Wonderlijk wonen is onze nieuwe rubriek over mensen, die op bijzondere plekken wonen. Van aardehuizen tot kaswoningen en van anti-kraak paleisjes tot duurzame woonschepen. Soms zijn het levensstijlen waar jaren planning aan vooraf ging, soms zijn het woonplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Eén ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener leven. Vandaag belichten we het zelf gebouwde aardehuis van Karin.
In Olst ligt een bijzondere wijk, waar huizen staan met prachtige koepels en zonnepanelen die glanzen in het licht. Je loopt er zo naartoe vanaf het station. Stappend richting het zuiden verandert de stenen weg in een zandweg. Dit weggetje slingert door een aardelandschap de idyllische woonwijk in. In deze wijk staan aardehuizen met prachtige bloementuintjes, groene daken en en grote ramen. Hier en daar staan een paar buurtbewoners te babbelen, en spelen een paar kinderen op straat. Achterin de wijk staat het aardehuis van Karin (50), waar zij woont met haar man, dochter en huisgenoot. Zittend aan haar keukentafel kijkt ze uit over een weiland. Met stralende ogen vertelt ze over haar leven in een aardehuis.
Waar kwam jouw wens om in een aardehuis te wonen vandaan?
“We woonden lange tijd in een jaren 30 wijk in Zaandam. We hadden na 10 jaar het gevoel dat we hier niet oud wilden worden. Daarnaast wilden we graag zelfvoorzienend zijn en wilden we graag af van de ‘normale’ infrastructuur waarin elke woning is ingeplugd bij allerlei leidingen, afvoeren en kabels. We hebben toen besloten om te gaan zoeken naar een woonvorm die wel bij ons paste. Op een dag vond ik een ansichtkaart met een Earthship en dat voelde gelijk goed. Dit was onze woonvorm, hier willen we voor gaan.”
Hoe is het traject verlopen, van die ansichtkaart naar een echt aardehuis?
“De ansichtkaart heeft nog tijden op ons prikbord gehangen. Ik geloof er in, dat het universum wensen oppikt. Dat als je iets echt wilt, het universum er voor zorgt dat de wegen daar naartoe ontstaan. Op een dag belde mijn man op vanaf zijn werk. Hij had de site van de Vereniging Aardehuis gevonden en zei dat ik meteen moest kijken. We waren allebei gelijk overtuigd en hebben ons opgeven als kandidaten voor de woonwijk. Na een kennismaking en een klik van twee kanten zijn we er voor gegaan. We verkochten ons huis in Zaandam en zijn in Olst gaan wonen. Daar zijn we direct gestart met de bouw van onze wijk.”
Hoe heb je het ervaren om je eigen huis te bouwen?
“We begonnen in hartje winter. Daar stonden we dan: in de kou met onze laarzen in een grote modderpoel. We zijn gestart met het plaatsen van de loods waarin een werkplaats, kantine en toilet kwam. We liepen tegen van alles aan. Machines die niet goed werkten, dingen die opnieuw gedaan moesten worden, de verschillen in hoeveel arbeid de afzonderlijke bewoners konden leveren. De meesten van ons hadden er een baan naast en een gezin met kleine kinderen. Veel mensen zijn diep door de knieën gegaan om hun droomhuis te bouwen. Nu de de wijk bijna af is zijn we allemaal trots. Het is niet te bevatten hoe bijzonder het is om hier te wonen. Ik ervaar zo’n intens geluksgevoel als ik hier om me heen kijk.”
Je woont hier samen met 22 andere huishoudens, hoe is de sfeer in de wijk?
“Er is een echt gemeenschapsgevoel. Iedereen helpt elkaar. Zo was er laatst een buurvrouw bevallen en heeft de hele buurt maaltijden voor haar gekookt. Bij een andere vrouw had de wasmachine het begeven terwijl zij en haar man ziek waren. Verschillende mensen uit de buurt hebben toen een wasje voor haar gedraaid. Weer andere buren delen de krant samen, of passen op elkaars kinderen. Iedereen draagt iets bij en helpt de wijk met iets waar die goed in is. Zo gaat de een over communicatie, weet de ander alles van permacultuur en gaan we samen naar cursussen om onze kennis te vergroten. We hebben een sociocratische organisatie ingericht met werkkringen.”‘
Is het betaalbaar om in een aardehuis te wonen?
“Kant en klaar zouden wij dit huis niet kunnen betalen. Het woonoppervlak is 150 vierkante meter, ligt aan een groot weiland met grote ramen op het zuiden. Door het zelf te bouwen is het voor ons wel betaalbaar geworden. We hebben een hypotheek, maar onze overige woonlasten zijn erg laag. Zo zijn we niet aangesloten op de riolering, maar hebben we een compost toilet. Grijs water wordt gefilterd in een gezamenlijk helofytenfilter. Verder wekken we onze eigen stroom op en hebben we onze eigen watervoorziening. We zijn niet aangesloten op een gasnetwerk maar koken op een hout gestookt fornuis dat tegelijkertijd ook ons huis verwarmt. Zonnecollectoren zorgen voor warm water, in de winter aangevuld door het fornuis. Hoe hoog de kosten voor het hout worden gaan we deze winter ontdekken.”
Wat is je favoriete plekje in huis?
“Hier aan de keukentafel. Het uitzicht over het weiland is prachtig. Ik zie vaak ooievaars, buizerds, hazen en soms zelfs een hert. Ik ben erg blij met deze plek en geniet er van om hier in de zon te zitten.”
Heb je nog (woon)wensen voor de toekomst?
“Dat het ons lukt om in harmonie te blijven leven met de natuur en de mensen in en rond onze wijk.”
Wil je meer weten over de aardehuizen in Olst? Je kunt er alles over vinden op de site van Vereniging Aardehuis. Een mooi filmpje over de bouw van de aardehuizen vind je hier. En update van Karin’s leven in het aardehuis lees je hier.
1 gedachte over “Wonderlijk wonen in een aardehuis in Olst”
Pingback: Tiny House Movement: gelukkig op 25 vierkante meter
Reacties zijn gesloten.