Van het ganglicht, buitenlicht, sfeerverlichting in de kamer tot aan het lichtje in de koelkast. Meer dan tien procent van de gemiddelde elektriciteitsrekening gaat naar de verlichting. Dus met enkele kleine praktische aanpassingen kun je bij elkaar toch een leuk bedrag besparen op de energierekening. Hoe doe je dat?
Besparen op de energierekening door LED lampen
Wanneer je het hebt over verlichting, kun je het meest besparen op de energierekening door gebruik te maken van LED lampen. Ze verbruiken veel minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan ook nog eens langer mee.
Heb je nog ergens halogeenlampen of gloeilampen hangen? Dan kan het altijd uit om deze te vervangen door LED lampen. Een LED lamp verbruikt namelijk 85% minder stroom dan een halogeenlamp, en zelfs 90% minder stroom dan een gloeilamp.
Lumen, lux en watt, hoe zit dat eigenlijk?
Vroeger werd de sterkte van het licht aangegeven in watt (wattage). Hoe hoger het wattage, hoe meer stroom de lamp verbruikt. Meer stroom laat de lamp feller schijnen en dus meer licht. Deze meeteenheid werkt minder goed voor LED lampen, omdat deze een veel lager wattage nodig hebben. Daarom wordt bij de zuinige LED lampen het begrip ‘lumen’ gebruikt. Nog steeds geldt; hoe meer lumen, des te sterker het licht.
Voor het licht in de eetkamer kun je prima af met een lamp van 200 lumen. Dit staat bij de gloeilamp voor een wattage van 25. Bij een LED lamp is dit stroomverbruik nog maar 2 tot 3 watt. Daarom is het belangrijker om op het aantal lumen te letten, in plaats van het wattage.
Dan kom je bij het uitzoeken van je lamp ook nog de term ´lux´ tegen. Deze geeft aan hoeveel licht (lumen) op een bepaald oppervlak terechtkomt. Oftewel het aantal lumen per vierkante meter.
Handige kennis dus wanneer je op zoek gaat naar nieuwe verlichting om te besparen op de energierekening.
Gebruik een dimmer voor het beste licht op het juiste moment
Een dimmer is een schakelaar waarmee je de stroom of spanning zelf kunt regelen. Hierdoor kun je de lichtsterkte (en het elektriciteitsverbruik) aanpassen op je behoefte. Zit je in de kamer aan een knutselwerkje, dan zet je de lamp extra fel en met bezoek pas je het licht in een handomdraai aan in een gezellige sfeer (en minder stroomverbruik). Let op; niet alle lampen zijn geschikt voor een dimmer. Dit staat aangegeven op de verpakking.
Voorkom continu licht met een timer
Een timer kan heel handig zijn wanneer je vergeetachtig bent of voor sfeerverlichting zoals de kerstkrans van kerstverlichtingbuiten. Zo gebruik je deze alleen wanneer je er ook plezier van hebt, tijdens de avonduren tot je naar bed gaat.
In een overheidscampagne tegen woninginbraak wordt aangeraden altijd een licht te laten branden: “laat een lichtje aan, doe ramen dicht en draai de deur op slot”. Dit is slim om het huis er bewoonbaar uit te laten zien wanneer je weg bent, maar niet zo gunstig voor het besparen op de energierekening! Hierbij kunnen timers een besparende rol spelen.
Installeer een bewegingssensor voor ruimtes waar je niet vaak bent
Een bewegingssensor kan heel handig zijn voor plekken waar je maar even hoeft te zijn. Denk aan het toilet, de gang, bijkeuken of voordeur. Lekker praktisch wanneer je kinderen hebt die altijd het licht vergeten uit te doen. Of dat je vieze of volle handen hebt en de lamp automatisch voor je aanspringt. Voor buiten (sfeer)verlichting zijn tegenwoordig veel duurzame alternatieven op zonne-energie, helemaal zuinig!
Bewegingssensoren worden ook veel gebruikt bij tuinverlichting om ongenode gasten af te schrikken en geeft daarmee een veilig gevoel. Hoe hoger een sensor hangt, des te groter het bereik. De gevoeligheid neemt hierdoor wel af. Let dus goed op het soort lamp en waar je deze neer hangt. Als je verlichting bij elk rondhuppelend vogeltje volop gaat shinen, is dit ongunstig voor het besparen op de energierekening.
Maak slim gebruik van natuurlijk licht
Maak jij in je woning optimaal gebruik van het natuurlijke licht? Het verplaatsen van een grote kast of andere raamdecoratie kan een groot verschil maken. Ook kun je spiegels slim gebruiken. Wanneer je deze tegenover een raam neerzet, zal de spiegel het natuurlijk licht weerkaatsen en de ruimte helderder maken zonder extra lampen.
Gebruik het liefst lichte lampenkappen, deze weerkaatsen meer licht met minder energie. Houd tenslotte je lampen en omgeving schoon. Stof en vuil kunnen het licht blokkeren waardoor je lamp harder moet werken.
Ga bewust met je verlichting om
Nog heel vaak wordt verlichting gebruikt die niet nodig is. Laat daarom vooral geen onnodig licht branden en doe het uit bij het verlaten van de ruimte. Ook als dit voor een kort moment is. Met een slimme meter krijg je meer inzicht in je verbruik, zodat je nog gerichter kunt besparen op de energierekening.
Alle kleine beetjes helpen! Met deze tips kun je je huis én je kosten verlichten, zonder aan sfeer in te leveren. Voor het milieu is het natuurlijk het beste dat je hierbij gebruik maakt van duurzame energie.