Een gemeenschappelijke keuken waar vijf dagen per week samen gegeten kan worden. Veertig nieuwgebouwde, ecologische huizen, waarvan er maar liefst 24 sociale huur zijn. Sanne Walraven (27) woont in een bijzonder woonproject, namelijk Ecodorp Klein Oers in Veldhoven (Eindhoven). “We mochten ons eigen huurhuis bouwen.”
“Als ik mijn fiets pak en door de tuin loop, informeren de buren meteen even hoe het met de gezondheid van mijn moeder is. Ze weten wat er gebeurt in mijn leven, en zijn betrokken”, steekt Sanne van wal. Zij en haar vriend wonen nu een half jaar in een huurhuis van het ecodorp, en daar is ze maar wát blij mee. “Het is een sociale woongemeenschap. Je voelt je heel geliefd.”
Je eigen huurhuis zelf bouwen
Drie jaar geleden stapten ze in, toen de bouw van het ecodorp nog moest beginnen. “Ik zag een oproep online, dat het project 20- en 30-jarigen zocht. Een huis kopen konden we nog niet, mijn vriend studeerde destijds nog. We waren heel blij dat ze ook huurhuizen hadden.” Eerst moesten Sanne en haar vriend een paar maanden meelopen. “Het klikte, en we konden lid worden.”
Dat ze zelf mocht meebouwen aan het huurhuis vond Sanne een cadeautje. “Dan ben je zo jong, en kun je je eigen huis bouwen, dat is toch gaaf? We mochten veel keuzes maken, net als de kopers in het ecodorp. Zo konden we kiezen welke keuken we wilden, waar we de stopcontacten moesten komen, welke tegels voor de badkamer”, somt ze op. “En we waren als een soort onderaannemer verantwoordelijk voor de strobouw en leemstuc. We hebben alle tussenwanden zelf geïsoleerd.” (lees verder na de foto’s)



Lees ook: Liever duurzaam dan off grid, Cynthia bouwt met een groep mensen aan Klein Oers
Ecologische huizen
De huizen in het ecodorp zijn helemaal biobased en ecologisch gebouwd. “Ze hebben een houten skelet met stro als isolatie in de buitenmuren. De binnenmuren zijn geïsoleerd met metisse, dat uit gerecycled katoenvezels van spijkerbroeken bestaat. Verder zijn de muren dus afgewerkt met leemstuc.” Ook hebben de huizen een groen sedumdak, zonnepanelen en per acht huizen wordt een warmtepomp gedeeld.
“Verder is ons waterzuiveringsssyteem heel uniek. We hebben geen spoeltoilet, maar een composttoilet, om drinkwater te sparen. Hierdoor hebben we alleen grijs afvalwater, zoals douchewater. Dit grijze water zuiveren we zelf. Het loopt via een systeem naar de wadi’s in onze permacultuurtuin, waar de bodembacteriën het werk doen.”
Gedeelde ruimtes
Het gemeenschapsgevoel in Ecodorp Klein Oers is groot. “We zijn de gemeenschappelijke ruimtes nog aan het aanleggen, maar de tuin en het dorpshuis zijn van ons allemaal. We delen wasmachines en vriezers en we hebben een gezamenlijke keuken, waar we vijf dagen per week lokaal en veganistisch gaan koken. Bewoners kunnen aanschuiven of afhalen, net waar je zin in hebt”, vertelt Sanne enthousiast. “Misschien gaan we zelfs iets organiseren met de lokale koksschool.”



Soms is het samen leven met anderen in een ecodorp ook uitdagend. “Je moet wel flexibel zijn. Soms zitten alle wasmachines vol, terwijl jij net aankomt met een volle wasmand. Of rennen kinderen door een net ingezaaid stuk tuin. Maar dat zijn kleine dingen.” Ze vindt het gemeenschappelijke aspect vooral heel fijn. “In mijn studententijd leefde ik ook in een soort community. Je studeert, sport en woont samen. Dat gevoel viel een beetje weg toen ik ging werken. Ik miste de saamhorigheid, die korte, spontane momentjes. Dat ervaar ik hier weer. Iedereen kijkt om naar elkaar, maar we controleren elkaar niet. Je hebt ook gewoon je eigen huis en tuin.”
Op zaterdag 17 mei tussen 13.00 en 16.00 uur openen woongemeenschappen in heel Nederland hun deuren tijdens de GemeenschappelijkWonenDag. Kijk op www.gemeenschappelijkwonendag.nl voor alle deelnemende woonprojecten en hun openingstijden, waaronder ecodorp Klein Oers.