“Mijn experiment is mislukt. Althans ik had gehoopt op een andere uitkomst. Dan was het leven een stuk makkelijker geweest. Afgelopen zondag onder toeziend oog van vriendin Annelies 3 stukjes kip in een pan gebraden. Alle drie de stukjes wogen vooraf exact 75 gram. Het ene stukje was afkomstig van een plofkip, de ander van een biologische kip en de derde zat er ergens tussenin: een 2 sterren scharrelkip uit Frankrijk. En ik wilde het gewicht van deze stukjes weten na bereiding.
Blindproeverij
De weegschaal bracht na 20 minuten uitsluitsel: alle 3 de stukjes wogen ook na het braden praktisch even veel: namelijk 50 gram. Mijn theorie dat je net zo goed biologisch vlees kunt kopen omdat goedkoop vlees is opgepompt met water ging jammerlijk in rook op.
De blindproeverij, die hier op volgde bracht wel verschil aan het licht: Annelies wees de scharrelkip uit Frankrijk aan als haar favoriet. Maar ja, weegt dat op tegen het prijsverschil?
Zielige zusje
Ik ben geen vleesfanaat maar toch geen vegetariër. Dieren vreten elkaar in de natuur ook op, is daarbij de gedachte. Vooral die kleine schattige jonkies zijn vaak de pineut. Alleen wil ik niet dat een beest vanwege mijn krenterigheid te lijden heeft (wie wil dat wel?). Het zou makkelijk geweest zijn als het qua kosten eigenlijk niet had uitgemaakt, maar dat is dus wel het geval. Een biokip kost minstens twee keer zoveel als haar zielige zusje. Ai, haar zielige zusje… dat bijt toch te veel.
Gezond voor jezelf
De prijs voor biologisch vlees is ook hoger omdat de dieren speciaal voer krijgen en geen preventieve antibiotica. Dat is vooral gezond voor jezelf. Maar ook bij vlees met 2 sterren Beter Leven wordt dit nauwelijks gedaan en dus een goed alternatief. Beter Leven is het streng gecontroleerde keurmerk van de Dierenbescherming en geeft precies aan onder welke omstandigheden de dieren leven. Hoe meer sterren, des te beter.
Ik ga eens rekenen: De 2-sterren scharrelkip kost € 11 per kilo, de plofkip € 8. Die 30 cent per ons maakt een wereld van verschil voor het beest. Eet ik elke dag 1 ons vlees, dan scheelt dat per maand nog geen tientje. Maak ik de porties wat kleiner, dan hef ik helemaal het prijsverschil op.
Even duur
Uitkomst brengt ook de wekelijkse nieuwsbrief van Wakker Dier: daarin staat welk goed vlees waar in de aanbieding is. Zo wordt de scharrelkip even duur als de plofkip en qua smaak het beste. Dan is de keus toch snel gemaakt?
Het wordt bij mij dus voortaan of goed vlees of geen vlees: maandag moest eerst die testkip op maar gisteren hebben we pompoen met geitenkaas gegeten: zo ontzettend lekker, zo ontzettend makkelijk, zo goed voor de lijn en zo ontzettend goedkoop! Daar kan geen stuk vlees tegenop.”
Annemarie de Raadt
50 duurzame daden in 1 jaar! Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze hier welke duurzame daad ofwel goede gewoonte ze in leven gaat opnemen. Ter informatie en inspiratie.
Lees ook Duurzame daad nr 1: Gaan voor die banaan
In de Goede Gids staan de bedrijven vermeld, die met zorg voor mens, dier en onze aarde ondernemen. Onafhankelijk geselecteerd volgens duidelijke criteria. Wil je zelf een goed leven en gun je dat anderen ook? Kies dan voor Goede bedrijven uit de Goede Gids.
6 gedachten over “Duurzame daad 2/50: – Kip, ik heb je… of toch niet?”
