Ecodorp Boekel heeft hulp nodig…

We schreven al eerder over ecodorp Boekel in Brabant. In dit dorp komen 30 tot 33 woningen te staan, die CO2 negatief zijn. Inmiddels wonen 18 volwassenen en een stuk of wat kinderen in tijdelijke woningen op het terrein. “Het gaat hartstikke goed,” vertelt Mirjam Bloem van het ecodorp. “Alleen komt alles nu in een stroomversnelling. Het CDA is na de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij geworden en zij hebben ons een deadline gegeven. We moeten de grond voor 1 december kopen of vertrekken.” 

Keiharde deadline

Het idee voor het ecodorp ontstond een jaar of tien geleden, maar het duurde nog even voordat één en ander concreet werd en een stuk grond werd toegewezen. “Er is toen een prijs afgesproken voor de grond, maar we zaten middenin de crisis. De bouw lag op z’n gat. Inmiddels gaat het weer goed en worden er allemaal nieuwe woonwijken gebouwd. Dit is een mooi stukje grond, aan de rand van het bos. Als het nu verkocht zou worden aan een projectontwikkelaar zou het veel meer opleveren. Bovendien worden er dan waarschijnlijk veel meer woningen op gebouwd. Daarom heeft de nieuwe gemeenteraad ons ineens een strakke deadline van 1 december gegeven.”

Een Duitse bank financiert het dorp

In principe is de financiering van het ecodorp rond. De bewoners hebben een Duitse bank gevonden, die bereid is de boel te financieren. “We zijn twee jaar in gesprek geweest met de Triodos bank, maar het probleem is dat we huurwoningen bouwen. Daarom vallen we precies tussen een zakelijke en een particuliere lening in. De bank heeft er alles aan gedaan, maar ze hebben simpelweg geen product voor ons. De Duitse GLS Bank heeft dat wel. Zij hebben in Duitsland al tientallen jaren ervaring met het verstrekken van leningen aan woongemeenschappen en eigenlijk gaat dat altijd goed. Zij willen nu een voorbeeld zijn voor Nederlandse banken.”

Het Nationaal Groenfonds geeft lening voor de grond

De lening is dus rond, maar de voorwaarde is wel dat de bewoners 35% zelf financieren. Een groot deel daarvan is is voor de aankoop van de grond waar het ecodorp moet komen. “Inmiddels heeft het Nationaal Groenfonds aangegeven het tekort te willen financieren. Dat haalt de druk enorm van de ketel, dus dat was een klein feestje,” vertelt Mirjam. “Maar het gaat hier natuurlijk om een lening. De grond kost 1,2 miljoen euro en wij kunnen nu zo’n drie tot vier ton zelf financieren.”

Certificaten in de verkoop

Om het gat te dichten en de lening terug te kunnen betalen aan het Groenfonds, verkoopt ecodorp Boekel nu certificaten. “Ja kan voor minimaal 300 euro een certificaat kopen. Dat geld krijg je binnen vijf tot tien jaar terugbetaald, met een jaarlijkse rente van 2%,” legt Mirjam uit. “Het stuk grond behoudt sowieso z’n waarde, maar als het mis gaat tijdens de bouw zit er een klein risico aan voor de certificaatkopers. Zo gaat de bank altijd voor bij iets als een failissementsverkoop. Daar wil ik wel eerlijk over zijn.” Het project kost in totaal zo’n 5, 6 miljoen euro.

De ambities van ecodorp Boekel

“We willen natuurlijk een mooie plek om te wonen,” vertelt Mirjam. “Maar we willen ook laten zien dat er een alternatief is voor de bouwsector. Die is namelijk verantwoordelijk voor heel veel CO2 uitstoot en de transitie naar duurzaam is erg traag. Dat is ergens ook wel begrijpelijk: je kan niet zomaar experimenteren met alternatieve bouwmaterialen als er een risico is dat het gebouw in elkaar stort. Bij ons kan van alles uitgeprobeerd en getest worden. Vandaar ook dat een hoop organisaties en overheidsinstellingen enorm geïnteresseerd zijn in het project.”

Alternatieve bouwmaterialen

Zo wordt de fundering van de huizen gemaakt van glasschuim in plaats van beton. Er wordt geëxperimenteerd met warmteopslag en de muren worden gebouwd van kalkhennep. “Dat is een verbinding van organisch materiaal (vezels van de hennepplant) met kalk. Dat is stevig, isolerend en dampdoorlatend. Bovendien zit er veel CO2 in en neemt het dat ook nog jaren op. Je maakt er stenen van of je kan er een hele muur van gieten. Daarna gaat er nog leem overheen.”
Vijftien van de te bouwen woningen zitten al vol. Voor de overige woningen bestaat een lijst van geïnteresseerden. “In principe is er nog ruimte voor geïnteresseerden om zich aan te melden. Er volgt dan wel een kennismakingsprocedure met potentiële bewoners om te kijken of het matcht. We besteden veel aandacht aan het sociale aspect van het ecodorp.”
Wil je ecodorp Boekel graag helpen door één of meerdere certificaten te kopen, kijk dan hier voor meer informatie.

Over de schrijver

2 gedachten over “Ecodorp Boekel heeft hulp nodig…”

  1. Prachtig dat een Duitse bank het wel wil voor financieren. Maar, hoe wordt er afgelost ?
    De bewoners moeten immers ook zelf huur betalen.
    Gaat dat uit de som van de betaalde huren ? Heb vernomen, dat er ook een borgsom dient te worden gestort van 5.000 Euro als men lid van Coop wil worden. Bij 6o Coop leden isd at dus
    300.000,- Ja, daarvan kan zeer wel hypotheekrente worden betaald, maar als de hypotheek 1 miljoen is ? Hoe dan ook aflossen …
    Ik zou ook wel lid willen worden, maar stel me voor, dat er ook een leeftijdsgrens is, b.v.
    70 jaar..
    Verder zijn het zeer wel realistische plannen m.b.t. off-grid en zelf produceren van een groot deel van groenten en fruit, eventueel kippen erbij.
    Veel succes gewenst !

  2. Ik zal heel. Graag daar een plekje willen
    Als nog is ik ben zeker van met de natuur te leven ik hou van dat je op deze manier
    Kan leven ik ben erg benieuwd als. Julie nog een plek hebben kunt u me zo snel.
    Laten weten dit vind ik echt tof
    M. V. G Daniel Schmeets

Reacties zijn gesloten.