Als kind was de 35-jarige Jaleesa al gefascineerd door de natuur. Hutten bouwen, heksensoep maken; het liefst was ze buiten. Nu is ze dat nog steeds elke dag, maar dan met een kleine groep kinderen in de natuurtuin van haar eigen duurzame kinderdagverblijf. “Ik geloof dat we de connectie met de natuur verloren zijn.”
Van hulpverlener naar eigen duurzame kinderopvang
Jarenlang werkte Jaleesa als hulpverlener met probleemkinderen en tienermoeders. Tot ze toe was aan iets anders en een carrièreswitch wilde maken. Ze startte met een online blog over duurzaam moederschap en van het één kwam het ander. Er kwam een ruimte beschikbaar bij haar in de buurt en al gauw dacht ze: ‘dit kán een goede plek zijn voor een kinderopvang’. Jaleesa: “Ik miste een paar dingen op de kinderopvang waar mijn kinderen naartoe gingen, zoals veel buiten zijn, plantaardig eten en kleinschaligheid.” Ze besloot een plan te schrijven voor een eigen, duurzame kinderopvang en de rest is geschiedenis. Sinds 2018 runt Jaleesa Vrolijk Kinderopvang, dat inmiddels bestaat uit twee locaties in Almere.
Connectie met natuur herstellen
De kinderopvang is op verschillende manieren duurzaam te noemen, waaronder de bedrijfsvoering. “We eten biologisch, plantaardig en lokaal. We gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke materialen en tweedehands spullen en we laten de luiers recyclen. “Het liefst gebruik ik wasbare luiers, maar dat is helaas te arbeidsintensief met peuters. We gebruiken wel wasbare billendoekjes.” Een ander duurzaam element (en misschien wel de belangrijkste) van de kinderopvang is de visie. Wat geef je de kinderen mee? “De verloren connectie met de natuur herstellen doe je door bij de mooiste generatie te starten: de kinderen. De natuur is de beste plek om je als kind te ontwikkelen.”
De eigen fantasie gebruiken
Jaleesa werkt volgens ‘de groene pedagogiek’: een stroming die gelooft dat kinderen het beste leren van en door de natuur. “We leren de kinderen van jongs af aan dat het normaal is om zorg te dragen voor je omgeving en lichaam. Duurzaam is het nieuwe normaal.” En dus is Jaleesa elke dag buiten met de kinderen, weer of geen weer, want zoals ze zelf zegt: “Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.” Volgens Jaleesa heb je buiten niks nodig, ook geen fietsen of andere attributen. “De kinderen gebruiken de eigen fantasie. Een tak is niet alleen een tak, maar ook een lepel of een zwaard. Ze worden veel meer uitgedaagd om zelf spel te creëren.” Elke tien weken staat een ander thema centraal. In het kader van de lente leren de kinderen op dit moment alles over de achtertuin. “Wat gebeurt daar allemaal en wie leeft er? Met vergrootglazen gaan we op zoek naar insecten en we planten zaadjes. Ook hebben we het over hoe dingen groeien, zoals de cyclus van een vlinder.”
Certificaat voor duurzaamheid
Als je een duurzame kinderopvang runt, kan je een speciaal keurmerk aanvragen. Een kinderopvang moet voldoen aan een aantal eisen, zoals een groene buitenruimte. Jaleesa vindt dat een goede ontwikkeling, maar ze mist het delen van een bepaalde visie als eis voor het verkrijgen van het keurmerk. “Ik hoop dat er meer kinderopvangcentra zijn die ook gaan handelen volgens ‘de groene pedagogiek’. Dat vind ik het belangrijkste element van onze duurzame opvang.”
Je duurzame wensen aangeven
Stel, jouw kind gaat naar een opvang, maar je mist een stukje duurzaamheid, wat doe je dan? Voordat Jaleesa haar eigen kinderopvang opstartte, liep ze tegen hetzelfde probleem aan. “Ik voelde me heel vaak een zeurmoeder.” Volgens Jaleesa kan het helpen om je aan te sluiten bij de oudercommissie, als die er is. “Vanuit daar ontstaat veel, dus je kan je mening delen en invloed uitoefenen op bepaalde zaken.” Bij sommige kinderdagverblijven is er ruimte voor ouderbetrokkenheid, dan kan je zelf iets organiseren. “Bij ons komt er bijvoorbeeld wel eens een ouder saxofoon spelen. Je kan ook iets bedenken dat te maken heeft met duurzaamheid.” Tot slot is het vooral belangrijk om je wensen aan te geven, benadrukt Jaleesa. “Als je wil dat je kind vegetarisch eet op de opvang, dan wordt daar echt wel rekening mee gehouden. Geef het aan.”
Meer weten over Vrolijk Kinderopvang? Neem een kijkje op de website! Lees ook: Natuur kan kinderen met ADHD helpen. En: Karin Luke geeft kookworkshops aan kinderen met ingrediënten uit eigen moestuin.