In de trein tussen Deventer en Zwolle werd ik zomaar verrast worden door een uniek uitzicht. Daar in de weilanden bij Olst ligt namelijk een heel bijzondere wijk. Een wijk met prachtige koepels en groene daken, met grote ramen, en muren van leem en stro. Achter deze muren wonen allemaal mensen die iets met elkaar gemeen hebben: de wens om samen te leven met de natuur. De afgelopen jaren hebben zij samen keihard gewerkt om hun eigen droomwijk te bouwen. Toen ik hier laatst langs zoefde met de trein werd ik heel nieuwsgierig. Want wonen in een aardehuis, hoe werkt dat eigenlijk?
Van droom naar werkelijkheid
Mijn eerste kennismaking met een ‘aardehuis’ stamt nog uit de tijd dat ik dacht dat klei eten een goed idee was. In die tijd keek ik graag naar de prachtige prenten van Rien Poortvliet. Mijn favoriete prent was die van het ondergrondse huisje van David de Kabouter. Ik ben me er van bewust hoe stom dit klinkt, maar vergis je niet. Dit huisje had allerlei gave duurzame gadgets: zoals een stenen keuken, een ecologisch toilet en een eigen waterput. Nu was ik toen nog niet zo milieubewust, maar ik heb vaak zitten dagdromen bij dat huis. Kijkend naar de aardehuizen in Olst bekruipt me datzelfde enthousiaste gevoel als vroeger. Zo dicht op de natuur leven moet toch geweldig zijn? Deze keer is het echter geen kinderfantasie maar werkelijkheid. De bouwers van de aardewijk in Olst hebben namelijk laten zien dat samenleven met de natuur anno 2015 heel haalbaar is.
Aardehuizen
Ongeveer 10 jaar geleden ontstond het idee van een ecologische wijk met aardehuizen. Dit idee kwam overwaaien vanuit Amerika, waar aardehuizen beter bekend staan als Earthships. Waar er in Nederland al meerdere ecologische woongebieden bestaan, is het dorp in Olst de eerste met alleen aardehuizen. Dat de Gemeente Olst en Wijhe daar aan mee werken is best uniek, en een hoopvol teken voor de toekomst. De aardehuizen zijn gebouwd van gerecyclede en natuurlijke materialen. Zo bestaan de muren uit autobanden en leem. Deze combinatie van materialen zorgt er voor dat de warmte in het huis goed binnen blijft. Alle huizen hebben grote ramen op het Zuiden, waardoor het zelfs in de koudste periode nooit kouder dan 15 graden is in het huis. Naast de wens om de huizen duurzaam te bouwen leeft namelijk ook de wens om zelfvoorzienend te zijn. Zo bevatten alle huizen zonnepanelen, zonnecollectoren en een ecologische toilet.
Groene buurt
Het valt gelijk op dat er geen schuttingen staan tussen de huizen, er geen stenen straten liggen en de daken blakend groen zijn. Mensen bakenen hun eigen terreinen niet af maar leven juist samen: iedereen is gelijkgestemd. Iedereen wil leven, wonen, werken en bouwen in harmonie met de natuur, en iedereen doet er samen alles aan om deze groene harmonie te behouden. Dit samenwerken doen ze onder de vlag van hun vereniging: Vereniging Aardehuis Oost Nederland. Beslissingen over de koers van de vereniging en de wijk worden samen gemaakt door een sociocratisch bestuur. Op deze manier heeft iedereen iets te zeggen over hun wijk.
Vereniging Aardehuis Oost Nederland
Vereniging Aardehuis Oost Nederland is opgericht in 2006 en bestaat uit 23 huishoudens. Deze groep mensen hebben allerlei verschillende achtergronden, talenten en ervaring. In het dagelijks leven zijn zij bijvoorbeeld financieel deskundige, zelfstandig ondernemer, ICT-er, verpleegkundige en kunstenaar. Wat hen verbindt is de missie om te werken aan een samenleving die zorg draagt voor natuur, milieu en elkaar. Om dit te bereiken putten ze uit hun eigen unieke vaardigheden. Zo hebben ze ervaring met alles wat van pas komt bij een groene samenleving: zoals moestuinieren, bijenhouderij, permacultuur en kennis van zonne-energie, recycling, biologische voeding, waterhuishouding en zelfvoorzienend leven. Alle 23 huishoudens hebben samen met vrijwilligers hun eigen aardehuis gebouwd, en doen hun best om hun wijk zo groen mogelijk te houden.
Een kijkje nemen
Ben je wel nieuwsgierig geworden naar deze aardehuizen en de mensen die daar in wonen? Dan kan je zelf een kijkje gaan nemen. Er zijn regelmatig rondleidingen die je gratis kunt bezoeken. De eerstvolgende rondleidingen staan gepland op 4 oktober, 1 & 15 november om 14.00. Tijdens die rondleidingen mag je zelf rond stappen door de wijk, een kijkje nemen in de woningen en allerlei vragen stellen over wonen, bouwen andere manieren om een steentje bij te dragen. Meer daarover lees je hier.
1 gedachte over “Wonen in een aardehuis”
Kijk ook eens op de volgende website: http://www.hetnatuurlijkhuus.nl
Reacties zijn gesloten.