Dit duurzame huis in Groningen is bestendig tegen aardbevingen

Honderden aardbevingen waren er de laatste jaren in Groningen. ‘Alsof een reus constant aan je huis staat te schudden’, zegt Bouk Wierda uit Wirdum. Zij verbouwde haar huis uit 1928 aardbeving bestendig en volledig duurzaam, maar ze maakt zich zorgen over het aanzien van Groningen. Slopen is goedkoper dan versterken en wat gebeurt er dan met het eeuwenoude cultuurlandschap? HetkanWEL interviewde Bouk Wierda over haar ervaringen met de verbouwing van haar huis.

Wanneer zagen jullie de schade?

“In de jaren negentig waren er al aardbevingen. Wij woonden toen op een woonboerderij. In de muren van de schuur kwamen scheuren, maar dat kon niet door de aardbevingen komen. Zei men.
In 2004 kochten we ons huidige huis, gebouwd in 1928. Er was geen scheur te zien. Na een sterke aardbeving in 2006, van 3.6 op de schaal van Richter, begon het aan alle kanten te scheuren. We legden de link niet meteen en bleven maar repareren en stucen.”

Wanneer legden jullie de link?

“Na een nieuwe klap in 2013, van 3.1 op de schaal van Richter, realiseerden we ons wat er aan de hand was. We meldden de schade voor de eerste keer. De NAM betaalde de reparatie. Net als de keren daarna. Ondertussen gingen de aardbevingen door. Het voelt alsof er permanent een reus aan je huis staat te schudden.”
Aardbeving Bestendig Huis

Wat gebeurde er toen?

“Uit een veiligheidsonderzoek in 2014 bleek dat de schoorstenen vervangen moesten worden, de vloeren verstijfd en de gevels en dakkapel verankerd, maar er gebeurde niets. In 2015 was ik aanwezig bij een presentatie van Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Toen realiseerde ik me dat particuliere eigenaren pas in 2025 aan de beurt zouden komen voor versterking.

Daar legde je je niet bij neer?

“Ik stuurde een mail naar de NCG en stelde voor dat wij de versterking zelf zouden uitvoeren. Uiteraard op kosten van de NAM. In 2016 ontvingen we een mail terug. We waren een van de 50 particuliere eigenaren die konden deelnemen aan het pilot project ‘Heft in Eigen Hand’.”

Konden jullie meteen van start?

“Snel daarna deed een constructiebureau een uitvoerig onderzoek. Het bleek dat ons huis bij een aardbeving van 5.0 als een kaartenhuis in elkaar zou storten. De maatregelen, die in 2014 naar voren kwamen, waren niet voldoende. De conclusie was dat alleen de buitenmuren konden blijven staan. De rest moest gesloopt worden. Daarna konden we het huis weer opbouwen, maar dan wel volledig duurzaam.”

Hoe duurzaam is het huis nu?

“We verbouwden ons huis heel ingrijpend. De ruimtes zijn kleiner en de muren dikker. We verwarmen ons huis nu met een lucht/waterpomp. De vloeren en ramen zijn geïsoleerd. Alles is kierdicht en daarom hebben we een CO2 gestuurde ventilatie box. De muren zijn met speciaal foam geïsoleerd en het dak is aan de buitenkant geïsoleerd.
Ons dak is niet geschikt voor zonnepanelen en daarom kijken we hoe we kunnen investeren in lokale wind- of zonne-energie.”

En gas?

“Wij zijn van het gas af. Er zijn zo veel alternatieven”.

Over de schrijver

2 gedachten over “Dit duurzame huis in Groningen is bestendig tegen aardbevingen”

  1. Pingback: We krijgen straks allemaal een huis zonder gas. Wat betekent dat voor jou?

Reacties zijn gesloten.