Families woonden vroeger vaak samen, ouders, grootouders en kinderen, allemaal onder één dak. Tegenwoordig is dat niet meer zo vanzelfsprekend, want ouderen wonen steeds vaker alleen, of verhuizen naar een verzorgingstehuis. Ze hebben weinig contact met jongeren en dat is jammer, maar deze nieuwe woonvormen gaan dat veranderen. We geven je vier inspirerende voorbeelden.
1. Studenten wonen in een zorgcentrum
In woonzorgcentrum Humanitas in Deventer wonen studenten en ouderen met elkaar samen. In 2012 kwam de eerste student en inmiddels zijn het er zes. De studenten wonen gratis, maar in ruil daarvoor ‘werken’ ze 30 uur per week. Ze verzorgen de lunch, organiseren bingo-avonden en houden de bewoners gezelschap.
De studenten brengen gezelligheid en houden de ouderen op de hoogte van wat er bij hen speelt. De ouderen leren de studenten relativeren. Een mooie wisselwerking. Ook in zorgcentra de Molenhof in Zwolle, of de Vreedenhoff in Arnhem, wonen jongeren. Zij doen klusjes voor de bewoners en betalen een klein beetje huur.
2. Een duurzame woongemeenschap
In Nijmegen wonen sinds 2015 verschillende generaties samen in de duurzame woongemeenschap Eikpunt. Het idee ontstond in 2004, in een meditatiegroep. De initiatiefnemers ontwikkelden een wijk met huur- en koopwoningen voor verschillende generaties. De jongste bewoner is een paar maanden, de oudste is 84 en de jongste volwassene is 20. Het gaat allemaal goed samen, want de leden voelen zich verbonden door vier pijlers: meergeneratiewonen, duurzaamheid, stilte & bezinning en gemeenschapsvorming.
3. Op kamers bij een 50+ er
We weten dat het voor studenten lastig is om een betaalbare kamer in grote steden te vinden. Veel studenten moeten daardoor langer thuis wonen. Veel ouderen in steden wonen alleen, hebben genoeg ruimte en kunnen best wat hulp en gezelschap gebruiken. De oplossing? Op kamers bij een 50+er. Stichting SOlink bemiddelt tussen ouderen en jongeren, die graag samen willen wonen.
4. Huurwoningen voor gezinnen en senioren
Het Friese St-Annaparochie is een krimpgemeente. Om het dorp aantrekkelijk te houden voor jong en oud, was het tijd voor actie. De woningbouwstichting bouwt duurzame huurwoningen voor gezinnen en senioren in een goede mix. Het doel is om de sociale cohesie in de buurt te vergroten, waardoor jong en oud elkaar beter kunnen helpen.
Naast deze voorbeelden zijn er nog allerlei andere vormen waar meerdere generaties onder een dak wonen. Ken je een goed voorbeeld? Deel het dan met ons onder de blog.
5 gedachten over “Zo wonen meerdere generaties samen onder één dak”
Hallo allen, Ik heb een kant en klare kangoeroewoning. met nog een volledige studio, dus eigenlijk een 3 generatie woning.
Deze woning is zo verbouwd dat er ook andere mogelijkheden zijn.
Dit pand staat in Gassel, Dorpstraat 14,gem. Grave. Noord-Brabant. Ook staat het te koop op Funda. Nabij bos en water.
Nicolette 0642267371
Vorig jaar hebben wij samen met dochter en schoonzoon een huis gekocht. We hebben een geschikt huis gevonden gelukkig. Op dit moment zijn er weinig instanties die flexibel genoeg zijn om ‘out of the box’ te denken. Iets in de tuin mag alleen tijdelijk voor mantelzorg. Alleen Obvion was bereid ons van een hypotheek te voorzien, de rest zei letterlijk: laten de ouders toch kopen, waarom zo moeilijk’.
Zijn er ook huurmogelijkheden voor alleenstaande 50+ ers, bijv bij ouderen die een leegstaande etage hebben?
Prachtig! Het valt me wel op dat we steeds het wiel weer willen uitvinden. Wij wonen op het platteland in Frankrijk: hier is het heel normaal dat je je ouders in huis neemt. Natuurlijk is het niet altijd zonder problemen en soms gedwongen door de kosten van een bejaardencentrum maar omdat het familieleven, de familiegeschiedenis etc hier nog hoog worden gehouden is het meer vanzelfsprekend dan in Nederland dat samen wordt geleefd.
Ouders passen op kleinkinderen, kleinkinderen spelen met nichtjes en neefjes terwijl ouders werken. De kleinere gemeentes weten precies waar ouderen wonen, de postbode kent iedereen, kortom, men let op elkaar. Luisterend en kijkend naar NL vanuit een meer traditionele omgeving zie ik een verschraling. Misschien was vroeger niet altijd slecht!
Knarrenhof! Het eerste 45 hof staat, maar nu in 3 gemeenten bezig met een meergeneratiehof van 25 tot 82.
Reacties zijn gesloten.