WASTED stimuleert buurtbewoners om (beter) te gaan recyclen

In Amsterdam-Noord is een bijzonder initiatief actief: het WASTED-lab. Bij dit project doen ze hun best om mensen te stimuleren om (beter) te recyclen. Zo kunnen buurtbewoners WASTED munten sparen door hun afval te scheiden. Deze munten kunnen worden ingeleverd bij lokale ondernemers voor allerlei kleine kortingen. Zo creëren ze niet alleen een stukje bewustzijn maar maken ze de buurt gelijk een stuk schoner.
Dit initiatief is momenteel alleen nog in Amsterdam-Noord te vinden, maar ze zijn hard bezig om verder uit te breiden. Gelukkig bieden ze ook workshops aan door het hele land waarbij iedereen een échte plastic afval expert kan worden.
Wasted Recyclen

Een mooie missie
WASTED heeft als missie om afvalscheiding en -inzameling steeds beter te maken. Dat doen ze door samen te werken met buurtbewoners en hen te motiveren om hun afval (beter) te scheiden. Om dit voor elkaar te krijgen hebben ze een spaarsysteem opgezet. Mensen kunnen kortingen bij lokale cafés, winkels en restaurants bij elkaar sparen door hun afval te scheiden. 


Wij vroegen ons af of het spaarsysteem niet ook juist het gebruik (en wellicht de aanschaf) van plastic stimuleert, maar volgens de initiatiefnemers is de waarde niet bijzonder hoog. Het is dan ook niet heel voordeling om alles juist in plastic verpakkingen te kopen en zo meer munten te sparen. Wat ze juist wél zien is dat buurtbewoners nu sneller plastic afval van straat oprapen om bij hun eigen plastic afval te verzamelen. Dat is een mooie ontwikkeling.
Naast het spaarsysteem hebben ze een educatieprogramma in elkaar gezet waar je van alles kunt leren over plastic. Iedereen kan hier met eigen ogen zien dat je van plastic afval ook allerlei nieuwe producten kunt maken en dat afval waarde heeft. In het mobiele WASTED-lab verzamelen ze plastic uit de buurt dat ze ter plekke transformeren tot kleurrijke bouwblokken. Deze bouwblokken hebben een puur educatieve functie: om iedereen te laten zien dat plastic getransformeerd kan worden tot een bouwsteen. Het zou natuurlijk helemaal gaaf zijn als ze uiteindelijk met die blokken weer dingen gaan bouwen voor in de buurt.
Wasted Recyclen

Word plastic expert
Samen met de buurt heeft WASTED een lespakket ontwikkeld waarmee iedereen een echte plastic expert kan worden. Dit pakket richt zich in eerste instantie op lokale scholen in Amsterdam-Noord, maar het doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk mensen te leren over de rol die plastic speelt in hun dagelijks leven.
In de eerste les willen de bedenkers iedereen zoveel mogelijk wakker schudden en bewust maken van de problemen van plastic afval. Tijdens het tweede deel van de les krijgen deelnemers een spoedcursus Plastic Archeologie en leren ze alles over de verschillende types plastic en hun potentie. In het laatste deel duiken ze het mobiele laboratorium in en gaat iedereen hun eigen WASTED blokken maken.
Bouw je eigen laboratorium
Op dit moment is WASTED alleen nog te vinden in Amsterdam-Noord, maar ze hebben grote plannen. Zo is iedereen welkom om deel te nemen aan hun lespakket en de workshops. Daarnaast moedigen ze iedereen aan om hun eigen (buurt)laboratorium te bouwen met hun open source ontwerpen. Zo hopen ze dat het project steeds groter en beter wordt en de hele wereld verovert.
Verder gaan ze later dit jaar ook aan de slag om papier en textielscheiding aan te moedigen. Op dit moment werken ze er hard aan om dit zo snel mogelijk uit te rollen. Wij zijn heel benieuwd!

Wil jij meer weten over WASTED? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina. Ben je benieuwd hoe het precies zit met het lespakket? Dan kan je ze een mailtje sturen op info@wastedlab.nl om te kijken ze wat de mogelijkheden zijn.

Wasted Recyclen

Over de schrijver

1 gedachte over “WASTED stimuleert buurtbewoners om (beter) te gaan recyclen”

  1. Het idee om kortingen bij lokale cafés, winkels en restaurants bij elkaar te sparen door afval te scheiden spreekt me aan! Ik probeer mee milieubewust te leven omdat ik geloof dat beter milieu van iedereen afhangt. Hopelijk verschijnt zo’n recycling initiatief in mijn stad zodat meer mensen dit spaarsysteem gebruiken.

Reacties zijn gesloten.