Plastic opruimen met een bellenscherm: dat werkt zo…

Drie jaar geleden ontstond het idee om door middel van bubbels het plastic afval uit de rivieren te vissen. The Great Bubble Barrier was geboren. Twee weken geleden won het initiatief de Postcode Lottery Green Challenge 2018. “Het is echt ongelooflijk!” zegt Saskia Studer. Samen met Francis Zoet en Annemarieke Eveleens staat zij aan de wieg van The Great Bubble Barrier. “Te bizar voor woorden. Echt onwerkelijk. Het begint nu pas langzaam in te dalen.”

The Great Bubble Barrier

Het idee voor The Great Bubble Barrier kwam opborrelen toen het trio letterlijk aan de gracht een biertje zat te drinken. “We zijn alle drie zeilers,” vertelt Saskia. “We ergerden ons al lange tijd aan al het afval in het water. Ik herinner me nog dat ik over het IJ aan het varen was toen ik een opengescheurd bankkussen in het water zag drijven. Het foam kwam eruit en de eenden en meeuwen dachten dat het brood was. Je ziet dan wat het afval met de natuur doet en ik vind dat je daar dan ook je verantwoordelijkheid voor moet nemen.”
Bubble Barrier E1538746628110

Een bellenscherm

Het idee ontstond om vanaf de bodem van het water bubbels omhoog te laten komen, zodat het afval naar de oppervlakte zou drijven en makkelijk opgevist kon worden. “Het gebruik van een bellenscherm is niet helemaal nieuw. Als een schip olie lekt, wordt er ook een bellenscherm omheen gelegd, zodat de olie zich niet verder verspreidt. Maar de bubbels waren nog nooit ingezet om plastic afval op te ruimen.”

Passie voor natuur en water

De dames hebben alle drie geen technische achtergrond. Bovendien studeerden twee van de drie nog toen het idee ontstond. Toch is het ze gelukt om zover te komen. “We hebben alle drie een enorme passie voor dit project. Als we niks met natuur of water hadden gehad, hadden we het niet vol gehouden denk ik. Het was niet altijd makkelijk, maar omdat we iets probeerden te doen wat goed is voor het milieu, voor de wereld, boden heel veel mensen hun hulp aan. Dat heeft ons absoluut gebracht waar we nu zijn.”
Meiden Bubble Barrier E1538746743175
 

Het scherm houdt 86% van het afval tegen

De meiden zijn nu in gesprek met verschillende partijen om de volgende stap te kunnen zetten. “We hebben ons bellenscherm al in de praktijk kunnen testen, in de IJssel bij Kampen. Daar is een soort testlab van Rijkswaterstaat. Ons scherm bleek gemiddeld 86% van het plastic tegen te houden. Dat hadden we ook verwacht, omdat we het scherm eerder al in een gecontroleerde omgeving hadden getest. De cijfers kwamen met elkaar overeen.”

Stedelijk en industriële omgeving

Dat het systeem in de IJssel werkt, betekent natuurlijk niet dat het ook in andere wateren werkt. “Het plastic in de IJssel is al vrij klein: het komt van Duitsland en is al grotendeels verweerd door het water. Daarom willen we ons scherm ook graag testen in een stedelijke en industriële omgeving. Daar wordt de impact groter, verwachten we, omdat het plastic nog groter is.”

Buitenland

Met het winnen van deze prijs verwacht The Great Bubble Barrier in 2019 operationeel te kunnen zijn in een stedelijke omgeving. “Daarna willen we ook heel snel gaan kijken naar het buitenland. In Azië bijvoorbeeld is het probleem heel groot.”

Boyan Slat

The Great Bubble Barrier is een perfecte aanvulling op het werk van Boyan Slat, die een grote inspiratiebron was voor de dames. “Wat hij in de oceanen doet, is fantastisch! Maar zijn systeem kan je vanwege de scheepvaart niet in de rivier leggen. Wij proberen het plastic bij de bron tegen te houden, zodat de plasticsoup in de oceanen niet groter wordt.” Over het effect op de natuur van de bubbels hoeven we ons overigens geen zorgen te maken. “De eenden in Kampen gingen juist op het bellenscherm zitten. Waarom weet ik ook niet, maar wij mensen houden ook wel van een jacuzzi,” zegt Saskia hierover.
HetkanWEL houdt je natuurlijk op de hoogte van de verdere ontwikkelingen van The Great Bubble Barrier. Laat ons weten wat je van het initiatief vindt.

Over de schrijver