Het kan je niet ontgaan zijn: klein wonen is dé trend en niet alleen in Nederland. Tiny houses, natuurlijk ooit begonnen in Amerika, veroveren langzaam de hele wereld. En daarbij gaat het niet alleen maar over kleiner wonen, met minder spullen, maar ook over duurzaam en energieneutraal wonen. Architecten kwamen het afgelopen jaar weer met veel nieuwe ontwerpen, die het kleine wonen in de picture zette. We noemen er drie:
Wonen op een parkeerplaats: Tikku
Tikku betekent ‘stok’ in het Fins. Dit tiny house is ontworpen door de Finse architect Marco Casagrande (what’s in a name?) en past met 2,5 bij 5 meter precies op een parkeerplaats. Het huis is drie verdiepingen hoog en werkt eigenlijk net als lego: je stapelt de verdiepingen op elkaar. Die verdiepingen kan je dan weer inrichten zoals jij zelf wilt.
De eerste ontwerpen hebben nog geen keuken of douche, maar daar wordt aan gewerkt. Verder is het huisje helemaal ‘off grid’, dus dat betekent een compost wc en zonnepanelen op het dak om energie op te wekken.
Het huis is gemaakt van een bepaald soort hout, dat ervoor zorgt dat het huis niet te zwaar wordt. Er is dus ook geen fundering nodig voor dit huis. Het ontwerp maakt het huis bovendien aardbevingsbestending.
Opvouwbaar huis: M.A.Di.
Ook de Italiaanse architecten van het uitklapbare huis M.A.di. hebben een tiny house ontworpen, dat aardbevingsbestendig is. Omdat het huis ook nog eens ingeklapt vervoerd kan worden en binnen 6 uur kan worden opgebouwd, is het niet alleen geschikt als woonhuis, maar ook als tijdelijke woning in rampgebieden. Je kan het huis namelijk ook weer heel makkelijk inklappen en op een andere locatie weer opbouwen. Ook hier is geen fundering nodig.
Met zonnepanelen, waterhergebruik en ledverlichting proberen de architecten het huis zo duurzaam mogelijk te maken. En mocht je na een tijdje toch naar meer woonruimte verlangen, omdat er bijvoorbeeld een kleine op komst is, dan kan dat. Het M.A.Di. huis kan makkelijk uitgebreid worden van 27 vierkante naar wel 84 vierkante meter. En dat is niet echt meer tiny te noemen.
https://www.youtube.com/watch?v=usbyJLOiFbE
Boomhut: Half tree house
Dit huis van Jacobschang Architecture is middenin het bos gebouwd en steunt voor de helft op de bomen rondom het huis. Vandaar de naam: Half Tree House. Omdat het huis dus voor de helft in de lucht hangt, is ook hier geen fundering nodig. Op die manier proberen de ontwerpers een zo kleine mogelijke inbreuk te maken op de omgeving, in dit geval het bos.
Het huis is gemaakt van de lokale dennenbomen, zodat er geen bouwmateriaal van over de hele wereld naar de bouwplek gesleept hoefde te worden. Ook dit huis is off grid: geen stromend water en geen elektriciteit. Er is wel een houtkachel aanwezig waar je ook op kan koken.
Het belangrijkste doel van de ontwerpers was om het huis zoveel mogelijk onderdeel te laten zijn van de omgeving. En dat dat is gelukt, want het huis heeft vorig jaar meerdere prijzen in de wacht gesleept.
3 gedachten over “Klein wonen in een boomhut, een opvouwbaar huis of een parkeerplaats”
Waarom zijn deze oplossingen nog niet voor in de vluchtelingenkampen, de tienduizenden mensen die daar in slechte tenten en znder voorzieningen leven in ons Europa??
Dat smalle hoge huis zal ook geen flinke storm kunnen weerstaan. Zet maar liever gewoon een trailerwoning neer. Ja trailer trash, dat is waar naartoe gewerkt wordt met die tiny houses.
Half Tree House lijkt me niet geschikt in gebieden waar het kan stormen. Wat als die bomen waar het huis aan verankerd zit omwaaien?
Reacties zijn gesloten.