een bijzonder jaar, waarin op allerlei fronten hard gewerkt werd om het leven groener, eerlijker en leuker te maken. Er kwam een vervolg op de klimaatovereenkomst van Parijs met de top in Katowice (Polen). De 15-jarige Zweedse Greta Thurnberg hield een speech waarmee ze de wereld veroverde. Kinderen kwamen wereldwijd in actie met hun ‘climate strike’. Grootouders sprongen op de bres voor de toekomst van hun kleinkinderen door regelmatig te demonstreren op het Plein in Den Haag. Er werd een begin gemaakt met een verbod op palmolie in biobrandstof en de EU kwam deze maand op de valreep met een verbod op wegwerpplastic, dat in 2021 moet ingaan. Dit was 2018 in vogelvlucht:
Greta Thurnburg
De klimaattop in Polen bracht vooral de zorgen van jongeren naar voren, dankzij de indrukwekkende speech van de 15-jarige Zweedse Gretha Thurnberg. “I’ve learned that you are never too small to make a difference.” Greta zelf is daar het levende bewijs van: haar speech ging viral. “You are not mature enough to tell it like it is. Even that burden you leave to us, children,” zei ze ten overstaan van de wereldleiders die -ironisch genoeg- enthousiast applaudisseerden voor deze terechtwijzing.
Plastic
2018 was het jaar van plastic. Op de valreep besloten de EU-lidstaten dit jaar dat er een verbod moet komen op wegwerpplastic. Denk daarbij aan producten als wattenstaafjes, rietjes, bestek, borden en roerstaafjes. Het verbod moet in 2021 ingaan.
Dat zal muziek zijn in de oren van al die actievoerders tegen plastic afval, die we dit jaar volgden. Denk daarbij aan de Trashpacker, die tijdens zijn vakantie een grote schoonmaakactie op de stranden van Indonesië organiseerde. Of de Plastic Soup Surfer, die met zijn board van petflessen de Rijn af peddelde om aandacht te vragen voor het plasticprobleem. De meisjes van de The Great Bubble Barrier kwamen met een uitvinding, die het plastic uit de rivieren moet opruimen. Daarmee wonnen ze de Postcode Lottery Green Challenge 2018. En natuurlijk de grote schoonmaak van de Ocean Cleanup van Boyan Slat, die in September na vijf jaar testen eindelijk van start ging. Er werden zogenaamde ‘plastic attacks’ op supermarkten uitgevoerd om aandacht te vragen voor de belachelijke hoeveelheid plastic verpakkingen. En Nederland kreeg de wereldprimeur met het eerste fietspad van gerecycled plastic. En ’s werelds eerste plasticloze winkel opende de deuren in Amsterdam en haalde daarmee het wereldnieuws.
Klein en duurzaam wonen
Ook op het gebied van wonen gebeurde er veel dit jaar. De eerste drijvende huizen werden op hun plek gelegd in de duurzame woonwijk Schoonschip in Amsterdam Noord. In datzelfde weekend in december trokken ook de eerste inwoners in hun huis in het ecodorp Bolderburen, vlakbij Almere. De initiatiefnemers zijn al begonnen om drie nieuwe, vergelijkbare projecten op te zetten. Ook het eerste Knarrenhof van Nederland werd dit jaar opgeleverd, in Zwolle. Het is de bedoeling dat er de komende twee jaar nog vijf knarrenhoven bijkomen.
Eindhoven kwam in mei met een wereldprimeur met de eerste 3D-geprinte huizen van Nederland. En zowel Sustainer Homes als De Woonpioniers kwamen dit jaar met nieuwe initiatieven om duurzaam wonen betaalbaar te maken.
Ook tiny houses stonden dit jaar weer volop in de belangstelling. Het Instituut Maatschappelijke Innovatie ging een samenwerking aan met Tiny House Nederland om nieuw bos te planten in én daarin ruimte te maken voor tiny houses. En in Rosmalen werd een uniek project gelanceerd, waarbij mensen in ruil voor vrijwilligerswerk een tiny house konden huren.
Duurzame kleding
Met verschillende tv-programma’s werd de vervuilende kledingindustrie dit jaar meer dan ooit tevoren op de kaart gezet. In Genaaid namen drie jonge ontwerpers een kijkje achter de schermen van de maakindustrie in Myanmar, met alle tranen van dien. De Britse Stacey Dooley probeerde in Fashion’s Dirty Secrets een reactie los te krijgen van de grote kledingmerken op de rotzooi die ze achterlaten. Alleen Levi’s wilde reageren. Zembla ging undercover in de katoenindustrie in Oezbekistan, waar mensen gedwongen werken tijdens de oogst. En in Future Fashion portretteert VPRO Tegenlicht modepioniers, die juist bezig zijn met duurzame ontwerpen.
We gingen op kledingdieet, ruimden onze kast op en experimenteerden met een capsule wardrobe.
Tenslotte
Er gebeurde natuurlijk veel meer dit jaar. Zo werd natuur als medicijn voorgeschreven in Schotland. Kwam de Japanse trend van bosbaden overwaaien naar Nederland. Werd er tijdens de VN-top gesproken over biodiversiteit en het redden van de natuur. Vliegtaks kwam voor het eerst serieus op de agenda van Den Haag. We consuminderden, minimaliseerden en ontspulden ons suf. En we gingen serieus voor minder vlees of zelfs Vegan eten. Zo serieus zelfs dat allerlei mainstream platforms met recepten kwamen voor een volledig vegan kerstdiner en fastfoodketen McDonalds een vegan item op het menu plaatste in Chicago. Verder kwam er dit jaar het plan voor het eerste vegan warenhuis ter wereld: dat moet in Den Haag komen.
Hebben we nog iets gemist in dit jaaroverzicht? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten met jouw belangrijkste duurzame nieuws van 2018.
2 gedachten over “HetkanWEL: een duurzaam jaaroverzicht van 2018 waar je vrolijk van wordt”
It’s truly very difficult in this busy life to listen news on Television, thus I only use internet for
that purpose, and obtain the most recent news.
Αsking questions аre іn fct pleasant thing if y᧐u are not understanding something fully,
except this paragraph presejts pleasant understanding yet.
Reacties zijn gesloten.