10 tips voor een gezond ecosysteem in je eigen achtertuin

Permacultuur E1365156334361
Foto: Planet A, Flickr

Beter goed gejat dan slecht bedacht: waarom ingewikkelde landbouwtechnologieën ontwikkelen als de natuur alle nodige kennis al in huis heeft? Permacultuur maakt er handig gebruik van.
Permacultuur is een ecosysteem dat ontworpen is om zelfvoorzienend en duurzaam te zijn. De Australische bedenkers bestudeerden in de jaren zeventig natuurlijke eco- en voedselproductiesystemen en ontwikkelden een methodologie die bijvoorbeeld gebruikt kan worden bij voedselvoorziening van mensen.
In tegenstelling tot de industriële landbouw let permacultuur erop de omgeving niet uit te putten of te vernietigen.
Peter Bane, schrijver van The Permaculture Handbook, geeft tien tips om te onthouden wanneer je zelf een permacultuurproject start. Want dat kan gewoon in de achtertuin.
1)     Neem de tijd om je eigen land te leren kennen. Op welke plekken is het zonnig, waar is de meeste schaduw, waar komt de wind vandaan, welk plekje is het meest beschut en waar loopt het regenwater naar toe.
2)     Creëer je eigen energie. Plaats zonnepanelen in de tuin en zet de zonnestralen om in groene stroom.
3)     Neem niet teveel van het land, dat kan het natuurlijke systeem in de war brengen. Wees ook niet getreurd bij een schamele oogst, maar leer ervan: probeer de juiste balans te vinden tussen de opbrengst en het behoud van de grond.
4)     Focus je niet alleen op producten, maar koester alles wat de natuur te bieden heeft. Zo zorgen kippen niet alleen voor eieren en vlees; ze maken ook de grond vruchtbaar en geschikt voor landbouw.
5)     Gooi niks weg. In de natuur is alles voedsel voor iets of iemand anders. Maak compost van planten, dieren en wormen en gebruik dat om de aarde te bemesten.
6)     Moeder natuur heeft miljoenen jaren besteed om goed werkende ecosystemen te ontwikkelen. Doe er je voordeel mee en volg die patronen. Op die manier maak je de interactie tussen planten, dieren en mensen zo natuurlijk mogelijk.
7)     De natuur heeft haar eigen tempo. Pas je daaraan aan.  Het moderne leven gaat snel en vereist een enorm verbruik van fossiele brandstoffen. Kies voor duurzame oplossingen die weinig energie verbruiken.
8)     Combineer de oorspronkelijke begroeiing van je land met gekweekte planten. Het systeem wordt dan veerkrachtiger, productiever en interessanter.
9)     Let op grenzen: op het punt waar verschillende omgevingen samenkomen is de meeste biologische activiteit. Denk bijvoorbeeld aan de grens tussen bos en weide of moeras en rivier.
10)  Wanneer je ecosysteem draait, zal het zich uit zichzelf aanpassen aan de omstandigheden. Door goed te observeren en in te grijpen waar nodig kun je helpen met die aanpassing.
Bron: Yes! Magazine
Foto: Planet a / Flickr
Lees meer over permacultuur

Over de schrijver

1 gedachte over “10 tips voor een gezond ecosysteem in je eigen achtertuin”

Reacties zijn gesloten.