De term “onderbuikgevoel” is waarschijnlijk een stuk accurater dan vaak gedacht wordt. Onderzoekers komen er namelijk steeds meer achter dat je buik een zeer belangrijke rol speelt in het controleren van je emoties en acties. Slaap je bijvoorbeeld weinig en heb je veel stress? Niets voor niets grijp je dan naar “comfort food” zoals taartjes en andere gesuikerde en vette producten. Maar je brein in je hoofd heeft er weinig mee te maken. Je buik zet je daartoe aan. Wetenschappers spreken nu tegenwoordig zelfs van een “tweede brein”, zoveel neuronen staan er je rond je maag en darmen opgesteld.
Het voorpagina-artikel van de New Scientist is deze week gewijd aan de buik. Het artikel bevat een lading interessante feiten. Wist je bijvoorbeeld dat 95% van de serotonine in je lijf in de buik wordt geproduceerd. Serotonine is belangrijk voor je zelfvertrouwen, het reguleert slaap, heeft invloed op emoties en doet nog allerlei andere nuttige dingen in je hele lichaam. In je buik zijn naar schatting zo’n 500 miljoen neuronen te vinden. Nog lang niet zoveel als de 85 miljard neuronen in je hersenen, maar toch heel wat.
Het is nog lang niet duidelijk in hoeverre ons tweede brein ook echt functioneert als een soort tweede paar hersenen. Voor ‘hogere’ intelligentiefuncties, zoals abstract denken, doet ons eerste brein in ons hoofd het werk. Maar wist je dat sommige wetenschappers er rekening mee houden dat onze buik ook dingen kan onthouden?
Ondertussen is het wel duidelijk dat onze maag en darmen van groot belang zijn voor ons welbevinden en onze gezondheid. Onderzoekers denken dat een beter begrip van ons tweede brein belangrijke inzichten op kan leveren naar allerlei ziektes, zoals diabetes en overgewicht, maar ook typische hersenziektes zoals Alzheimer en Parkinson.
En in de tussentijd, terwijl de wetenschappers doorgaan met hun onderzoek, lijkt het een goed idee om goed voor je buik te zorgen, bijvoorbeeld door gezond te eten en stress te voorkomen. Het begrip “breintraining” krijgt zo een hele nieuwe betekenis…
Bron: New Scientist
Lees ook
Gezond eten: de 10 beste keuzes
Geluk zit in je maag, bewijzen wetenschappers
Poeptransplantatie geneest doodzieke vrouw
We hebben een tweede brein: onze buik
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur