Ben jij straks overal online via je verlichting? Het is duurzaam en heet Li-Fi.

Een leven zonder internet. Wie kan zich dat nog voorstellen? Draadloos internet is inmiddels een nutsvoorziening, zoals elektriciteit en water, maar we gebruiken zo veel data dat de verbinding soms hapert. Er is iets nieuws in aantocht en het klinkt veelbelovend. De naam is Li-Fi. Wat is het, hoe werkt het en waarom is het duurzaam?
Het is niet zo gek dat ons internet af en toe hapert. Wereldwijd maken miljarden computers, tablets en mobiele telefoons gebruik van het internet. Mobiele telefoons zenden maandelijks alleen al 600 terabytes aan draadloze data uit via radiogolven. Dat werkt nu nog goed, maar het spectrum radiogolven zal op termijn te klein worden om aan de vraag te voldoen. Er wordt dus druk gezocht naar alternatieven. Li-Fi zou er een kunnen zijn.

Een LED-lamp met een microchip

De term Li-Fi staat voor “Light Fidelity” en betekent letterlijk het verzenden van data via licht. Je maakt met je computer, tablet of smartphone een draadloze connectie met een LED-lamp. In de LED-lamp zit een kleine microchip, waardoor de lamp niet alleen licht geeft, maar ook werkt als een router. Net als met Wi-Fi, kun je een apparaat via de lamp, draadloos met het internet verbinden en data met hoge snelheid versturen.
De Duitse natuurkundige Harald Haas bedacht de term en introduceerde deze in 2011.

1,4 miljoen radiomasten

Li-Fi is een alternatief voor de radiogolven, die voor Wi-Fi gebruikt worden en het is ook nog duurzaam. Wereldwijd zijn er 1,4 miljoen masten die radiogolven uitsturen. Daarmee verzenden wij data. Deze masten gebruiken heel veel energie. Niet alleen met het uitzenden van de radiogolven, maar vooral omdat ze gekoeld moeten worden. De masten op termijn vervangen door duurzame LED-verlichting, zou veel energie kunnen besparen.

Internet via de straatverlichting

Li-Fi is niet alleen duurzaam, maar biedt nog meer mogelijkheden. Sinds we op grote schaal LED-verlichting gebruiken, is de technologie op verschillende manieren te integreren. Li-Fi is bijvoorbeeld geschikt voor plekken waar radiogolven een risico vormen, zoals ziekenhuizen of vliegtuigen. En wat denk je van Li-Fi in straatverlichting, waarmee je ook op straat gewoon online bent en je minder snel zult verdwalen?
Li-Fi Straatverlichting

Het beschermen van je data

Tenslotte kan Li-Fi ook veilig zijn voor je gegevens. Radiogolven dringen door muren heen en kunnen worden onderschept, maar licht kan dat niet. Je kunt dus alleen gebruik maken van de lamp in de ruimte waar je bent. Dat beveiligt je beter tegen mensen die gebruik willen maken van je netwerk.

De infrastructuur is er al

Li-Fi heeft heel veel potentie. Je kunt het binnen en buiten gebruiken. Li-Fi doet het als het licht aanstaat, maar ook als het volledig gedempt is en niet met het blote oog te zien. De infrastructuur is er al. Het enige dat we moeten doen, is afwachten wanneer we onze lampen kunnen vervangen door LED-verlichting met een microchip.

Over de schrijver

2 gedachten over “Ben jij straks overal online via je verlichting? Het is duurzaam en heet Li-Fi.”

Reacties zijn gesloten.