Vier vandaag de internationale dag van de duurzame chocolade en win een verwenpakket

Chocolade is een van de meest geliefde voedingsmiddelen ter wereld. En dat vieren we elk jaar op 13 september tijdens de internationale dag van de chocolade. Maar volgens mij is het tijd om de naam van de dag om te dopen naar de internationale dag van de duurzame chocolade. Waarom, dat leg ik je uit. En spoiler alert: eet vanaf nu ook echt alleen nog maar duurzame chocolade.

In Nederland eten we jaarlijks gemiddeld 3 kilo chocolade per persoon. Steeds vaker lees ik dat de stijgende vraag en klimaatverandering ervoor zorgen dat cacao een schaarse delicatesse wordt. Ik maak me dus zorgen. Niet zozeer over mijn favoriete snack, maar over de planeet.

Het is niet zo gek dat we van chocolade houden. Het is niet alleen lekker, maar het bevat ook fenylethylamine, een lichaamseigen stof die vrijkomt als mensen bijvoorbeeld verliefd zijn. Deze stof zorgt ervoor dat endorfine vrijkomt in de hersenen, wat perfect werkt tegen stress. Geen wonder dat we er zoveel van eten! Maar als we niet oppassen, is er straks geen cacao meer om chocolade van te maken.

De milieu-impact van cacaobonen

Voordat we het over duurzame chocolade hebben, gaan we eerst even naar de basis van de chocola: de cacaoboon. Cacao wordt vooral geproduceerd in West-Afrikaanse landen zoals Ivoorkust en Ghana. De cacaoteelt heeft een grote impact op het milieu. De productie vindt plaats in tropische gebieden met een rijke biodiversiteit. Ontbossing voor cacaoplantages leidt tot groot verlies van biodiversiteit, maar draagt ook bij aan klimaatverandering. En dat is niet alles: veel chocoladerepen worden ook nog gemaakt met koemelk, wat ook niet duurzaam is.

Keurmerken voor duurzame chocolade

Een van de makkelijkste manieren om voor duurzame chocolade te kiezen, is door te letten op keurmerken. Twee van de bekendste keurmerken zijn Fairtrade en Rainforest Alliance (die is samengegaan met UTZ Certified). En die keurmerken hebben effect.

In West-Afrika komen kinderarbeid en dwangarbeid nog steeds voor. Keurmerken zoals Fair Trade proberen dit aan te pakken door hogere prijzen te garanderen voor cacao en boeren een eerlijk loon te bieden. Echter, de weg naar een volledig eerlijke cacaoketen is nog lang.

Rainforest Alliance richt zich vooral op het behoud van het milieu en biodiversiteit. Deze keurmerken bieden allerlei garanties en chocolade met een keurmerk vind je in de meeste supermarkten, biologische winkels en speciaalzaken. Maar nog duurzamer zijn vaak kleinere, speciale merken.

De Haagse Cacaofabriek: de toekomst van duurzame chocolade
Hoewel er nog veel werk te doen is, biedt een van mijn favoriete chocolademerken De Haagse Cacaofabriek. Zij verbouwen cacao op een duurzame manier in het bos. Dit noemen we agroforestry (meerdere gewassen worden op één stuk land verbouwd, ofwel boslandbouw).

Deze methode heeft een aantal voordelen voor mens, dier en milieu:
- Het haalt CO2 uit de lucht- Het verbetert de bodemvruchtbaarheid
- Het versterkt de biodiversiteit
- Het maakt de lucht frisser en het water schoner

Daarnaast kopen ze de bonen bij leveranciers die al deze kernwaarden hoog in het vaandel hebben staan. Met elke boer hebben ze een persoonlijke en eerlijke relatie. En ze maken de chocolade met de hand in Den Haag, waar ze afval proberen te verminderen. De chocolade wordt zelfs per fiets bezorgd.

Wil jij weten hoe echt duurzame chocolade smaakt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een van de drie verrassingspakketten van de Haagse Cacaofabriek. Ben je al ingeschreven, mail dan naar redactie@hetkanwel.nl.

Speciale chocolademerken

Naast de Haagse Cacaofabriek zijn er meerdere chocolademerken die op een positieve manier bijdragen aan mensenrechten, klimaat en biodiversiteit in een bepaald gebied. Denk aan de Chocolatemakers, Raaka of Mesjokke. Ze hebben niet allemaal een keurmerk, omdat het voor kleine bedrijven soms lastig en duur is om zich te laten certificeren, maar ze zijn opgericht om impact te maken en zijn transparant over hun werkwijze.

Vegan chocolade

Zoals ik al schreef, draagt ook de melk in melkchocolade bij aan een hoge CO2-uitstoot. Volgens berekeningen van het merk Hands Off My Chocolate zorgt de productie van 1 kilo melkchocolade voor bijna 6 kilo CO2-uitstoot, vergelijkbaar met de uitstoot van varkensvlees. Koemelk is de grootste boosdoener. Door melk te vervangen door plantaardige alternatieven, kan de CO2-uitstoot van chocolade aanzienlijk worden verminderd. En de chocolade wordt er niet minder lekker van, misschien zelfs nog lekkerder!

Wat gebeurt er met het afval?

Bij de productie van cacao ontstaat ook veel organisch afval, zoals vruchtvlees, schillen en pulp. Gelukkig wordt dit afval in sommige landen, waaronder Nederland, nuttig gebruikt. Cacaoschillen worden bijvoorbeeld ingezet als biobrandstof in energiecentrales en als bodembedekking in tuinen. Kumasi-drinks maakt van het fruitsap een lekker fris drankje. Dat scheelt niet alleen afval, maar zorgt ook voor een extra inkomen voor de boeren. Zo kan het afval dat bij de productie ontstaat toch nog een positieve bijdrage leveren aan het milieu.

Duurzame chocolade: wat kun jij doen?

Hoe kun je als consument bijdragen aan een duurzamere chocolade-industrie? Hier zijn enkele tips:

1. Kies in elk geval altijd chocolade met een keurmerk: Door chocolade te kopen met Fairtrade- of Rainforest Alliance-certificering, weet je dat je bijdraagt aan betere omstandigheden voor boeren en het milieu.
2. Kies voor pure of vegan chocolade: Pure chocolade bevat meestal meer cacao en minder melk. Vegan chocolade is een nog betere keuze.|
3. Zie chocolade als een luxeproduct: Kies liever voor kwaliteit boven kwantiteit. Door minder, maar betere chocolade te kopen, kun je de impact op het milieu verminderen en bijdragen aan een eerlijke prijs voor boeren.

Dus…. geniet, maar van de juiste merken en met mate. En vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief , want dan maak je kans op een verwenpakket van De Haagse Cacaofabriek. Kan je daar lekker lang mee doen. Fijne Internationale dag van de Duurzame Chocolade.

Over de schrijver