Als je leest over het verduurzamen van sociale huurwoningen, dan gaat het vaak over technische oplossingen. Dat is natuurlijk de basis, maar de inrichting van een huis kan ook volledig duurzaam. In Nijmegen besloten een groep inwoners, een woningcorporatie én 20 duurzame bedrijven een model-woning volledig circulair in te richten. Elk item in huis was gemaakt van recyclede grondstoffen, of werd na de levensduur hergebruikt. Ze lieten hiermee zien dat een circulaire inrichting mooi, betaalbaar en afvalvrij is.
In Nederland zijn er 2 miljoen sociale huurwoningen, die woningcorporaties de komende jaren gaan verduurzamen. De woningen worden geïsoleerd, krijgen misschien zonnepanelen op het dak, of een warmtepomp om de cv-ketel te vervangen.
Ook woningcorporatie de Gemeenschap, een van de initiatiefnemers van de modelwoning, verduurzaamt 500 huurwoningen in Nijmegen-Oost. Zij stelden vanaf februari één van de woningen voor een jaar beschikbaar als inspiratiebron.
Afval is een grondstof
Het doel was om het idee achter de circulaire economie te laten zien. Niet bij iedereen is dit namelijk bekend of meteen duidelijk. Het gaat vooral over het spaarzaam omgaan met grondstoffen, waarbij ‘het afval van de één, de grondstof is voor het ander’. Reduce, reuse, recycle staat centraal. En hoe kun je dat nou beter ervaren dan door het te zien, ruiken en voelen in een volledig ingerichte woning. Dan komt zo’n term en alle mogelijkheden voor een afvalvrije toekomst pas echt tot leven.
Duurzaam van boven tot onder
De woning werd van onder tot boven circulair ingericht. IKEA leverde een aantal meubelstukken. Er was een bank van gerecyclede Petflessen, een stoel van gerecycled kunststof en hout én een poef van bananenbladeren. Het bedrijf No Waste leverde de kussens. Deze waren gemaakt van reststoffen uit woonwinkels. Auping leverde een 100% recyclebaar bed van hergebruikt aluminium, staal en garen. De vloer was gemaakt van oude visnetten, die Interface omtoverde tot vloerbedekking. En zelfs de keuken was volledig circulair. De keukenkasten waren van spaanplaat van Unilin, gemaakt van gerecycled hout. Sustonable maakte een werkblad van petflessen.
De wasmachine werd gehuurd via Bundles. Ook het huren van apparaten past binnen de gedachte van de circulaire economie. Als er iets kapot gaat, wordt het gerepareerd en aan het einde van de levensduur wordt alles hergebruikt.
En nu?
Volgend jaar zijn de woningen klaar en gaan ze in de verhuur. We hopen dat veel bewoners hun inspiratie omzetten in een duurzame inrichting en dat veel corporaties dit voorbeeld volgen. Wil je zelf een kijkje nemen, check dan de Facebook pagina.
2 gedachten over “Laat je inspireren door deze circulaire sociale huurwoning”
Heel verfrissend om te zien welke duurzame mogelijkheden er voor inrichting van sociale huurwoningen mogelijk zijn. Als je aan afvalscheiding doet, zie je pas echt hoeveel herbruikbaar materiaal je weggooit. Dit initiatief is een lichtend voorbeeld voor alle woningcorporaties!
Ik zou graag onze 1 gezinswoning te Amersfoort, willen ruilen voor 1 gezinswoning te Mechelen in Nederland
Reacties zijn gesloten.