Denim gids: zo vind je een duurzame spijkerbroek

In de wereld van fast-fashion zou je zeggen dat denim een duurzame keuze is, want jij doet waarschijnlijk ook jaren met je spijkerbroek? Maar schrik niet: voor het maken van 1 spijkerbroek wordt alleen al zo’n 7000 liter water gebruikt. Als je dan bedenkt dat spijkerbroeken massaal geproduceerd worden in droge gebieden waar water schaars is en dat de gemiddelde Nederlander 5,4 exemplaren in de kast heeft hangen weet je waarom je altijd voor een duurzame spijkerbroek moet gaan. En we voegden een overzicht van duurzame spijkerbroeken toe in onze gids.

Er zijn weinig kledingstukken die zo tijdloos populair zijn en door alle lagen van de bevolking worden gedragen. Van workers, mom jeans en boyfriend spijkerbroeken tot skinny jeans en denim jeggings; voor iedereen is er wel een perfect model te vinden. Denim is slijtvast en van alle tijden. Maar hoe duurzaam is deze, meest gedragen, soort broek eigenlijk?

De milieu-impact van jouw jeans

De gemiddelde Nederlander heeft ongeveer vijf spijkerbroeken in de kast liggen. Onze favoriete broek speelt daarmee in de vervuilende textielindustrie een grote rol. Waterverbruik is namelijk niet het enige belastende aspect van de milieu-impact.

Gebruik van bestrijdingsmiddelen en chemicaliën

De katoenindustrie heeft een aanzienlijk aandeel in het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Bij het verven van denim worden vaak schadelijke chemicaliën gebruikt. Deze stoffen zorgen voor een enorme milieuvervuiling en vormen bovendien een risico voor de gezondheid van de medewerkers en omwonenden.

Het prijskaartje van een nieuwe versleten jeans

Het meest ironische van spijkerbroeken is dat ze bewerkt worden omdat we tegenwoordig graag willen dat ze er ‘gedragen’ uitzien. Voor dit doorleefde uiterlijk wordt gebleekt met chloor of zuur. Ook ondergaan spijkerbroeken verfprocessen waarbij vaak veel chemicaliën aan te pas komen.

Slechte arbeidsomstandigheden

Ten slotte worden jeans gestikt in landen waar ze het niet zo nauw nemen met arbeidsrechten. Denk aan lage lonen, kinderarbeid of uitbuiting. Dit wetende zit zo’n spijkerbroek een stuk minder lekker!

Gelukkig zetten steeds meer merken zich in voor duurzame denim die onder eerlijke omstandigheden in de kledingrekken terechtkomt. Wat is een milieuvriendelijke spijkerbroek en wat kun je doen zodat je jeans zo lang mogelijk goed blijft?

Wat is een duurzame spijkerbroek?

Een duurzame spijkerbroek is duurzaam van de grondstoffen tot de manier waarop de jeans bezorgd wordt. Wil je jeans dragen zonder schuldgevoel, kijk dan vooral verder dan het prijskaartje en holle marketingtermen. Let op waar de broek vandaan komt, met welke technieken en onder welke omstandigheden wordt geproduceerd. De beste keuze is lokale productie, oftewel spijkerbroeken van Hollandse bodem.

Verantwoorde jeans merken

Merken van duurzaam denim zijn hier trots op en zullen daarom transparant en concreet zijn over de herkomst en totstandkoming van de producten. Zoek op de website van het jeansmerk naar meer informatie. Zijn de materialen gecertificeerd? Heeft het merk bijvoorbeeld het Amsterdamse Green Deal Circulair Textiel of Denim Deal getekend? Hierin staan onder andere afspraken voor het hergebruik van kleding. Ook zijn er initiatieven die zich inzetten voor betere arbeidsomstandigheden en eerlijk loon. Voorbeelden hiervan zijn het Living Wage Project en de Fair Wear Foundation.

Duurzame materialen voor spijkerbroeken

Gecertificeerd biologisch katoen is veel milieuvriendelijker dan regulier katoen waarvan denim wordt gemaakt. Voor biologisch katoen wordt minder water gebruikt en zijn geen gevaarlijke chemicaliën, pesticiden en insecticiden nodig. Ook gerecycled katoen maakt een spijkerbroek milieuvriendelijker door de besparing van water, energie en kleurstoffen. Ander duurzaam materiaal voor spijkerbroeken is hennep. Nieuw is dit niet, want wist je dat Levi Strauss begin 19e eeuw zijn eerste jeans al maakte van 100% hennep?

Door een bewuste keuze voor duurzame spijkerbroeken verminder je niet alleen de milieu-impact, je draagt ook bij aan een duurzamere mode-industrie.

Langer met je spijkerbroek doen: dragen, wassen en upcyclen

Wanneer je eenmaal de perfecte jeans hebt gevonden, wil je deze het liefst nooit meer wegdoen. En hoe langer je met je lievelingsspijkerbroek doet, hoe duurzamer dit is.

Zorg allereerst voor een goede pasvorm. Je in een te kleine jeans wurmen is niet alleen oncomfortabel, door wrijving slijt die ook een stuk sneller. Stop je spijkerbroek alleen in de wasmachine wanneer het echt nodig is. Tussendoor even luchten is vaak meer dan voldoende. Was je jeans altijd binnenstebuiten, op een lage temperatuur en laat ‘m aan de lucht drogen. Bespeur je kleine scheurtjes of een losse naad? Repareer dit dan gelijk om verdere schade te voorkomen. Ten slotte, bewaar je jeans op een koele, droge plek, weg van direct zonlicht.

