Roos (42) verbouwt haar villa met tweedehands materialen

Een indrukwekkend wit pand duikt tussen de bomen op. De zinken regenpijpen schitteren in de zon. “Ja, die zitten er net aan. Het duurde even, want ik heb ze overal in Nederland vandaan getrokken.” En zo kan Roos Franssen over elke plank, tegel, kast of aanrecht wel een verhaal vertellen. Samen met haar man vertimmert ze met tweedehands materiaal een voormalige wijnhandel in Bosch en Duin tot hun ideale woonhuis, en deelt ze haar avonturen met bijna 5000 volgers op Instagram.

“Met een kromgetrokken schroef kunnen we niet zoveel, dus soms ontkomen ook wij er niet aan om wat dingen nieuw te kopen. Maar verder werken we met voornamelijk met tweedehands gereedschap, materialen en meubels”, vertelt Roos. En daardoor duurt de verbouwing van hun prachtige villa van 335m2 (exclusief de kelder) in het bos bij Utrecht wel wat langer. “We hebben er zo’n vijf jaar voor uitgetrokken. Mijn man klust alles zelf en ik regel de materialen via Marktplaats, rommelmarkten en kringlopen. Ik heb allerlei meldingen aanstaan, zodat ik een berichtje krijg als iets wat ik zoek online komt!”

Mix van stijlen

Het was liefde op het eerste gezicht. “In mei 2021 was de bezichtiging en in oktober kregen we de sleutel. Het huis fungeerde als wijnhandel tot 2020, de oude wijnhandelaar overleed en de erfgenamen verkochten het aan ons. Er moesten zo’n 40.000 flessen wijn worden weggehaald.” De staat van het huis was niet goed, de achtergebleven wijn overigens ook niet. “Ze verkochten goede wijn, maar de inhoud van die achtergebleven flessen was niet best”, grinnikt Roos. “Het huis was ontzettend vervallen. Er was schimmel, afgebladderd behang. Er was een grote lekkage geweest, dat jarenlang water doorsijpelde naar beneden.” Ze wijst een hoek aan in de gerenoveerde woonkamer boven. “En daarnaast zag je alle verschillende stijlen door de jaren heen terugkomen. Jaren ’70 invloeden, een charmante schouw in Berlagestijl. Terwijl het huis in Jugendstil is gebouwd, in 1905.” Een flinke klus om daar eenheid in te krijgen, en dan ook nog eens met tweedehands spullen. “Wij willen het pand weer terugbrengen naar het origineel. En daar hebben we geen haast mee.”

Goedkoop en duurzaam

Ze wonen er nu een jaar. Roos haar man zorgt voor de kinderen en klust fulltime aan het huis. Het eerste jaar verbouwde hij het huis, terwijl Roos met de kinderen nog in Utrecht woonde, zodat ze niet in een complete bouwplaats terechtkwamen. Maar alsnog was het verre van af toen ze erin trokken. “We hadden een losse boiler en daaronder een bad. Het zag er niet uit.”

Het is niet de eerste keer dat Roos en haar man een huis op deze manier verbouwen. “Ons vorige huis in Utrecht hebben we ook met tweedehands spullen opgeknapt. Waarom zou je toch naar de Gamma hollen om nieuwe spullen te halen, terwijl in principe alles er al is? Alles is zo gericht op gemak tegenwoordig. Terwijl, het kost zo weinig moeite om even te kijken of het tweedehands te verkrijgen is. Het scheelt je ook ontzettend in de portemonnee en het is een stuk duurzamer.” En daarbij zegt ze, nieuw is niet per se beter. “Vroeger werden meubels en bouwmaterialen met de hand gemaakt. Dat gaat jaren mee en is van goede kwaliteit.”

Tweedehands verhalen

Werkelijk alles in het huis heeft al een leven gehad. Het prachtige granieten aanrecht in de keuken. De panelen aan de deur. De lampen. “We lachen ons dood. Alles heeft een verhaal, je ontmoet heel veel mensen. Komt er weer iemand met de trekker een vloer brengen of een aanhanger met hout.” Spullen die Roos online tegenkomt en een nieuw leven gunt, deelt ze op haar instagramaccount CirculairChic. “Ik krijg daar veel reacties op. Dan zeggen mensen dat ze iets hebben opgehaald of dat ze zelf nu ook circulair aan het verbouwen zijn. Ze sturen foto’s, reageren op posts. Dat schept een band, er zijn veel gelijkgestemde mensen.”

Plannen

Inmiddels zijn ze halverwege. De slaapkamers, badkamer en woonkamer boven zijn zo goed als af. Beneden moet uiteindelijk de woonkeuken komen. De gigantische aanbouw uit de jaren ‘70, die ze nu gebruiken om de verzamelde bouwmaterialen (radiatoren, vloer, tegels, keuken) in te bewaren, willen ze uiteindelijk platgooien. Onder het huis zit nog een gigantische (wijn)kelder, waarvan Roos nog niet zeker weet hoe ze die gaan inrichten. “Ik doe alles op gevoel. Ik vind het vaak bijna jammer dat weer een kamer af is. Het is veel leuker om op deze manier te renoveren en echt iets te creëren, dan iets nieuws te kopen!”

Lees het ook het verhaal van Thijs die zijn huis met tweedehands materialen verbouwde. En: Deze toren in Utrecht bestaat voor 99% uit hergebruikte materialen.

Over de schrijver