Een paar maanden geleden spraken we Jacintha Baas van Sustainer Homes. Samen met haar team bouwt zij duurzame woningen voor de toekomst. Zo creëren ze prachtige woningen met alles er op en er aan: van eigen energieproductie tot waterfiltratie, van een lichte woonkamer tot een frisse keuken. Afgelopen jaar wonnen ze de ASN Bank Wereldprijs, ondertussen timmeren ze hard aan hun nieuwste modellen.
Een tijdje geleden spraken we elkaar over jullie eerste Sustainer Homes, hoe staat het daar nu mee?
Heel goed! We zijn nu bezig met de realisatie van enkele projecten die we deze zomer hopen te plaatsen. In de afgelopen maanden hebben we nieuwe modellen uitgetekend, en onze techniek betrouwbaarder, simpeler, en minstens 30% efficieënter kunnen maken. In onze nieuwste Sustainer Homes integreren we nu het nieuwste van het nieuwste in waterfiltering, energiebesparingsystemen, duurzame ventilatie & home battery packs.
Ondertussen zijn jullie bezig met een aantal nieuwe Sustainer Homes, wil je iets meer vertellen over dit nieuwe model?
Ja! Ons nieuwe model is ontworpen op basis van houten skeletbouw en opgebouwd uit ‘modules’ van 8m2, een soort Lego-blokken, die je aan elkaar klikt. De modulaire bouw maakt dit model heel makkelijk aanpasbaar: je kan oneindig modules schakelen tot elke vorm en grootte, gemakkelijk de indeling aanpassen, en voor elk model een heel eigen ‘look’ creeëren door te kiezen voor een andere buitenafwerking, andere vloeren, andere kleuren, etc. Je kan zelfs later nog modules bij schakelen om een groter huis te creeëren. Ook handig: het huis kan binnen 1 dag (permanent) geplaatst worden.
Wat is er zo bijzonder aan het ontwerp?
Als je zelfvoorzienend wil zijn is de uitdaging altijd om genoeg energie te hebben in de winter, maar ook niet een huis te bouwen wat heel warm wordt in de zomer. Onze nieuwe modules hebben openklapbare zijwanden die je open kan zetten, waardoor je optimaal gebruik kan maken van natuurlijke verwarming en koeling, en dus extreem energie efficiënt kan bouwen: in de zomer kunnen de kleppen en ramen compleet open, waardoor er veel licht & lucht naar binnen kan. De kleppen vormen op deze manier een klein afdakje wat de hoge zomerzon buiten houdt, en een terras waar je heerlijk op kan zitten. In de winter kunnen de kleppen aan de noordkant dicht waardoor de isolatiewaarde ineens stijgt tot die van een passive house: je hoeft deze dus bijna niet meer bij te verwarmen. De lagere winterzon kan echter door de ramen nog steeds goed naar binnen, waardoor het huis altijd prettig voelt.
Uit welke materialen bestaat deze en welke rol speelt duurzaamheid?
De houten modules worden allemaal computergestuurd uitgefreesd door middel van een CNC frees. Dit betekent dat we de huizen sneller kunnen bouwen en tegelijkertijd met een veel beter afwerkingsniveau (de frees heeft een maximale afwijking van 0.1mm) kunnen afleveren.
Binnen dit model hebben we voor elk materiaal wat we gebruiken de meest duurzame in zijn soort gebruikt. Bovendien zijn de modules exact afgesteld op de maten van bijv. de isolatieplaten die we gebruiken waardoor we deze in zijn geheel kunnen recyclen. Zo werken we toe naar een 100% cradle2cradle huis, en kunnen we voor dit model de beste certificeringen op het gebied van duurzaamheid te kunnen behalen.
Wat is de missie voor de nieuwe Sustainer Homes?
