20 dingen die je op je duurzame bucketlijst wil zetten

Je voetafdruk verkleinen, klinkt vaak als iets dat je ‘moet’ doen voor iets als abstracts al een beter klimaat of het voortbestaan van de aarde (of de mensheid). Maar dat het ook leuk kan zijn en je leven absoluut verrijkt, vergeten veel mensen. Daarom zet ik 20 dingen voor je op een rij die op je duurzame bucketlijst kan zetten. Leuk om te doen en levert geheid interessante ervaringen, avonturen en dus verhalen op. En als bonus verklein je jouw ecologische voetafdruk en draag je bij aan een betere planeet met deze duurzame bucketlist items.

Duurzame bucketlist:

  1. Plant een boom: Bomen zijn essentieel voor het bestrijden van klimaatverandering en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Je kan een boom in je eigen tuin planten, maar er zijn ook verschillende organisaties waar je als vrijwilliger kan helpen met het planten van bomen in natuurgebieden (leer je meteen ook wat mensen kennen). Bijvoorbeeld via Trees for All of Meer bomen nu. Je kan natuurlijk ook een voedselbos bij jou in de omgeving zoeken en vragen of je daar als vrijwilliger mag werken (doe je ook meteen wat kennis op over het verbouwen van eetbaar groen).
  2. Eet een maand volledig plantaardig: Probeer voor je duurzame bucketlist een maand lang een plantaardig dieet te volgen om de impact van je voeding op het milieu te verminderen. Je zult erachter komen dat het a) heel lekker is en het b) daarom helemaal niet zo moeilijk is. Een handige app die je door zo’n maand heen kan helpen (met recepten bijvoorbeeld) is de Vegan Challenge. Een andere leuke manier om vegan eten te leren kennen is uit eten te gaan bij een vegan restaurant (zie hier onze lijst voor heel Nederland). Of doe mee aan de Vegan Food Tour (dat kan in Utrecht en Amsterdam). Wij deden ‘m in Utrecht: lees hier over onze ervaringen.) Mocht een hele maand te uitdagend zijn: begin dan met een of twee dag(en) per week.
  3. Doe mee aan een schoonmaakactie: Sluit je aan bij een lokale schoonmaakactie, bijvoorbeeld om stranden, bossen of parken van zwerfafval te ontdoen. Of vorm een groepje met buren waarmee je samen regelmatig het zwerfvuil in je eigen straat verwijdert. Een vaste dag en tijdstip werkt goed: wie kan, haakt aan. Zo leer je je buren kennen, heb je iets om over te praten met voorbijgangers (want die zullen je gegarandeerd aanspreken) en je hebt een schone straat. Want die rommel is misschien niet jouw rommel, maar het gaat wel om jouw straat en de aarde. Het is echt heel gezellig om te doen (we spreken uit eigen ervaring).
  4. Vergroen je straat: in dat kader is het vergroenen van je eigen straat of buurt ook een leuk project voor op je duurzame bucketlist om met je buren op te pikken. Fijn als er een paar tussen zitten met groene vingers, want daar leer je dan weer van. Vaak geven gemeentes subsidie om meer groen in de straat aan te brengen en zo voor een betere regenopvang te zorgen en verkoeling op hete dagen. Denk aan geveltuintjes, boomspiegels en perkjes. Via plantenbibliotheken of de Stichting Struikroven kan je gratis groen krijgen en via Meer bomen nu kan je gratis bomen krijgen om jouw straat, buurt of terrein te vergroenen.
  5. Maak een zero-waste reis: Ga op vakantie zonder afval te produceren door herbruikbare producten mee te nemen en zorgvuldig te plannen.
  6. Reis met de trein door Europa: een andere leuke voor op je duurzame bucketlist: ga met de trein op vakantie door Europa. Sommige trajecten gaan verrassend snel (in de zomer kan je bijvoorbeeld in 6 uur rechtstreeks met de trein van Rotterdan naar Avignon: probeer dat maar eens met de auto (of zelfs met het vliegtuig waarbij je op tijd moet zijn om in te checken en moet wachten op je bagage). Maar zelfs een treinreis naar het Noorden (Kopenhagen, Stockholm of Oslo) is één groot avontuur, al duurt het wat langer, moet je wat vaker overstappen en kom je onderweg waarschijnlijk wat meer hickups tegen. Maar goed: dat levert dan ook meteen prachtige verhalen op!
