Gewildgroei wil mensen anders laten denken over wat we onkruid noemen. Volgens hen is het namelijk best vreemd dat de gemeente aan de ene kant geld uitgeeft om groen weg te halen en aan de andere kant geld investeert om groen aan te leggen. Iets meer dan een jaar geleden spraken we de heren van Gewildgroei over de start van hun groene initiatief. Vandaag spraken we mede-initiatiefnemer Vincent Wittenberg over de prachtbeweging waar ze op dit moment hard aan werken: de plantsoenrevolutie.
Viva la revolution!
Wij waren wel benieuwd wat de plantsoenrevolutie precies inhoudt. Vincent vertelde enthousiast:
“Natuur en stad zijn niet elkaars tegenpolen. Juist in het stedelijk gebied liggen er volop kansen voor natuur. De biodiversiteit in steden is nu al hoger dan in het buitengebied. Stadsnatuur kan oplossingen bieden voor typisch stedelijke problemen zoals regenwateroverlast en hittestress.”
“De positieve impact van natuur in onze directe leefomgeving is in potentie hoog, maar dan moet er wél wat veranderen. Om gemeenten er van te overtuigen dat het gras in de zomer niet elke week gemaaid hoeft te worden en dat de plantjes die zich spontaan vestigen welkom zijn, is het belangrijk om uit te dragen dat wilde natuur gewild is.”
“Dat kan je doen door je op onze website als Gewildgroei ambassadeur op te geven. Je krijgt dan een open stoeptegel thuisgestuurd. Door deze tegel in de stoep voor je huis te leggen geef je ruimte aan spontane vegetatie en laat je zien dat het welkom is.”
Stuur een compliment
We vroegen Vincent of er naast die prachtige tegel ook nog andere manieren zijn om mee te doen met de plantsoenrevolutie. Hij reageerde vrolijk:
“Er zijn zeker andere manieren om mee te doen. Je kunt bijvoorbeeld je gemeente vragen om zich bij Gewildgroei aan te sluiten. Op dit moment is het de klager die bepaalt. Als iemand met een klacht over lang gras belt, dan wordt er direct een maaier gestuurd. Gemeenten ontvangen bijna nooit complimenten. Stuur eens een compliment over die ene prachtige bloemrijke berm!”
“Een andere manier om aan Gewildgroei bij te dragen is door te kiezen voor een wilde tuin, dat scheelt ook nog eens een hoop werk. Wij noemen dat (n)iets doen voor biodiversiteit!”
Let it Grow
Gewildgroei was één van de deelnemers van het programma van Let it Grow, een platform dat initiatieven helpt om hun groene innovaties van de grond te krijgen. Vincent vertelde wat ze daar zoal gedaan hebben:
“Wij werden er door experts geholpen om ons initiatief sneller te laten groeien. Het programma viel samen met de lancering van onze Living Pavement tegels. Dat zijn stoeptegels die ruimte bieden aan gewildgroei. Door een normale stoeptegel te vervangen door een Living Pavement tegel laat je zien dat wilde planten mooi, nuttig en welkom zijn en zorg je tegelijkertijd voor een betere regenwater-infiltratie en meer biodiversiteit.”
“Onkruid laten groeien in tegels is nogal een stap voor een gemeente. Wij zijn er steeds meer van overtuigd geraakt dat als je de stad wilt veranderen je op straat moet beginnen. Steen voor steen. Een systeemverandering komt zelden van binnenuit. Om beleid te veranderen is het belangrijk om te laten zien dat er draagvlak is. Vandaar dat wij nu met ambassadeurs werken.”
(N)iets doen voor biodiversiteit
Gewildgroei is onlangs een stichting geworden en heeft een aantal toffe projecten op de planning staan. Vincent vertelde bevlogen:
“Gemeente Enschede heeft 10.000 tegels besteld, die dit jaar verspreid zullen worden. Dit is voor ons een eerste test met de toepassing van Gewildgroei en de tegels op een grotere schaal. De tegel is voor ons vooral een communicatiemiddel. Wij denken dus ook voorbij de tegel en blijven bezig met het ontwikkelen van nieuwe scenario’s voor het samenleven met de natuur in de stad.”
“Deze zomer werken wij bijvoorbeeld aan een project op het Berlijnplein. Dat is een plein op het dak van de A2 tussen Utrecht en Leidsche Rijn. We gaan in Utrecht en Leidsche Rijn stoeptegels verzamelen die wij vervolgens zullen verwerken in een bouwwerk. De bouwmethode die we daarvoor gaan gebruiken werd in de jaren 70 ontwikkeld door ecotect Louis le Roy.”
“Momenteel werken we samen met de gemeente Laren aan ‘(N)iets doen voor biodiversiteit.’ Wij roepen inwoners van Laren op om een stuk tuin te laten verwilderen. De gemeente verdubbelt het aantal wilde vierkante meters in de publieke ruimte.”
“Verder hopen wij dit najaar nog een keer voor een werkperiode naar Taiwan te gaan. Met het project Forest Bathing onderzoeken wij hoe je stress in drukke steden kunt verminderen met stadsnatuur.”
Wil jij meer weten over Gewildgroei? Klik dan hier voor de site, Facebookpagina of fotofeed. Klik hier voor het interview dat we vorig jaar met hen hadden. Alle prachtige afbeeldingen bij dit stuk zijn eigendom van Gewildgroei.
Sluit je aan bij de plantsoenrevolutie van Gewildgroei!
- Geplaatst door De Kleine Toekomst
- 26 april 2017
- Denken
Over de schrijver
De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur
2 gedachten over “Sluit je aan bij de plantsoenrevolutie van Gewildgroei!”
Woningbouwverenigingen accepteren dit niet, helaas.
Toen ik 8 jaar geleden een oud huisje in een dorp in het Groene Hart kocht, was ik verbaasd over de inrichting van de ruimte eromheen: een parkeerplekje voor een heel klein autootje, bestrating ‘rondom’ met hier en daar een klimop en 2 rozen. De buren links en achter hadden meer of minder hoge muren gebouwd, waardoor het geheel nog kaler leek.
Een ecologische tuinier hielp me een groen paradijsje creëren, waar meer dan 75 verschillende, voornamelijk inheemse kruiden, bloemen en planten hun wilde weg vinden. Een oase voor libellen, kleine vogelstjes, padden, (wilde) bijen, vlinders, slakken, mieren en bladluizen…… en onder het raam aan de voorkant een randje groen ……
Reacties zijn gesloten.