Permacultuur wordt steeds populairder in Nederland. Zo zijn er verschillende groepen en platformen waar mensen hun kennis over dit bijzondere ontwerpsysteem delen. Er wordt ook gezocht naar voedselboswachters. Het zou namelijk mooi zijn als er in elk dorp en elke stad een voedselbos zou zijn met eetbare en andere nuttige planten. Daar kunnen mensen zelf zien, proeven en leren hoe ze hun eigen eetbare bostuin kunnen aanleggen. We spraken Douwe Beerda van Permacultuur Nederland over permacultuur en voedselboswachters.
Wat is jouw achtergrond?
“Ik heb me van jongs af aan erg verbonden gevoeld met de natuur. Na het behalen van mijn vwo-diploma ben ik gaan reizen. In Australië leerde ik permacultuur kennen. Ondertussen heb ik een Bachelor Biologie en een Master Energy and Environmental Sciences. In 2003 begon ik de website Permacultuur Nederland en sinds 2013 is er ook een Facebookgroep over permacultuur. Deze heeft inmiddels meer dan 10.000 leden.”
Wat is de missie van Permacultuur Nederland?
“Bij Permacultuur Nederland geloven we in lokaal, vers en gezond voedsel dat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid. Met permacultuur kun je onder andere leren hoe je een lekkere eetbare tuin kunt ontwerpen die mooi en nuttig is voor jezelf, en andere levende organismen.”
Een onderdeel van permacultuur zijn voedselbossen. Wil je daar iets meer over vertellen?
“Het idee achter voedselbossen is erg rationeel: het zoeken naar win-winsituaties. Hoe kan de mens in samenwerking met de natuur de lange termijn overleving van beide bewerkstelligen? We kunnen dit bereiken door de ecologische principes van een bos na te bootsen met planten die ook een functie voor de mens hebben. Ik denk dat het veel mensen aanspreekt omdat je gezond verstand combineert met respect voor de natuur.”
Er is inmiddels al meer dan 100 hectare voedselbos aangeplant in Nederland. Waarom is dat zo belangrijk?
“Het wordt in Nederland inderdaad op verschillende plekken toegepast. Het laat zien dat voedselbossen haalbaar zijn. Alle kennis en praktijkervaring is goed beschikbaar. In die zin is de pure pioniersfase over. Mensen maken daardoor gemakkelijker de stap om zelf aan de slag te gaan. Je ziet de expertise van voedselbossen op dit moment dan ook exponentieel groeien.”
Jullie zijn op zoek naar voedselboswachters. Wat verwachten jullie van deze mensen en hoe kunnen mensen mee doen?
“We verwachten allereerst dat het initiatief van de voedselboswachters zelf komt. Zij zullen zelf een plek moeten vinden om in hun buurt een voedselbos te realiseren. Wij kunnen hen ondersteunen met goede informatie, praktijkkennis en een netwerk. In dat netwerk zitten allerlei ervaringsdeskundigen en gelijkgestemden in de buurt. Het is aan de mensen zelf om de kar in hun buurt te gaan trekken. Wat wij verwachten van mensen die voedselboswachter willen worden is grotendeels te vinden in dit artikel: Voedselboswachters gezocht.”
Hoe hoop je dat de toekomst van Permacultuur Nederland er uit ziet?
“Ik hoop dat de landbouw in Nederland wat meer terug gaat naar het gezonde verstand. Daar bedoel ik mee dat we de mensheid van gezond voedsel voorzien met respect voor zowel de mensen als de natuur. Het huidige landbouwsysteem drijft op fossiele brandstoffen zoals olie en aardgas, het produceert ongezond voedsel voor mensen in monoculturen en vernielt biodiversiteit door o.a. de bijensterfte. Tot slot zorgt het voor enorm veel dierenleed. Ik denk dat mensen moeten begrijpen dat dit allemaal niet nodig is. We kunnen voedsel verbouwen op een manier die zowel goed is voor de mens als voor de natuur. Dat kunnen we doen op een manier die ook op lange termijn goed is vol te houden omdat we niet afhankelijk zijn van fossiele energie en de chemische industrie.”
Wat vergat ik te vragen, maar wil je wel graag vertellen?
“Permacultuur is een ontwerpsysteem. Toen ik het leerde kennen vroeg ik echt me af waarom ik dit niet eerder had geleerd. Het is allemaal zo logisch! Daarnaast is permacultuur erg leuk. Ik heb inmiddels op vele plekken in de wereld aan permacultuurprojecten gewerkt. Het maakt de belofte van respect voor de mens en de natuur in mijn ervaring volledig waar. Mochten mensen zelf interesse hebben dan is er een vrij downloadbare cursus over permacultuur beschikbaar. Meer weten over Permacultuur Nederland? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. Wil jij graag voedselboswachter worden? Klik dan hier voor meer informatie.”
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Lees ook: 5 manieren om permacultuur grootschalig in de landbouw toe te passen En: Hoe start je een voedselbos? Lees de tips van Petra Aarts
2 gedachten over “Douwe Beerda van Permacultuur Nederland zoekt voedselboswachters”
super idee
ik ben 7 jaar boschwachter geweest en nu ben ik vrachtwagenchauffeur , maar ik mis mij oude werk met planten en natuur
Pingback: Vind een voedselbos bij jou in de buurt
Reacties zijn gesloten.