Onze missie is nog steeds om te laten zien dat we, door gebruik te maken van de nieuwste technologieeën, op een manier kunnen wonen die zowel extreem duurzaam als heel comfortabel is. In bredere zin proberen we zo groot mogelijke duurzaamheidsimpact te maken door duurzaam wonen voor zo veel mogelijk mensen mogelijk te maken.
Wat is de doelgroep? En wat voor prijskaartje hangt er aan?
Die is dus heel breed! We hebben hele luxe vakantiewoningen ontworpen, hele knusse tiny homes, ruime gezinswoningen, en zelfs hele zelfvoorzienende kantoorpanden en hotels. Dit model is per m2 goedkoper dan onze eerdere modellen: een compleet energiepositieve woning incl. afwerking, badkamer, en keuken (waar je dus alleen je meubels nog in hoeft te zetten) begint vanaf 55,000 euro.
Op dit moment zijn jullie bezig met vakantiewoningen, maar richten jullie je ook op mensen die klein willen wonen? Wat heeft de toekomst voor hen in petto?
Jazeker, we krijgen veel aanvragen voor kleinere huizen (tot aan 50m2). Wat ons betreft is het klein willen wonen een gevolg van een drang die veel meer mensen voelen om duurzamer en vrijer te leven: zonder de last van heel veel spullen of hele hoge woonlasten, en zonder meer van de aarde te nemen dan nodig is. De behoefte om minder spullen te hebben is natuurlijk veel breder en begint denk ik steeds meer ‘mainstream’ te worden. Wel zou het zonde zijn als duurzaam wonen alleen behouden blijft tot degenen die heel klein willen wonen: juist ook bij die grotere huizen zouden we veel impact kunnen maken!
Wat zijn jullie toekomstplannen voor Sustainer Homes?
In de komende tijd hopen we zo veel mogelijk verschillende Sustainer Homes gaan plaatsen, om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Verder werken we hard door ook aan de techniek die we gebruiken om de huizen zelfvoorzienend te maken: er wordt ongelofelijk veel uitgevonden op het gebied van duurzaam wonen, zoals de Tesla Powerwall en de Hamwells e-shower, maar ook een heel scala aan nieuwe zonnepanelen, warmtepompen, waterfiltratiesystemen, etcetera.
De uitdaging ligt er nu in om deze techniek zo slim mogelijk te integreren in 1 huis op een manier dat dit duurzamer, efficieënter, en goedkoper is dan de manier waarop we onze energievoorziening nu regelen (via hele grootschalige & inefficie?nte centrales). Als wij kunnen laten zien dat dat kan, denk ik dat we als Sustainer Homes kunnen beginnen aan een veel grotere transitie naar zelfvoorzienend bouwen – zowel in bestaande als in nieuwe bouw, in binnen & in buitenland.
Meer weten over Sustainer Homes? Je vind er alles over op de site. Benieuwd naar het interview van een paar maanden geleden? Dat lees je hier terug.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Sustainer Homes
Wonderlijk werken bij Sustainer Homes (2)
- Geplaatst door De Kleine Toekomst
- 2 maart 2016
- Duurzaam wonen
Over de schrijver
De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur
6 gedachten over “Wonderlijk werken bij Sustainer Homes (2)”
Adres Walwoning:
http://www.zelfvoorziening.nl/studiopl-walwoning.html
Qua zelfvoorziening: materialen, energie, zelfbouw, kostprijs, lijkt de Walwoning hoger te scoren. Wat lastiger evenwel [ver]plaatsbaar.
Geweldig. Ik wil graag kleiner wonen maar dan op zo’m 80 m2 met zijn tweeën……Kan dat ook> en ik zou ook graag willen weten hoe het zit met riolering e.d. als je ergens permanent wilt wonen…….
wat een mooi huisje heeft u daar info van of een brochure???
Hoe gaat het met water/riolering? En bestemmingsplan(nen)?
Mooi! Waar kunnen de woningen worden geplaatst wanneer je daar permanent in wilt wonen?
Reacties zijn gesloten.