I every time spent my half an hour to read this weblog’s posts daily along
with a mug of coffee.
beste Annemarie,
De laatste zin ik de kern van het probleem. De aarde is overbevolkt met mensen. en het worden er elke dag meer. Vegatarier worden? Soja wordt in tropische landen op oerwoud grond geteeld. Margarine in plaats van boter? Grote delen regenwoud wordt gekapt voor palm olie. Dan kun je je zelf ook niet meer wassen. In veel zepen zit het ook. en eet je geiten kaas? Eet dan ook het vlees van de bokken. Dit bijproduct wordt vaak jong in een verbrandingsoven gedaan omdat mensen geen geitenvlees willen eten.
Mensen worden steeds ouder en er zijn zeer veel campagnes voor de zorg voor jonge kinderen in de derde wereld. Het klinkt hard, maar er moet nagedacht worden hoe lang we mensen in ziekenhuizen blijven behandelen die nooit meer gezond worden. Over energie gebruik en uitstoot gesproken. Ook de artsen in de derde wereld naast antibiotica anticonceptie meegeven.
En als we echt uitstoot en vervuiling willen terug dringen stoppen met oorlog voeren. hoeveel Co2 uitstoot geeft een bom en een vliegdekschip???
Ik verbouw zoveel mogelijk mijn eigen groente en eet de eitjes van mijn eigen kippen. En als ik niet meer zelfstandig kan leven heb ik een euthanasie verklaring ondertekend. Mijn crematie is dan de laatste Co2 uitstoot.
Beste Janneke, ik begrijp je verontwaardiging maar de bedoeling van mijn blogs is om mensen aan het denken te zetten, niet om te beschrijven hoe geweldig goed ik zelf bezig ben. Ik wil graag laten zien dat – als je vlees eet – er heel makkelijk betere keuzes te maken zijn. Ik denk dat ik zo meer mensen kan enthousiasmeren dan met verschrikkelijke verhalen. Inderdaad moeten we geen of minder vlees eten, inderdaad zijn de omstandigheden van dieren in de slachthuizen doorgaans mensonterend. Maar dit is bekend bij de mensen die het willen horen en zal nooit doordringen tot de mensen die het niet willen horen. Ik hoop dat deze laatste groep wel aangesproken voelt door mijn verhaal. Vandaar dat ik het zo formuleer. Overigens is de echte oplossing van alle problemen 3-4 miljard minder mensen. Daar zouden we het eens over moeten hebben.
Pingback: 50 duurzame daden - nr 3: Bladen in de ban -
Serieus? Een goede gids opzetten met op de homepagina: “Geef je om mens, dier en aarde?” En vervolgens zelf écht vast willen houden aan je stukje vlees? Als er iets op de wereld absoluut niet duurzaam is voor de wereld dan is het wel dierlijke producten eten, we hebben de aardbol dan 3-4x nodig. Maar aangezien wij in het westen leven mogen wij ons boven de rest van de planeet zetten en gewoon lekker doorgaan en doen alsof onze westerse levensstijl geen catastrofale gevolgen voor de wereld heeft. Je eigen gevoel afkopen met een sterretje van Beter Leven en daarnaast wegkijken van de gruwelijke misstanden in de slachterijen. Daar zijn tenslotte de sterren niet op berekend. Misschien moeten “wij westerlingen” ons eens iets minder egocentrischer gaan opstellen.
Dieren vreten elkaar ook op in de natuur? Als jij achter een kip aan gaat rennen en die de nek durft om te draaien om het dier dan vervolgens lekker op te smullen, dan is zeker weten je eetlust geheel verdwenen. 500.000.000 (!!) dieren slachten we per jaar in Nederland, en dat durf je zonder geweten hetzelfde te noemen zoals het in de natuur gaat? Verdiep je alsjeblieft eens echt wat er allemaal aan de gang is in de wereld. Ik weet zeker dat je stukje vlees vanaf die dag je gaat aankijken zoals nu dat zielige zusje op je geweten werkt en heb je hopelijk meer inspiratie om een echte Goede Gids op te zetten.
Een gróte virtuele hug voor jou Janneke. Precies wat ik dacht maar niet zo mooi kan verwoorden.
Reacties zijn gesloten.