Een levendig gazon: zo is je gras écht groen – 8 tips

Een wilde grasmat is goed voor de natuur en bovendien veel minder gedoe dan een strak gazon. Maar dat zijn niet de enige voordelen. Vergeet dat biljart-groene gazon, en lees waarom jij ook een grasveld vol leven wilt. We geven je er gelijk 8 handige tips bij om mee aan het werk te gaan.

Gras vol leven is beter voor je tuin en het milieu

Echt gras lijkt niet alleen mooi, maar heeft voor je tuin en het milieu veel voordelen ten opzichte van kunstgras of tegels. Een grasveld zorgt ervoor dat water beter in de bodem kan trekken en helpt daarmee om wateroverlast te voorkomen. Bovendien is een grasveld een soort natuurlijke airco voor de omgeving. En als je het slim aanpakt, heeft een levendig grasveld ook veel minder onderhoud nodig dan je zou denken. Het belangrijkste ingrediënt? Biodiversiteit. Hoe meer variatie in planten, hoe beter je grasveld zich kan aanpassen aan verschillende omstandigheden. Hieronder lees je de beste tips voor een tuin vol leven, zonder al te veel moeite.

1. Kies voor zaaien in plaats van zoden

Een milieuvriendelijk gazon begint al bij de aanleg. In plaats van kant-en-klare graszoden, zaai je het beste het gras zelf. Dit is niet alleen goedkoper, ook beter voor het milieu. Bij het kweken van graszoden worden namelijk vaak veel water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Zelf zaaien is natuurlijker en je kunt er gelijk een gevarieerd gazon van maken door het gras te mengen met bloemzaden zoals die van klaver of madeliefjes.

2. Minder maaien, meer leven

Een van de grootste misverstanden is dat een grasveld gezond blijft wanneer je deze strak en kort houdt. Hoger gras (5-7 cm en in de zomer zelfs 10 cm) is beter bestand tegen droogte en heeft minder water nodig. Juist door minder te maaien, help je bloemen en andere planten met bloeien. Dit trekt weer insecten aan, zoals bijen en vlinders. Deze helpen vervolgens met het bestuiven van andere tuinplanten en het aantrekken van vogels. Precies alle ingrediënten die je nodig hebt voor een tuin die bruist van het leven!

Tip: wissel je maaibeurten af en laat het gazon langs paden of rondom bomen ongemaaid. Dit geeft insecten de kans om zich terug te trekken in de langere delen van het gras.

3. Mos is geen probleem

Veel mensen zien mos als een probleem in hun gazon, maar dat hoeft het niet te zijn. Zolang je zorgt voor een gezonde bodem met voldoende lucht en vocht, krijgt mos minder kans. Je kunt de bodem bijvoorbeeld luchtiger maken door gaten te maken, of met een verticuteermachine afgestorven grasresten en mos verwijderen. 

4. Ga voor een mix van gras en bloemen

Een divers gazon is niet alleen mooier, het kan ook veel meer hebben. Meg verschillende soorten gras met inheemse bloemen. Zo creëer je een prettige leefomgeving voor verschillende tuindieren. Klaver bijvoorbeeld trekt bijen aan en zorgt voor stikstof in de bodem. Ook madeliefjes, paardenbloemen en andere wilde bloemen zijn een goede toevoeging voor tussen je gras. Kies bij voorkeur voor biologisch geteeld graszaad en bloemenzaden.

5. Water geven: alleen wanneer het echt nodig is

In plaats van veel sproeien, kun je beter slim sproeien (of nog beter niet sproeien ;-)). Vang zelf regenwater op om hiermee je gazon te bewateren. Geef in ieder geval alleen water in droge periodes en doe dit in de koelste uren van de dag. Zo voorkom je dat het water snel verdampt en geef je het gras de kans om het water goed op te nemen. In het eerste jaar na het aanleggen van je gazon heeft het gras wat meer aandacht nodig, maar daarna kunnen de wortels zelf dieper in de grond water vinden.

6. Gebruik natuurlijke meststoffen

Wil je je gazon een extra boost geven? Kies voor organische meststoffen zoals compost of anders dierlijke mest. Deze natuurlijke meststoffen zijn beter voor het milieu omdat ze langzaam hun voedingsstoffen afgeven en de bodem minder belasten. Ook kun je je gazon bemesten door kleine hoeveelheden grasafval te laten liggen na het maaien. Dit vormt een zogenoemde ‘mulchlaag’ die het gras voedt en de bodem beschermt tegen uitdroging.

7. Kies de juiste grassoort voor de juiste plek

Niet elk gras is geschikt voor elke plek. Heb je schaduwrijke delen in je tuin waar gras moeilijk groeit of dat intensief wordt gebruikt? Kies dan voor speciale schaduw-graszaadmengsels. Deze grassoorten hebben minder zonlicht nodig of zijn geschikt voor gazons waar veel op gelopen of gespeeld wordt.

8. Kleine diertjes houden niet van robotmaaiers

Hoewel robotmaaiers handig kunnen zijn, worden onze kleine diertjes er minder blij van. Let daarom goed op voordat je begint met maaien en zet deze alleen overdag aan. Veel dieren, zoals egels, zijn namelijk vooral ‘s nachts actief. Kies het liefst voor een stille energiezuinige grasmaaier. Of natuurlijk gewoon een handmaaier. Deze zijn klein en compact, hebben geen brandstof of accu nodig en je hebt gelijk je beweging weer gehad. Vergelijk voor aankoop van tuingereedschap de verschillende milieuvriendelijke specificaties zoals het geluidsniveau en stroomverbruik. Dit kan online bijvoorbeeld op online websites zoals Detuinmachineshop.

Door een natuurlijk gazon help je de natuur met een plek vol leven waar bloemen groeien, insecten zoemen en vogels fluiten. Zo wordt je gras letterlijk en figuurlijk groener en bespaar je jezelf tijd en moeite!

Over de schrijver