We spreken Marjolein Jonker als dé tiny house expert regelmatig bij hetkanWEL. Zo interviewden we haar voor ons eerste boek (mei 2024 verschijnt ons tweede boek) en heeft ze al meerdere keren tijdens voorgaande edities van de Anders Wonen Maand een Webinar gegeven over het wonen in een tiny house. Dit keer spreken we haar omdat ze al haar tips ’n tricks heeft opgeschreven in een boek. Tiny houses, van droom naar realiteit ligt vanaf nu in de winkels.
Als je iets wilt wat je nog nooit hebt gehad, moet je iets doen wat je nog nooit hebt gedaan – Thomas Jefferson. Met dit motto opent Marjolein haar boek waarin ze stap voor stap de weg naar jouw tiny house uitlegt. En als iemand dat kan, is het Marjolein wel, want niemand weet zoveel over tiny houses als Marjolein, zo schrijft Monique van Orden (schrijver van twee tiny house boeken) terecht in het voorwoord.
Marjolein, Tiny house woonpionier
Marjolein was een van de eersten in Nederland die een tiny house heeft laten ontwerpen en bouwen in een tijd dat hier nog (bijna) niemand er ooit over gehoord had. Ze woonde een paar jaar op een tijdelijke plek in Alkmaar voordat ze vorig jaar (2022) op haar eigen kavel in een natuurinclusieve wijk in Olst, Overijssel, neerstreek met haar nieuwe kleine huis.
Hoe ze aan die permanente plek voor haar tiny house vertelt ze hier. En de tips en de ervaring die ze onderweg opdeed, deelt ze dus in haar boek: wat is een tiny house precies, waarom zou je in een klein huis willen wonen en waar moet je opletten als je op zoek gaat naar jouw huis en naar grond, inclusief het financiële plaatje. Van aankoop tot financiering en van verzekeringen tot woonkosten.
Een intensief traject
“Het is een heel leuk, maar intensief traject,” vertelt Marjolein. “Dus als je er uiteindelijk woont, kan het zijn dat je even instort: de energie is op.” Om eraan toe te voegen: “maar ik spreek alleen maar hele blije tiny house bewoners, het is het allemaal waard.” Zelf is ze daar natuurlijk een sprekend voorbeeld van, want in Olstergaard heeft ze haar tiny woondroom permanent kunnen maken met een nieuw tiny house mét aangebouwde kas en prachtige eetbare tuin waar bloemen en groenten door elkaar heen groeien en ze genoeg ruimte heeft om met haar buren te picknicken (als het weer het toelaat natuurlijk, in de zomer dus).
“Wat wil je nog meer dan dit,” zei Marjolein dan ook al eens toen we samen in een schommelstoel in haar kas naar de donkere luchten en de regen zaten te kijken. En dat snappen wij helemaal, want ze heeft er een klein paradijsje van gemaakt waardoor je – zelfs als je niet aan een tiny house denkt- alsnog bijna zou overwegen om in een tiny house te wonen.
Voordelen tiny house
Wonen in een tiny house heeft verschillende voordelen.
- Het is goedkoper leven als je kleiner woont, omdat je vaste lasten omlaaggaan. Zeker als je (deels) zelf je energie opwekt of helemaal off grid gaat wonen.
- Minder huis betekent vaak meer groen, ook omdat een kleinere binnenruimte je aanspoort om meer tijd buiten door te brengen. En dat is toch waar velen van ons behoefte aan hebben.
- Bovendien heb je minder ruimte voor spullen: dat scheelt een hoop aan kopzorgen (je hoeft dan ook minder spullen te verzorgen, onderhouden, schoonhouden, laten repareren of vervangen). En creëert – gek genoeg- meer ruimte (ook als je tiny woont).
- En omdat je minder plek hebt, kom je ook minder in de verleiding om je helemaal gek te consumeren. Beter voor het milieu en voor je portemonnee.
- Omdat je over het algemeen met aanzienlijk minder geld rondkomt in een tiny house, kan je minder uren werken. En houd je dus tijd over, voor je hobby’s of gewoon om wat meer te lummelen. Een heleboel wins dus.
Van rijtjeshuis naar tiny house
Dat Marjolein in een tiny house woont is trouwens geen vanzelfsprekendheid. In 2015 woonde ze nog ‘gewoon’ in een rijtjeshuis met drie slaapkamers en een zolder in het noorden van Oudkarspel, Noord-Holland. Ze had een kantoorbaan die haar weinig voldoening gaf en was niet blij met de richting van haar leven, waarin ze van weekend naar weekend leefde en van vakantie naar vakantie. Er moest toch iets meer zijn dan dit? Nu woont ze in een tiny house en helpt ze anderen om hetzelfde te doen. En dat past een stuk beter bij wie ze is.
Het realiseren van haar droom begon dus eigenlijk allemaal met ontevredenheid en een wensenlijstje van wat ze dan wél wilde:
- Meer natuur om haar heen
- Minder spullen
- Deels zelfvoorzienend in energie en water
- Een kleinere ecologische voetafdruk
- Betaalbaar wonen
Je droom realiseren
Stuk voor stuk heeft ze deze dromen weten te realiseren. Maar Marjolein weet ook als geen ander dat dromen leuk is, maar dat bij het bewerkstelligen van die dromen vaak een hoop onzekerheid komt kijken. Je weet immers wat je hebt, maar niet wat je krijgt. Vandaar dit boek, wat jou op weg gaat helpen om die stap te wagen en tot actie over te gaan, inclusief opdrachten die je kan uitvoeren, inspirerende quotes en samengevatte lessen die stof tot nadenken geven.
Als je het boek van Marjolein voor 2 november bestelt en je aankoopbewijs naar promotie@kosmosuitgevers.nl mailt, maak je kans op twee overnachtingen in de geweldige hidden-hut.nl Droom jij van het wonen in een tiny house? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
Foto’s zijn van Bluemonque en Chiela van Meerwijk.
-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-