Windmolens - Bron: Pixabay
Windmolens - Bron: Pixabay

Hoe werkt een windmolen?

Op steeds meer plaatsen in het land kom je ze tegen: windmolens. Ze torenen hoog boven het landschap uit, vaak snel ronddraaiend in de wind. De een vindt ze horizonvervuiling, de ander een rustgevend beeld. Maar over één ding kunnen we het eens zijn: als we de aarde leefbaar willen houden kunnen we er – letterlijk – niet omheen. Want ze leveren veel duurzame energie die we hard nodig hebben. Hoe doet zo’n windmolen dat?
De oude Egyptenaren maakten al gebruik van windenergie, om hun boten te laten varen. En in Perzië maalden ze meel met windmolens. Windmolens zijn dus niets nieuws, al wekken we er nog niet heel lang stroom mee op. Eigenlijk is een windmolen een grote, omgekeerde ventilator. In plaats van energie omzetten in wind, zet hij wind om in groene energie. Hoeveel een molen opwekt hangt af van zijn locatie, want het waait niet overal even hard. Maar op een goede plek kan hij wel 7,5 miljoen kWh per jaar opleveren, genoeg voor ruim 2000 huishoudens. Scandinavië en de Noordzee zijn perfecte plekken voor windmolens.
Een windmolen bestaat uit drie hoofdonderdelen:

  • De rotor
  • De mast
  • De gondel

Doorsnede Windmolen. Bron: United Consumers.
Doorsnede Windmolen. Bron: United Consumers.


De rotor

De rotorbladen (1) vangen de wind op. Het windvaantje bovenop de molen draait automatisch in de richting waar het het hardst waait, zodat altijd het maximale rendement wordt behaald. De rotor werkt eigenlijk hetzelfde als een vliegtuig: hij compenseert zwaartekracht met omhoog gerichte kracht. De rotorbladen zijn verstelbaar en kunnen worden aangepast op de sterkte van de wind. De energie die de rotorbladen opvangen wordt omgezet in een draaiende beweging van de as.

De gondel

De meeste apparatuur zit in de gondel (2). De energie die de as (3) laat draaien wordt in een generator (4) omgezet tot elektriciteit. Die generator is een grote dynamo en wekt wisselstroom op met magneten. Deze stroom wordt weer verwerkt tot een frequentie waar ons elektriciteitsnet op is gemaakt. In de gondel zit ook een tandwielkast (5) die de boel versnelt en een transformator die de spanning naar het juiste niveau brengt: 3 tot 50 kilovolt. In de eerste instantie is de opgewekte spanning namelijk te laag voor ons stroomnet.

De mast

Door de mast (6) lopen vanaf de gondel hoogspanningskabels naar beneden. De windmolen zelf is aangesloten op de dichtstbijzijnde kabel van de netbeheerder. Via een knip lopen er weer kabels naar het inkoopstation.
De windmolen draait vanaf ongeveer 12 kilometer per uur. De controller (7) controleert of de molen niet te hard draait. Vanaf 90 km/h zorgt de noodrem (8) ervoor dat de molen stopt, uit veiligheid.

Steeds meer wind

De bouw van windmolens en windmolenparken stijgt nog steeds. Tot op heden werden alle molens gesubsidieerd, maar in Duitsland worden nu drie windparken op zee ontwikkeld zonder subsidie. De verwachting is dat dit ook in Nederland snel het geval zal zijn. Dat is goed nieuws voor onze portemonnee, want subsidies worden natuurlijk betaald van ons belastinggeld.
Bron: UnitedConsumers

Over de schrijver

3 gedachten over “Hoe werkt een windmolen?”

  1. 15% van de tijd genoeg zonlicht?
    Met onze 6 paneeltjes wekken we genoeg op om geen energie rekening meer te hebben. We wekken zelf teveel energie op.
    Het kan uit.
    En er wordt al genoeg miljarden in kernfusie gepompt en het duurd echt mog 10talen jaren voor het goed werkt, tot die tijd mooi paneeltjes kopen en op je huis leggen.

  2. In Nederland waait het 75% van de tijd niet of te hard. En wat zonne- energie is het nog ernstiger,15% van de tijd is er genoeg zonlicht.
    Koude kernfusie (thorium), begin daar eens te investeren of de vrij energie van Tesla vrijgeven. Daar zou de hele Wereld bij gebaat zijn. Anyway m i is windenergie een onbetaalbare utopie. Een fijne dag allemaal.

Reacties zijn gesloten.