Check jij je telefoon stiekem als je koffie drinkt met vrienden? Check je nog even je mail/WhatsApp/het nieuws vlak voor je gaat slapen? Zit je meteen op Facebook of Insta als je wakker wordt? Grote kans dat ook jij kampt met een ‘telefoonverslaving’. HetkanWEL vertelt je wat het is en hoe je ervan afkomt.
Zes uur per dag op je telefoon
Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat we onze telefoon gemiddeld vijf keer per uur checken. Dat is elke twaalf minuten. Uitgaande van een dag van zestien uur is dat 80 keer per dag. Let wel: dit is een gemiddelde. Genoeg mensen die daar ver bóven zitten dus.
Onder jongeren zijn de cijfers nog schrikbarender. EenVandaag stelt dat zestig procent van de jongeren minstens drie uur per dag op zijn telefoon kijkt, vijftien procent zelfs meer dan zes uur per dag. Zestig procent voelt regelmatig de neiging hun telefoon te pakken terwijl ze wéten dat er geen nieuwe meldingen zijn (herkenbaar?).
Gedragsverslaving
Niet gek dus, dat één op de vijf zich telefoonverslaafd voelt. Dat aantal lijkt zelfs nog aan de lage kant. Toch bestaat een ‘telefoonverslaving’ officieel nog niet. In een special van NOS op 3 stelt hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink dat er geen sprake is van lijdensdruk (= de mate waarin iemand lijdt onder een verslaving).
Maar, zegt een behandelaar van verslavingskliniek Hervitas voor gedragsverslavingen: de afhankelijkheid van een telefoon verschilt niet zoveel van gedragsverslavingen als gokken en gamen. Mensen hebben moeite hun impulsen te bedwingen en om nieuwe interessante prikkels op hun telefoon het hoofd te bieden.
Gevolg: prikkelbaar en gestrest
Verslaving of niet: er zijn redenen genoeg om op te houden met ons obsessieve telefoongedrag. Al langer is bekend dat het blauwe licht dat telefoonschermpjes uitstralen ervoor kan zorgen dat je later in slaap valt. Voor je ogen is het slecht om te lang achter elkaar naar een scherm te staren. Ook je concentratieboog wordt korter. Om je werkelijk te kunnen concentreren, moet je langere tijd op één bepaalde taak gefocust zijn. Met de constante verleiding tot afleiding van onze telefoon, verleren we hoe dat moet: je kunnen focussen.
Bovendien zijn we voortdurend ‘niet in het nu’. We hebben steeds het gevoel dat we iets moeten. Een appje moet metéén beantwoord. Zelfs een mail kan nauwelijks een dag onbeantwoord blijven. We voelen ons schuldig als we niet reageren. We staan ‘aan’, paraat, de hele dag door. Gevolg: stress, vermoeidheid, prikkelbaarheid. Voor onze omgeving is dat ook niet al te gezellig.
Vijf goeie tips om af te kicken
Om daar korte metten mee te maken, geven we je hier een aantal goede tips om van je telefoonverslaving af te komen.
– Het begint natuurlijk met het uitzetten van notificaties en pushberichten, zodat je niet constant wordt gestoord door geluidjes of visuele meldingen als je net geconcentreerd met iets bezig wil gaan. Als je niet weet hoe je deze meldingen kunt uitzetten: kijk dan hier voor uitleg.
– Spreek met jezelf af dat je twee keer per dag de tijd neemt om alle berichten die je gedurende de dag op je telefoon verzamelt, te beantwoorden. Bijvoorbeeld om 11:00 en om 20:00. Wie weet even wennen voor je vrienden, maar voor jezelf een stuk rustiger.
– Wees kritisch: vraag jezelf af of je Facebook/Instagram/Snapchat/Twitter en al die andere (sociale) apps echt nodig hebt op je telefoon. Als het antwoord ‘nee’ is: verwijder er dan gewoon een aantal. Als je ze mist, kun je altijd terug.
– De meest simpele tip: zet je telefoon af en toe gewoon uit. Al helemaal als je aan het werk bent, met vrienden aan het eten of in gesprek met je partner: ben er bij! Als je telefoon uitstaat, is de verleiding om ‘m te checken ook weg.
– Andere optie: leg je telefoon in een andere ruimte. In íeder geval ’s nachts. Als je bang bent dat je onbereikbaar bent, laat dan het belgeluid van je telefoon aan. Zo kunnen mensen je bereiken als het echt nodig is maar wordt je niet gestoord door weer een nieuwe melding in de groepsapp of door de verleiding om toch nog even door het nieuwsoverzicht van Facebook te scrollen voor je gaat slapen.
Bang dat je de wekker op je telefoon de volgende ochtend niet hoort? Bij de Hema of de Blokker koop je voor een paar euro een goede ouderwetse wekker.
Apps die je kunnen helpen
Ironisch of niet: er bestaan ook apps die je kunnen helpen om je telefoongebruik te verminderen. Deze apps checken hoe vaak je op je telefoon kijkt en sommige stellen een limiet in voor specifieke apps. Heb je een iPhone? Bekijk dan eens de populaire app Moment. Die houdt per app bij hoe vaak en hoe lang je ‘m gebruikt. Zit je schrikbarend veel op Facebook of Snapchat? Stel dan een limiet in voor deze specifieke app(s).
Heb je een telefoon die draait op Android? Check dan Menthal. Deze app voor een ‘digitaal dieet’ geeft je feedback op hoe jij je telefoon gebruikt en brengt dat overzichtelijk in kaart. De app Forest is beschikbaar voor iOS (iPhone) én Android (de rest). Ook hier kun je een limiet stellen aan je eigen telefoongebruik.