Dat vegans over het algemeen gezonder zijn dan vleeseters is al langer bekend. De vraag is alleen of dit komt door een plantaardig dieet óf door het feit dat vegans over het algemeen een gezondere lifestyle hebben. Want naast het eten van plantaardig voedsel eten ze ook vaak minder bewerkt voedsel, roken ze niet, bewegen ze meer en brengen ze vaker tijd door in de natuur of al mediterend op de yogamat.
Onlangs liet nieuw wetenschappelijk onderzoek van Stanford University in Californië zien dat het volgen van een plantaardig dieet al na twee maanden gezondheidsvoordelen liet zien. Hiervoor testten ze 22 identieke tweelingen. De tweelingen werden opgesplitst en kregen allebei een gezond dieet voorgeschoteld met groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden. De ene groep kreeg daar een gezonde hoeveelheid vlees bij (dus niet excessief veel) en de andere groep at zuiver plantaardig. De eerste vier weken kregen de tweetallen drie speciaal klaargemaakte maaltijden per dag en strikte instructies over tussendoortjes. De tweede vier weken mochten ze zelf boodschappen doen en koken.
Identieke tweelingen
Hoewel bij beide groepen een verbeterde gezondheid te zien was, was die verbetering bij de groep vegans aanzienlijk groter. Zo verbeterde de bloedsuikerspiegel met 20 procent, maar verminderde ook de hoeveelheid slechte cholesterol waardoor de kans op hart- en vaatziekten verminderde. Daarnaast bleek dat een plantaardig dieet ook voor een gezondere darmflora zorgde en het verouderingsproces in het lichaam vertraagde.
Gezondheidsvoordelen plantaardig dieet
Samengevat zijn de voordelen van een plantaardig dieet volgens dit onderzoek: gewichtsverlies, een lagere bloeddruk, een kleinere kans op diabetes en een verminderd risico op hart- en vaatziekten.
Of, zoals maag-, darm- en leverarts aan het OLVG Pieter Stokkers onlangs nog in het NRC schreef: “Met de yoga at stijgende welvaart in ons deel van de wereld zijn we de afgelopen jaren steeds meer vlees gaan eten, gewoon omdat het kan. Het gevolg is een epidemie van overgewicht met catastrofale gevolgen voor onze gezondheid. Diabetes, hart- en vaatziekte, versleten heupen en knieën, kanker en auto-immuunziekten pieken.” Hij stelt dat het eten van rood en bewerkt vlees een bewezen risicofactor is voor het krijgen van kanker en dat het stoppen met het eten ervan vergelijkbaar is met het stoppen met roken. Niet makkelijk dus, mede omdat er een harde lobby achter het eten van dierlijke producten zit, die er belang bij hebben dat we er vrolijk mee doorgaan.
Minder opvliegers
Onlangs las ik ook al dat uit onderzoek van de George Washington Universiteit blijkt dat vrouwen in de overgang baat hebben bij een sojarijk dieet met een laag vetpercentage. Aan dit onderzoek deden 84 vrouwen mee die dagelijks last hadden van twee of meer opvliegers. Door het volgen van een plantaardig dieet rijk aan groente, fruit, volkoren granen en bonen nam de intensiteit én het aantal opvliegers af. In sommige gevallen van bijna vijf per dag tot minder dan een per dag. Bijna 60% van de vrouwen had tijdens het onderzoek helemaal geen opvliegers meer en in totaal was er een afname van 79% te zien van opvliegers. Ook hadden de deelnemers minder slaapproblemen.
In dit onderzoek kreeg de helft dagelijks een plantaardig dieet voorgeschoteld, terwijl de andere groep hun eigen voedingspatroon bleef volgen. De vrouwen werden tijdens het onderzoek niet alleen geregeld geïnterviewd, er werden ook poepmonsters genomen en geanalyseerd. Bij de vegan vrouwen bleek dat er na 12 weken minder Porphyromonas- en Prevotella corporis-bacteriesoorten aanwezig waren in de darmen. Deze bacteriën worden niet alleen gelinkt aan zware opvliegers, maar ook aan reumatoïde artritis en andere ontstekingsreacties. Daarnaast raakten de deelnemende vrouwen overtollige kilo’s kwijt en verminderde de kans op hart- en vaatziekte en diabetes type 2.
Een plantaardig dieet
Slechts 1,5% van de Nederlanders eet vegan. Wereldwijd is dat slechts 1,1%, dus we horen als volk bij de kopgroep, maar -zoals columnist Harriët Duurvoort al in de Volkskrant schreef: we zijn een klein clubje. Hoewel de bewijzen voor de gezondheidsvoordelen van een vegan dieet zich opstapelen, blijft een klein groepje artsen zich nog steeds verzetten tegen dit kleine groepje, zoals Marcel Levi in Medisch Contact, omdat het geven van voedingsadviezen door gezondheidsprofessionals als betuttelend wordt ervaren en daarom averechts zouden werken. ‘Avocado’s, quinoa en groene asperges appelleren gewoonweg niet zo aan de belevingswereld van mensen’.
Niet dat ik persoonlijk vóór het opleggen van een vegan dieet ben, maar als we allemaal meer plantaardig zouden eten, is dat beter voor onze eigen gezondheid en die van de planeet (want over de voordelen voor het klimaat en dieren hebben we het hier nog niet eens gehad).
Lees ook:
1 gedachte over “Dit zijn de gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet volgens wetenschappelijk onderzoek”
Bij een zuiver veganistisch dieet red je het niet met alleen gewoon eten. Je zult, bij mijn weten, vitamine B12 pillen moeten slikken.
Daaruit blijkt m.i. dat een volledig veganistisch dieet niet volwaardig is. Op zich is het sympathiek om alleen plantaardig te eten. Zelf denk ik dat vooral matigheid in alles tot een tevreden, goed, gelukkig leven leidt en dat dat goed is voor de aarde, de dieren en de mensen. Met Kerst gaat het trouwens niet om eten, drinken, cadeautjes maar om het grootste cadeau van God voor deze wereld.
Reacties zijn gesloten.