Dit Nederlands bedrijf verovert de wereld met windmolens

HetkanWEL houdt de ontwikkelingen in de gaten die het leven groener, eerlijker en leuker maken. Voor het geval je het gemist hebt, zetten we het nieuws van deze week nog eens op een rij in Goed Nieuws:

Rusland komt met een antwoord op Tesla

De Russische wapenfabrikant Kalasjnikov lijkt een andere weg in te slaan door een elektrische auto op de markt te brengen. Het prototype CV-1 werd deze week gepresenteerd en moet volgens de woordvoerder de concurrentie aangaan met Tesla. Qua look ziet de auto eruit als een jaren ’70 model uit de Sovjet-Unie, dat doet denken aan de oude trabantjes. Overigens is nog niet bekend wanneer de auto op de markt komt of wat ie gaat kosten, maar hopelijk spoort het de mensen uit Oost-Europa aan om elektrisch te gaan rijden. Begin juni werd nog bekend dat bijna niemand in Oost-Europa elektrische auto’s koopt, omdat er geen subsidie op zit en ze dus simpelweg te duur zijn.

Arianna Huffington geeft Elon Musk advies

Over Tesla gesproken: deze week was te lezen dat Elon Musk werkweken maakt van 120 uur. Hij vierde zijn 47e verjaardag dit jaar alleen op het Tesla kantoor, terwijl hij aan het werk was. Geen gezonde situatie, vond vriendin Arianna Huffington van de Huffington Post. Zeker niet als je de wereld wil veranderen. In een open brief stelde ze dat Elon Musk zijn levensstijl moet veranderen, in het belang van Tesla, maar zeker ook in het belang van hemzelf. Want, stelt ze, na zeventien tot negentien uur zonder slaap functioneert je brein alsof je dronken bent. Geen goede staat dus om beslissingen in te nemen. Volgend jaar gaat Arianna daarom in ieder geval zijn 48e verjaardagsfeestje regelen, zodat hij die niet weer alleen op kantoor viert. Dat zijn nog eens vrienden.

De wereld veroveren met een nieuwe windmolen

Deze week schreef De Volkskrant een artikel over het Nederlandse bedrijf E.A.Z. Wind, dat hard op weg is om de wereld te veroveren met hun windmolens. Die molens hebben een ashoogte van vijftien meter, houten rotorbladen (gemaakt van larikshout uit Drenthe) en een mintgroene as. Van horizonvervuiling is hier duidelijk geen sprake, maar wat nog belangrijker is: met één zo’n molen kan een melkveebedrijf met 80 koeien in z’n eigen stroombehoefte voorzien. De molen kan, net als zonnepanelen, aangesloten worden op de eigen meterkast en produceert gemiddeld 30.000 kilowattuur per jaar. Inmiddels zijn er bijna 200 windmolens geplaatst. Er zijn er ook al elf verkocht aan Duitsland. Verder is Canada een optie en kwam Chili ook al met een aanvraag.

Steeds minder plofkippen in Nederland

Uit onderzoek van de Universteit van Wageningen, in opdracht van Wakker Dier, blijkt dat ruim 30% van de pluimveebedrijven de afgelopen zeven jaar is overgestapt op een ander kippenras. Het zijn geen kippen die het predicaat ‘scharrelkip’ of ‘biologisch’ mogen dragen, maar de dieren hebben wel meer ruimte en groeien langzamer. Ook leven ze iets langer dan de zogenaamde plofkip, al is dat maar vijf tot zeven dagen. “Alle supermarkten zijn overgestapt op een trager groeiend ras,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier tegen de NOS. “Voor het overgrote deel van de Nederlandse consumptie zit het dus wel goed.” Toch is Wakker Dier nog niet helemaal tevreden: 70% van de Nederlandse productie gaat naar het buitenland. “Daarvan is het grootste deel plofkip,” zegt Hilhorst. “De ‘betere’ kip eten we hier. De buitenlandse productie gaat vooral om de prijs.”

New York gaat iets doen aan energieverkwisting

Iedereen, die wel eens in New York op vakantie is geweest weet dat het er in de zomer loeiheet is en de winter steenkoud. De New Yorkers dealen hiermee door de airco in de zomer zo hard te zetten dat je bijna een trui moet aandoen om op temperatuur te blijven. In de winter is het net andersom. Dan zet de huisbaas de verwarming juist zo hoog, dat je met het raam open in je t-shirt zit, terwijl het buiten sneeuwt. Maar: daar komt nu verandering in. De huisbazen in New York willen het energieverbruik in 2030 met 20% hebben teruggeschroefd. Dat lijkt niet veel, maar het is een begin. Zeker als je bedenkt dat als dit lukt, New York hiermee al een derde van z’n doel heeft bereikt om in 2050 de broeikasgassen met 80% te verminderen.
Heb jij nog goed nieuws dat ons leven groener, eerlijker en leuker maakt? Laat het ons dan vooral weten via een reactie onder dit artikel.

Over de schrijver