Hoe gaaf is het als afvalstromen worden gebruikt voor nieuwe producten? Het is de kern van circulair ondernemen en gelukkig kiezen steeds meer ondernemers hiervoor. Van 15 tot en met 19 januari 2018 is het de Week van de Circulaire Economie. De hoogste tijd voor een lijstje met circulaire producten! Komt-ie:
SOOP
Wist je dat we in Nederland jaarlijks een berg van 250 miljoen kilo sinaasappelschillen creëren? Ook koffiedik staat heel hoog op de lijst met natuurlijke afvalstromen die na gebruik in de afvalbak belanden. Robert-Willem Dol en Noor Buur van SOOP gebruiken de grondstoffen voor natuurlijke zeep. Koffie zorgt voor een neutraliserende werking en de harde korreltjes werken als een scrub waardoor je huid schoon en zacht wordt. Sinaasappelschil zorgt voor een mooie kleur en geur en heeft een ontvettende kracht. Het beste van twee werelden!
i-did
Deze stichting maakt tassen in alle soorten en maten, gemaakt van niet meer draagbare kleding en kapot textiel. En dat is maar goed ook, want consumenten en bedrijven verzamelen ieder jaar 240 miljoen kilo textielafval. i-did maakt er vilt van. Het ziet er prachtig uit, omdat de verschillende soorten gerecycled textiel worden samengevoegd. De stichting maakt boodschappentassen, schoudertassen, laptoptassen, smartphone- en tablethoesjes en handtassen.
Roetz
Ben je toe aan een nieuwe fiets? Neem dan eens een kijkje bij Roetz. Dit bedrijf maakt prachtige designfietsen van oude barrels. En dat allemaal met de hand. Elk jaar belanden minstens één miljoen fietsen op de afvalberg, maar belangrijke onderdelen (zoals het frame) zijn vaak nog prima in orde. Roetz verzamelt, reinigt en bewerkt die onderdelen en geeft het een tweede leven. Het afgelopen jaar heeft het bedrijf 20 ton aan grondstoffen kunnen besparen. Saillant detail: je kunt ook je eigen fiets customizen.
Rescued
De naam zegt het al: dit bedrijf redt restafval en transformeert het tot iets nieuws. Het team van Rescued verzint telkens nieuwe producten op het gebied van interieur. Ze verkopen onder andere prachtige verlichting, gerecyclede meubels en verschillende hangsystemen voor planten. Elk product heeft een verhaal, je koopt immers een stukje ‘geschiedenis’. Je komt te weten wat iets was en wat ervan gemaakt is.
Looped Goods
Deze webshop is hemels voor mensen die van overzicht houden. Steeds meer ondernemers gaan circulair produceren, maar waar vind je al die producten? Looped Goods is een nieuwe webshop voor circulaire producten. Handig! De webshop is een podium voor circulaire start-ups. Alle producten zijn verzameld op één plek, zodat het voor consumenten en bedrijven makkelijker is om duurzaam te shoppen. Mensen met een verstandelijke beperking pakken de producten voor je in.
Laat ons in een reactie weten wat jouw favoriete circulaire product is! Dat vinden we leuk.
2 gedachten over “Deze circulaire producten wil je leren kennen!”
En wat dacht je van golfkarton? Van oud papier wordt nieuw papier gemaakt, daar wordt karton van gemaakt, daar worden dozen van gemaakt. Deze worden geleverd en na gebruik weer opgehaald, waarna er weer nieuwe dozen van gemaakt worden … zie korte teaser https://youtu.be/qCeI35VWRHY of lange versie https://youtu.be/wkOePLDJp9c
Als sociale onderneming maken wij van gerecyclede zeecontainers groene fietsenstallingen, speelgoed uitgifte units en overkappingen. Alle Eco-Units beschikking standaard over een groen dak en bijenhotel om de biodiversiteit te ondersteunen. Elke Eco-Unit is custom-made en wordt in samenwerking met diverse sociale ondernemingen gemaakt. Zie onze website of social media kanalen voor meer info.
Reacties zijn gesloten.