Dit zijn de meest bijzondere tiny houses in Nederland

Er staan inmiddels zo’n 100 tiny houses in Nederland en dat aantal gaat alleen maar groeien. De STEC-groep heeft onderzoek gedaan naar de tiny houses en is tot de conclusie gekomen dat tiny houses meer is dan een trend alleen: het is een blijvend fenomeen. Volgens Monique van Orden, schrijfster van het boek Tiny Houses –minder huis, meer leven heeft dit verschillende redenen.

Klimaatverandering

Ten eerste leven we in een tijd van klimaatverandering waarin mensen zich meer bewust zijn van de ecologische voetafdruk die ze achter laten. Door kleiner te wonen, verbruik je bijvoorbeeld minder energie. Daarbij zijn de tiny houses vaak off grid en worden ze gemaakt van biobased materiaal.

Economische crisis

Ten tweede heeft de economische crisis van 2008 ons behoorlijk op stang gejaagd. We willen niet meer de lasten van een hoge hypotheek in een woningmarkt, die blijkbaar elk moment in elkaar kan storten. We willen een huis dat we in één keer kunnen afbetalen of waar in ieder geval niet de helft van ons salaris heen gaat. Daarbij komt: minder huis is minder ruimte voor spullen, dus ook daar zit financiële winst. Winst die gestopt kan worden in ervaringen, want die lijken belangrijker te worden dan bezit. Het is niet voor niets dat consuminderen, ontspullen en minimalisme dé trends van dit moment zijn.

Vrijheid & onafhankelijkheid

De derde reden waarom we graag klein willen wonen, is eenvoudigweg omdat we vrij en onafhankelijk willen zijn. We willen niet langer dat de overheid en projectontwikkelaars voor ons bepalen hoe we moeten wonen. We willen het zelf bepalen. Een tiny house kan je met behulp van een architect, een ontwerper of zelf helemaal ontwerpen naar jouw wensen en maatstaven. Dat betekent dat je feitelijk aan de buitenkant kan zien wie de bewoner is.
We zetten de vijf meest bijzondere tiny houses van Nederland voor je op een rij:

1.Het wikkelhuis van Henny

Henny woont in Almere in een wikkelhuisje. Dit huis is helemaal gemaakt van karton en daarna voorzien van een soort Goretex-laag, waardoor het huis wel 100% waterdicht is, maar toch blijft ademen.
Rsz Tinyhouses Almere 17

2.Het designhuis van Wendy & Timothy

Wendy en Timothy zijn twee dertigers, die in Noordwijk wonen. Hij is ontwerper en dat zie je terug in het huis: er is een heus lichtplan gemaakt en het huisje heeft design behang, dat geïmporteerd is uit Amerika. Ook staat er een klein scheepspianootje in het huis.
Rsz Tinyhouses Noordwijk 11

3. De klimmuur van Elke

Elke woont in Westbroek, vlakbij Utrecht. Zij had drie wensen voor haar huisje: het moest een klimmuur hebben, een dakterras en een dakraam zodat ze vanuit haar bed naar de sterren kon kijken. Dat is allemaal gelukt. Haar huisje heeft vanwege het design een keer in een Amerikaans blad gestaan.
Rsz Tinyhouses Westbroek E1518270609300

4. Het atelier van Monique en Melchert

Monique van Orden (schrijfster van het boek Tiny Houses) gaat samen met haar man Melchert in hun tiny house bij Den Helden wonen. Het huis is nog niet af, maar het ontwerp wel. Omdat Melchert kunstschilder is, was een atelier onmisbaar. Hun huis wordt het eerste tiny house met een ‘artist in residence’.

Rsz Tiny House Monique E1518269972664
Geïnspireerd Op De Aziatische Vissershuisjes

5. Het afvalhuis van Henk

Henk speelde al jaren met het idee om zijn eigen duurzame huis te bouwen. Hij heeft is erin geslaagd om voor 1000 euro van sloop hout en gevonden materialen een tiny house te maken dat in Wageningen staat.

Tinyhouses Wageningen 17 E1518270697771
Fotografie: Bluemonque

Over de schrijver

5 gedachten over “Dit zijn de meest bijzondere tiny houses in Nederland”

  1. Als ik zie hoeveel ruimte ik in mijn toch al kleine arbeiderswoning gebruik, zou ik het best wel kunnen om in een tiny house te wonen. En heb er ook al over nagedacht maar het probleem is nu nog steeds of een gemeente wel mee wil gaan in het idee om een plek te creeëren waar een groep van dit soort huisjes bij elkaar kan staan, birds of a feather flock together. Zou daar eens over geschreven kunnen worden? Kan dat wel?

  2. De tiny houses zijn al lang op hun retour nu velen het uitgeprobeerd hebben. Het worden steeds meer gewone, dus grotere, stacaravans met complete keuken en badkamer. Logisch, je kan niet levenslang kamperend rondkruipen.

  3. Ja, een tiny house van natuurlijke duurzame materialen, met laag energieverbruik en een tuin om eigen voedsel te telen, liefst met gelijkgezinde buren vlakbij … dat minder dan de helft van mijn inkomen kost … dat zou ik wel willen. Maar mijn inkomen is op minimum-niveau (lenen zit er niet in). Van mijn spaargeld kan ik misschien gebruikte materialen kopen, maar ik kan niet zelf bouwen … De grond voor huisje en tuin kosten natuurlijk ook wat … Wie weet een oplossing?

Reacties zijn gesloten.