Of je nou een bloemetje wilt versturen, een ticket wilt boeken of wilt inloggen op social media, je hebt overal een gebruikersnaam en wachtwoord voor nodig. En wil je het zo veilig mogelijk doen? Dan gebruik je voor elke site een ander wachtwoord, maar hoe onthoud je dat? Gelukkig hoeft dat niet, want er zijn apps die ze voor je kunnen opslaan. We zetten er een aantal voor je op een rij.
Bescherm je gegevens
Sinds we (bijna) alles online doen, is het onthouden van je wachtwoorden steeds lastiger. Misschien gebruik je hetzelfde wachtwoord voor verschillende sites. Dat is gemakkelijk om te onthouden, maar het maakt je kwetsbaar voor hackers. Je kunt de wachtwoorden ook opschrijven in een boekje en dat thuis in een kluis bewaren. Super veilig, maar wat doe je als je niet thuis bent en een wachtwoord nodig hebt? Wachtwoordbeveiligers kunnen dan een oplossing zijn.
Eén wachtwoord onthouden
Een wachtwoordbeveiliger slaat al je wachtwoorden op in een soort digitale kluis. Je kunt voor elke dienst een ingewikkeld wachtwoord bedenken, want je hoeft het niet te onthouden. Het enige wachtwoord dat je wel moet onthouden, is dat van de app. Zo krijg je toegang tot de rest.
Als je al je gegevens bij één dienst onderbrengt, dan loop je het risico dat bij een kraak al je gegevens op straat komen te liggen. Het is alleen in het belang van deze bedrijven om jouw wachtwoorden zo veilig mogelijk te bewaren. De kans is daarom groter dat jouw gegevens worden gekraakt, als je inlogt op verschillende sites met een eenvoudig, of vaker gebruikt wachtwoord.
Hoe werkt het
Het werkt heel eenvoudig: Je downloadt de app, vult je gegevens in, bevestigt deze met een verificatiecode. Vervolgens kun je aan de slag. Er zijn behoorlijk wat wachtwoordbeheerders op de markt. Om je een idee te geven, zetten we er vier voor je op een rij, die goed uit verschillende testen komen. Check vooral zelf ook de veiligheidsgaranties.
1Password
1Password kun je gebruiken op je computer en op elke smart Phone. Het voordeel van deze app is dat het al je wachtwoorden synchroniseert voor al je apparaten. De eerste maand is gratis en daarna betaal je 2,99 dollar per maand. Gebruik je de app voor je hele familie (maximaal 5 mensen), dan krijg je korting en betaal je 4,99 dollar per maand.
LastPass
LastPass is heel gebruiksvriendelijk en de app werkt voor Windows, Android en iOs. Je kunt je wachtwoorden synchroniseren tussen al deze platformen. De app heeft een vingerafdrukscanner en als je behoorlijk mobiel bent, hoef je bijna nooit meer een wachtwoord in te typen. De standaard app is gratis, maar voor 2 dollar per maand, heb je een premium account.
Dashlane
Dashlane is een mooie en uitgebreide app. De app is gratis, maar als je wilt dat Dashlane al je gegevens synchroniseert tussen al je apparaten, dan betaal je 2,50 dollar per maand. Je kunt ook met een verificatie werken, om je account nog beter te beveiligen.
EnPass
EnPass is een gratis app met dezelfde mogelijkheden als de andere apps. Je kunt je wachtwoorden opslaan, je informatie beschermen met een wachtwoord of vingerafdruk en op sites je wachtwoorden automatisch laten invullen. Je kunt je wachtwoorden in een versleuteld bestand opslaan op je telefoon, maar je kunt bijvoorbeeld ook Dropbox gebruiken. De app is gratis voor de eerste 20 wachtwoorden, maar voor 9,99 dollar kun je onbeperkt wachtwoorden invoeren.
Tips voor een goed wachtwoord
Welke dienst je ook gebruikt, je bent in staat om ingewikkelde wachtwoorden voor verschillende sites te gebruiken. De apps helpen je ook om de frustratie van vergeten wachtwoorden tegen te gaan. En dan nog een tip voor een goed wachtwoord om je ‘kluis’ te beschermen: maak een zinnetje met (hoofd)letters, cijfers en leestekens.
2 gedachten over “Wachtwoord vergeten? Geen paniek. Er zijn oplossingen”
Huh? Zelf niet weten wat je wachtwoord is?! Veilig hoor, ga maar lekker slapen.
Hi Asceline, goed informatief artikel, gebruik zelf al een aantal jaren eWallet van ILLium Software, fijne app, met Backup optie en meerdere accounts. Suc6 met je proefschrift.
Reacties zijn gesloten.