  7. Ga op fietsvakantie of loop een LAW (lange afstandswandeling): bij hetkanWEL zijn we fan van het boek Het Zoutpad van Raynor Winn en Wild van Sheryl Strayed. Beiden liepen een lange afstands trail in respectievelijk Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Nou hebben wij natuurlijk het inmiddels bekende Pieterpad, maar er zijn nog veel meer lange afstands wandelingen in Nederland. Je kan het natuurlijk ook groter aanpakken en een pelgrimstocht lopen, zoals Ilse die naar Rome liep (haar verhaal lees je hier) of Laura die 750 km dwars door de Pyreneeën liep. Of je pakt de fiets om door Bretagne te fietsen (zoals ik) of -zoals Moniek en haar gezin- van Praag naar Berlijn te fietsen of langs de Franse kust.
  8. Zoek het avontuur dichtbij: en nu we het toch over reizen hebben. Ga eens helemaal uit je comfortzone voor je duurzame bucketlist door middenin de winter te gaan kamperen. Er zijn verschillende campings die open zijn in de winter en waar je je tentje kan opzetten, maar waar je ook een heel simpel hutje kan huren. Wij gingen afgelopen winter naar Brabant: dat lees je hier. Het leuke is dat je op die manier echt buiten bent en even helemaal bijtankt. Een trektocht door Nederland boeken via Cabiner is ook een leuke optie. En via Avontuur Dichtbij vind je nog meer duurzame reisavonturen of bedrijfsuitjes.
  9. Organiseer een kledingruil met vrienden: Organiseer een kledingruil om nieuwe items te krijgen zonder iets nieuws te hoeven kopen. Zo geef je kleding waar jij op uitgekeken bent een tweede kans en bovendien: wat is er nou leuker dan snuffelen in de kast van je vriendinnen? Items lenen bij elkaar is ook een goede duurzame opties, voor als iemand die hele mooie jurk of broek eigenlijk niet kwijt wil, maar het prima vindt dat jij ‘m een paar keer draagt.
  10. Leer composteren: Start met composteren om voedselverspilling te verminderen en je tuin van voedzame compost te voorzien. Mocht het dan toevallig nog een keer voorkomen dat je een komkommer te lang hebt laten liggen, dan hebben de wormen er in ieder geval nog wat aan. Composteren kan bijvoorbeeld met een wormenhotel of een wormenkrukje. Je kan ook kiezen voor het maken van Bokashi. Een andere methode is de Hotbin: die zijn we nu aan het testen, dus daar hoor je binnenkort meer over, maar het lijkt de makkelijkste manier te zijn om zelf compost te maken.
  11. Adopteer een bijenkorf: Help met je duurzame bucketlist ook de biodiversiteit door een bijenkorf te adopteren of te plaatsen in je tuin of buurt. Een andere manier om bijen en andere insecten in jouw buurt te helpen, is het planten en zaaien van biologische en inheemse planten. Als ze bespoten zijn, gaan de bijen er namelijk uiteindelijk dood aan en dat is nou precies wat we niet willen. Op onze lijst vind je waar je biologische planten en zaden kan kopen (een gratis manier is om stekjes te halen bij je buren of een plantenruil event in de buurt (kan je ook zelf organiseren) of een plantenbieb).
  12. Doe een digitale detox: Verminder je digitale voetafdruk voor je duurzame bucketlist door een periode offline te gaan en bewuster om te gaan met technologie. Wist je bijvoorbeeld dat een (over)volle mailbox of cloud heel slecht is voor het milieu? Als die mails, foto’s en filmpjes worden namelijk ergens op een server bewaart in een datacenter die heel veel stroom en water vreet (om te koelen). En dat laatste is nou precies waar een tekort aan dreigt te komen (al lijkt dat met al die regen dit jaar misschien niet zo, het is wel zo). Dus als je toch een digitale detox doet (stel een maximum tijd in op apps als instagram om je daarmee te helpen), schoon dan ook meteen even je cloud/mailbox op. Kijk wat een offline leven je allemaal brengt (het zal even wennen zijn, omdat dit punt op je duurzame bucketlist ver buiten de comfortzone van de meesten van ons ligt, maar het brengt ook veel ruimte, tijd en energie als je vaker offline bent).