Heeft je spijkerbroek echt zijn beste tijd gehad en kun je er geen korte broek meer van maken? Op internet vind je verschillende DIY-upcycleprojecten. Zo kun je je oude exemplaar gebruiken voor het maken van een mandje, tas, schort, kussen of pannenlappen en zelfs armbandjes. Op deze manier haal je alles uit je favo jeans!

Gids

Kuyichi

Het Nederlandse Kuyichi verkoopt al sinds 2001 duurzame jeans voor mannen en vrouwen. Gaandeweg zijn ze zich meer gaan richten op slow fashion en produceren ze geen seizoenscollecties meer. De jeans worden gemaakt van gerecycled denim, gerecycled PET, biologisch katoen, biologisch linnen en Tencel. Ook leuk, op de website kun je zien wie de jeans van Kuyichi maken en waar de fabrieken staan.
https://www.kuyichi.com

MUD Jeans

Na jaren te hebben gewerkt in de reguliere mode-industrie besloot Bert van Son dat het anders moest. Hij richtte Mud Jeans op om duurzame denim te produceren voor mannen en vrouwen. De spijkerbroeken van MUD Jeans worden gemaakt van biologische en gerecyclede materialen. Er is een reparatieservice en MUD Jeans introduceerde in 2013 het ‘Lease a Jeans‘ programma. Hiermee kun je een jeans een jaar lang leasen en als hij is versleten, of je bent er op uitgekeken, stuur je hem gewoon terug naar MUD Jeans.
https://www.mudjeans.eu

Nudie Jeans

Het Zweedse Nudie Jeans gebruikt enkel biologisch en veelal Fair Trade katoen voor haar jeanscollectie. Het bedrijf houdt zich aan de gedragscode van de Fair Wear Foundation en produceert het merendeel van haar denim in Europa. Leuke extra is dat je jouw Nudie Jeans gratis kunt laten repareren in een van de Nudie Jeans Repair Shops.
https://www.nudiejeans.com

Kings of Indigo

In 2013 startte het Nederlandse Kings of Indigo met een kleine denim collectie. De combinatie van Amerikaans design met Japans oog voor detail sloeg aan en inmiddels hebben ze een uitgebreide collectie voor mannen en vrouwen. Voor de productie van de jeans gebruikt Kings of Indigo biologisch katoen, gerecycled katoen en linnen.
https://www.kingsofindigo.com

Monkee Genes

Ook de Britse Phil Wilbourne was gefrustreerd over de stand van zaken in de denim wereld en besloot zijn eigen merk op te richten. In 2006 zag Monkee Genes het licht. Het bedrijf maakt spijkerbroeken voor mannen en vrouwen van katoen, dat Gots-gecertificeerd is. De jeans worden in Engeland gemaakt door arbeiders die daarvoor een leefbaar loon ontvangen. Monkee Genes scoort een ‘Great’ op Good on You (4/5 voor milieu, 4/5 voor arbeidsomstandigheden, 5/5 voor dierenwelzijn).
https://www.monkeegenes.com

Elements of Freedom

Ons favoriete merk Elements of Freedom maakt hele comfortabele en tijdloze jeans, geproduceerd in Europa. De jeans worden gemaakt van natuurlijke materialen zoals biologisch katoen. Een leuk weetje is dat dit merk zich sterk inzet voor de empowerment van vrouwen in de mode-industrie, zowel binnen hun bedrijf als in de productieprocessen.
https://www.elementsoffreedom.com

Armed Angels

De jeans van Armed Angels worden voornamelijk geproduceerd in Turkije en Portugal, met strikte naleving van fair trade principes. Ze gebruiken materialen zoals biologisch katoen en gerecycleerde stoffen.
https://www.armedangels.com

Godfrieds

Godfrieds jeans worden met de hand gemaakt in België, met een sterke focus op duurzaamheid en unieke ontwerpen. Ze gebruiken duurzame materialen zoals biologisch katoen en gerecycled denim. Wist je dat elk paar jeans van Godfrieds uniek is, omdat ze handgemaakt zijn en ze jouw favoriete jeans helemaal op maat  kunnen maken. https://www.godfrieds.com

Natascha von Hirschhausen

De jeans van Natascha von Hirschhausen worden geproduceerd in Duitsland, met minimale verspilling en een tijdloos design. Ze maken gebruik van eco-vriendelijke stoffen zoals biologisch katoen en linnen. Een interessant feit is dat dit merk zero-waste patronen gebruikt in hun productie, wat betekent dat ze proberen elk stukje stof te gebruiken zonder restafval.

Format

Format produceert hun jeans in Duitsland, waarbij ze milieuvriendelijke stoffen en lokale productieprocessen gebruiken. Ze maken gebruik van materialen zoals biologisch katoen en Tencel. Een leuk weetje is dat Format zich richt op slow fashion, waarbij ze tijdloze en duurzame kledingstukken creëren die seizoen na seizoen meegaan.
https://www.format-favourites.de

Wat is jouw favoriete duurzame jeans? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver