Zitten of niet zitten: dat is de vraag

Het klinkt heftig, maar we horen het al een paar jaar: zitten is het nieuwe roken. Deze uitdrukking wordt toegeschreven aan de Britse hoogleraar geneeskunde James Levine.  In een interview met de L.A. Times zei hij nog: “Zitten is gevaarlijker dan roken, doodt meer mensen dan HIV en is verraderlijker dan parachutespringen. We zitten onszelf dood.”

Dat is een heftige boodschap in een tijd waarin we alles zittend vanachter ons bureau en de computer lijken te doen. Maar wat is er nou precies zo slecht aan dat zitten? En wat kan je doen om die gezondheidsrisico’s een beetje in te dammen?  HetkanWEL zet het voor je op een rijtje.

Nederlanders zitten het meest

Vorig jaar werd bekend dat Nederlanders het langst zitten van alle Europeanen. Uit cijfers van het Kenniscentrum Sport en het RIVM bleek dat in Nederland meer dan 32% van de bevolking meer dan 7,5 uur per dag zit. Het gemiddelde in Europa ligt op ruim 18%, dus dat verschil is best groot. Tieners zitten het langst op hun kont: ze zitten op school, tijdens het huiswerk maken en brengen ook nog veel tijd door achter de computer of de tablet. Kinderen tussen de 4 en 12 zitten het minst met gemiddeld 7,3 uur per dag, maar dat is natuurlijk nog steeds best veel.

Zitten 3 E1521214018369

Onderzoek laat zien dat zitten ongezond is

In 2012 deed de University of Leicester al onderzoek naar zitten onder bijna 800.000 mensen. Uit dat onderzoek blijkt dat de mensen die dagelijks lang zitten twee keer zoveel kans hebben op diabetes en 2,5 keer zoveel risico lopen op hart- en vaatziektes. Dit geldt ook voor de mensen, die naast het lange zitten nog voldoende lichaamsbeweging krijgen door bijvoorbeeld te sporten. Dat extra bewegen verkleint het risico van het zitten dus niet.
Ook de Universiteit van Maastricht deed onderzoek naar de effecten van zitten. Ook hieruit blijkt dat langdurig zitten leidt tot een verhoogd risico op Diabetes type 2. Elk extra uur dat mensen op een dag zitten kan leiden tot een verhoogd risico met 22%.
Volgens een andere studie uit de British Medical Journal blijkt dat als je minder dan drie uur per dag zit, je twee jaar langer kan leven. Bovendien blijkt uit datzelfde onderzoek dat je 1.4 jaar langer kan leven als je minder dan twee uur per dag televisie kijkt.

Wat gebeurt er als je zit?

Als je voortdurend zit, zijn je spieren minder actief. Hierdoor valt je energieverbranding stil, gaat je bloed trager stromen en worden suikers en vetten minder snel opgenomen. Dit kan je makkelijk oplossen door je spieren aan het werk te zetten, maar meer sporten helpt dus niet zo blijkt. Wat wel helpt, is minder lang zitten en dus vaker staan en bewegen ‘tijdens’ dat zitten. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar we hebben een aantal tips voor je verzameld.

Wandelen 3 E1521214119643
Urban Street Crossing Zebra Road City Pedestrians

Hoe kunnen we het zitten verminderen?

  • Ga met de fiets of het OV naar je werk, dan zit je al minder dan in de auto
  • Ga staand vergaderen of werk staand achter je bureau als dat kan. Er zijn tegenwoordig zit-sta bureau’s die je in hoogte kan verstellen, maar er zijn ook andere hulpmiddelen om staand te werken, zoals de upstaa. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een bureaufiets of deskbike om tijdens het werk in beweging te blijven. Of je kan het kantoor zo inrichten dat zitten onmogelijk wordt.
  • Als dat niet kan: ga dan elk half uur even staan
  • Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt door bijvoorbeeld een glas water te halen in plaats van een fles water op je bureau te zetten.
  • Je kan ook even naar je collega op een andere verdieping lopen in plaats van mailen
  • Telefoneer terwijl je door de gangen van je kantoor wandelt
  • Heb je overleg met één of twee collega’s? Doe dit dan tijdens een wandeling als dat kan.
  • Als je toch vastzit in een lange vergadering met meerdere mensen, kan je de beweging erin houden door bijvoorbeeld onder tafel met je voet het alfabet te ‘schrijven’ of achtjes te maken.
  • Maak tijdens je lunchpauze een wandelingetje of ga joggen (wandelen na het eten, is sowieso goed voor je spijsvertering)
  • Probeer ’s avonds iets anders te doen dan achter de computer of voor de tv te zitten, want dat is alleen maar extra zittijd.

Heb jij nog tips? Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit blog. 

Over de schrijver

10 gedachten over “Zitten of niet zitten: dat is de vraag”

  1. Pingback: Vijf tips voor een gelukkig leven van The Happy Pear - Wyke Potjer

  2. Pingback: Staand werken verbetert je prestatie - hetkanWEL

  3. Pingback: Vijf tips voor een gelukkig leven van The Happy Pear - hetkanWEL

  4. Pingback: Staand werken doe je met Upstaa

  5. In de jaren ’90 werd op m’n werk werk gemaakt van ergonomie. Zittend werk was namelijk heel erg ongezond. Nou, ik wist wel wat ongezondere beroepen. Maar we kregen er wat simpele stoelgymoefeningen bij.
    We kregen trouwens ook nieuw meubilair want het oude, gangbare was gevaarlijk verklaard met die rechte randen en hoeken… Dus goed en degelijk meubilair werd gewoon weggegooid! Het moesten van tafels met afgeronde randen & hoeken worden en die ergonomische kunststof kuipstoelen. Zat verschrikkelijk slecht, dus ik heb mijn goedzittende ouderwetse kantoorstoel aangehouden. Veel later werd bekend dat de kuipstoelen helemaal niet goed waren. Ja, dat wist ik al lang. Als je een stoel met rugvormen neemt, vergelijkbaar met steun/correctiezolen die veel mensen in hun schoenen hebben, dan moet je die rugvorm aanpassen aan de individuele ruggen en niet iedereen op, nee in, datzelfde ene model zetten.

  6. Ik gebruik oefeningen uit het boekje Deskfit (is ook een website van). Die kan je op je stoel doen en een aantal is ook onmerkbaar voor je omgeving uit te voeren. Die oefeningen zijn er ook voor bedoeld dat je houding goed blijft of wordt, dus recht van lijf en leden.
    Ademoefeningen kan je ook altijd op je stoel doen. Dat bevalt mij ook goed.
    Je smartphone of een kookwekkertje een seintje laten geven na 20 of 30 minuten, dat je even moet bewegen.

  7. Je kan gaan zitten op een grote bal ipv op een buro stoel en volgens het boek, “move your DNA” van Katy Bowman zou je er goed aan doen te vermijden dat je langdurig in dezelfde houding zit of staat. Het gaat me een beetje te ver, maar de schrijfster heeft al haar zitmeubelen uit haar huis gehaald.

  8. Doe wat mogelijk is te voet of met de fiets en de rest met OV. Want ook dan ben je gedwongen te lopen, naar de bushalte, naar en in het station.

  9. Als je naar de wc gaat, ga dan altijd paar etages hoger of lager en ga met de trap. Sowieso niet meer met de lift en een stappenteller kopen die je herhinnert als je te lang achter elkaar zit

Reacties zijn gesloten.