  13. Doe aan bosbaden: mindfullness, mediteren, yoga en wandelen is allemaal goed voor je en verdienen zeker een plek op je duurzame bucketlist, maar ken je bosbaden al? Ook in Nederland neemt het aantal opgeleide bosbadgidsen toe. Zo spraken we Eefje Ludwig, die ons een aantal oefeningen gaf en vertelde over het belang van een sit spot. Je leest het hier. Ga dus eens op pad met een professionele gids om erachter te komen hoe het werkt (want het is iets meer dan alleen wandelen in het bos). En het mooie is: je hebt er ook meer tijd voor als je je eenmaal los hebt weten te maken van je scherm (zie punt 12 op deze duurzame bucketlist).
  14. En als we het toch over buiten in de natuur hebben: ga heerlijke skinny dippen in natuurwater. Er is niks dat zo’n vrij gevoel geeft als dat (wel even kijken of het kan natuurlijk, want je kan niet overal zomaar naakt het water in rennen ;-))
  15. Winterzwemmen: en als we toch in het water rond dobberen. Wat ab-so-luut niet op je duurzame bucketlist mag ontbreken, is winterzwemmen. Niet alleen schijnt het heel gezond voor je te zijn, maar je komt ook daadwerkelijk heel energiek uit het water (weet ik uit eigen ervaring: ik deed het in Oslo, in een wak). Lees je wel even goed in en ga het in eerste instantie misschien met een professional doen, want er kleven wel wat risico’s aan, zoals kramp. Ga het dan ook sowieso niet in je eentje doen.
  16. Wildkamperen is ook een goeie voor op de duurzame bucketlist. Mits je daarbij natuurlijk niet de natuur verstoort. Maar wat is er nou heerlijker dan middenin de natuur te genieten van alle geluiden (of juist de stilte), de sterrenen de frisse buitenlucht, terwijl er niet een hele verzameling tenten, caravans of campers om je heen staan?
  17. Bouw een insectenhotel: Maak een thuis voor insecten in je tuin, wat helpt bij de bestuiving en de biodiversiteit bevordert. Of maak een egelhuisje (mocht je een tuin hebben waar egels bij kunnen komen). Of een vogelhuisje, zodat de vogels een broedplek hebben en een veilige plek om te schuilen. Kortom: help de natuur een handje daar wat dat kan.
  18. Vrijwilligerswerk voor een milieuorganisatie: Geef je tijd aan een organisatie die zich inzet voor milieubehoud, zoals het herstellen van natuurgebieden of het beschermen van bedreigde diersoorten. Leuk om te doen, je doet nieuwe kennis op en je leert weer nieuwe mensen kennen.
  19. Leer nieuwe dingen bij een duurzame cursus of workshop: Leer naaien, repareren, duurzaam bouwen, wild plukken of vegan koken. Om er maar een paar te noemen voor je duurzame bucketlist. Er zijn zat duurzame workshops die jouw kennis vergroten en je helpen om duurzamer te leven.
  20. Jaag je dromen na en zorg voor die carrièrreswitch: dit lijkt misschien een beetje off topic voor een duurzame bucketlist, maar veel van ons zitten te lang vast in een baan waar we niet gelukkig van worden. En dat terwijl je je talenten ook kan inzetten voor de planeet en haar bewoners (Rutger Bregman heeft hier een heel boek over geschreven: Morele Ambitie). Durf die stap dus te wagen. En weet je niet hoe, lees dan eerst ons artikel Deze mensen maakten een carrièreswitch en geven je 5 tips hoe jij dit ook kan doen.

Wat staat er op jouw duurzame bucketlist? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver