Met Zeilschip de Eendracht, de grootste driemastschoener van Nederland, kun je ook speciale jongerenreizen maken. De Eendracht organiseert deze zeiltochten, stages en opleidingsreizen om jongeren het zeezeilen te laten beleven. Djania en Ruben gingen mee van de Canarische naar de Kaapverdische Eilanden en vertellen in dit artikel over hun ervaringen tijdens hun onvergetelijke reis en hoe deze zeiltocht je leven kan veranderen.
Zeilen met een goed gevoel Als je meegaat op een zeilreis met de Eendracht, dan steun je daarmee de goede doelen van Stichting Zeilschip Eendracht, zoals de Stichting Het Vergeten Kind en de Stichting Jongeren en Kanker, waar Ruben ambassadeur van is. De vrijwilligersorganisatie biedt het hele jaar door mooie zeilreizen aan (kwetsbare) jongeren, zieken en ouderen aan. Deze speciale tochten zijn alleen mogelijk dankzij de donaties die ze ontvangen en het geld dat ze verdienen met de vakanties en dagtochten die ze aanbieden.
Deze zeiltocht ‘daar wil ik bij zijn!’
Djania is 17 jaar en woont in een klein dorp in de buurt van Amersfoort. Op dit moment doet ze een MBO-opleiding. Ze heeft zeer recentelijk besloten dat ze na dit schooljaar een koksopleiding gaat doen. Haar pleegouders wijzen haar een tijdje terug op een dagtocht van de Eendracht van de Stichting Het Vergeten Kind. Dat bevalt haar heel goed en daarna ziet ze op de site van de Eendracht de drieweekse jongerenreis vanaf de Canarische naar de Kaapverdische Eilanden en denkt ‘daar wil ik bij zijn, dit is echt heel gaaf’. Ze vraag toestemming aan school om drie weken mee te mogen gaan en tot haar grote vreugde krijgt ze die.
Voor Ruben (26 jaar) uit Katwijk is dit niet de eerste reis met de Eendracht. Deze jongerenreis is voor hem alweer de 12e keer dat hij meegaat. Op zijn dertiende werd hij blind na een operatie aan een tumor in zijn hoofd, maar het varen zit hem nu eenmaal in het bloed. Zijn vader is binnenvaartschipper en hij gaat regelmatig met hem op pad. Ruben heeft de Eendracht zelfs nog een keer gezien voordat hij blind werd.
Via de Stichting Jongeren en Kanker, maakt hij via een speciale reis voor jongeren met kanker kennis met de Eendracht en sindsdien gaat hij regelmatig mee. Inmiddels is hij zelf ambassadeur voor de Stichting en haalt hij al een paar jaar aardig wat geld op met de verkoop van zelfgemaakte vlaggetjes.
‘Zit ik wel bij de goede reis?’
In het begin is het voor zowel Djania als Ruben even wennen als ze in Las Palmas ontdekken dat er niet alleen jongeren met hun reis meegaan. ‘Zitten we wel bij de goede reis?’, vraagt Djania zich in eerste instantie af, maar al snel ontdekt ze dat het toch eigenlijk ook wel erg gezellig is in een groep opstappers van gemengde leeftijden.
Ze komen gelukkig wel in een aparte jongerenwacht met een jonge kwartiermeester en nog vier andere jongeren. Een wacht is de groep waarmee je tijdens de reis diensten hebt. 4 uur op, 8 uur af. Beiden delen ook de hutten met andere jongeren. Ook als bij de Kaapverdische eilanden twee jongeren vertrekken, blijven ze bij elkaar in dezelfde Blauwe Wacht. Ruben heeft al vaker gezeild met de Eendracht, maar vindt het toch wel fijn om tijdens deze reis met elkaar in een aparte jongerenwacht te zitten.
‘Het is heel gezellig met zo’n groep, en als je wil even rust wil, zijn er genoeg plekken aan boord waar je je even terug kunt trekken’ zegt Djania.
‘Ik ken de weg op het schip blind uit mijn hoofd’
Djania heeft vaker gezeild in de vakanties en ook zeilles gehad. Maar het zeilen op zo’n grote driemastschoener als de Eendracht is toch nog wel even wat anders. Voor Ruben is het de eerste twee keer wel even wennen. Omdat hij blind is, duurt het even voordat hij de weg weet te vinden op het schip. Maar nu kent hij de weg naar eigen zeggen ‘blind uit zijn hoofd’. Hij is ook de enige die aan het eind van een reis geen blauwe plekken heeft van het stoten aan allerlei zaken.
Onze roerganger is blind
Het mooie aan zeilen met de Eendracht is dat je samen met jouw wacht verantwoordelijk bent voor het hele schip. Samen met de stuurman en jouw groep zorg je ervoor dat het schip de goede kant op vaart, dag en nacht. Dat betekent ook dat er altijd iemand aan het roer staat. Als Ruben aan het roer staat, is er iemand bij hem die de koersgegevens door geeft. Door zijn ervaring weet hij inmiddels hoe hij moet reageren.
Hij ziet een heel klein beetje licht en kan met behulp van de zon en de wind zijn koers in de gaten houden. Hij vertelt dat hij bij een vorige reis door de kapitein werd gevraagd of hij het leuk vond om het schip de haven van Las Palmas in te varen. Ruben: ‘Er kwam een loods aan boord en de schipper zei tegen hem dat ‘onze roerganger blind is’. Je had de blik op diens gezicht moeten zien!’
‘Ik heb erg genoten van de leuke excursies onderweg’
Djania heeft heel veel mooie momenten meegemaakt tijdens de reis. Het moment dat de groep de haven van Las Palmas uitvaart en dat je alle lichtjes nog achter je kan zien, vindt ze toch wel een heel speciaal moment. Daarnaast heeft Djania naast het zeilen ook erg genoten van de diverse excursies . Vooral tijdens het eilandhoppen bij Kaapverdië is het gezellig om met een groep de verschillende eilanden te bezoeken. Vooral op het vulkaaneiland Fogo is het bezoek aan het dorpje en het bezichtigen van een paar woningen voor Djania een hoogtepunt.
Tijdens een andere excursie leert Djania ook hoe je het beste op de lokale markt kunt onderhandelen voor een goede prijs voor een souvenir. Het is nog even wennen in het begin, maar al snel slaagt ze er in om haar souvenirs voor een mooie prijs te kopen. En aan het eten heeft ze hele goede herinneringen. Ook voor een vegetariër als Djania is er iedere dag veel keus aan heerlijk eten.
Wat Djania ook erg leuk vindt aan de zeiltocht is dat ze samen met Tessel, haar hutgenote, vanaf Sal op de Kaapverdische Eilanden nieuwe opstappers aan boord wegwijs kan maken omdat ze zelf al een tijdje onderweg zijn en de weg op het schip wel weten. Zo’n zeilreis is een sociale vakantie en ’je beseft dat je samen allemaal in hetzelfde schuitje zit’.
‘Het eten aan boord is 5 sterren plus!’
Voor Ruben is het lastig kiezen wat de mooiste momenten zijn. ‘Wat niet?’ is zijn eerste reactie. Maar even later geeft hij aan dat hij het dagenlang achter elkaar varen toch wel heel als bijzonder heeft ervaren. Vooral tijdens de vijfdaagse tocht van Las Palmas naar Sal op de Kaapverdische eilanden komt hij in een aangenaam ritme van 4 uur op, 8 uur af. Ook van de dieren, zoals dolfijnen, schildpadden en vliegende vissen die ze onderweg ontmoeten, heeft Ruben genoten. En over het eten kan Ruben kort zijn: 5 sterren plus!
Ruben vindt het ook leuk en gezellig om met de excursies mee te gaan. Hij ziet weliswaar niets, maar vindt het wel speciaal om deze leuke dagen met de groep samen te beleven.
Afscheid nemen is moeilijk
Het afscheid op Schiphol na de prachtige reis met elkaar vindt Djania terugkijkend toch wel het moelijkste moment. Ze heeft gelukkig nog steeds af en toe contact met de groep via een speciale groepsapp. In het begin moest Djania ook nog wel even zeebenen krijgen, maar dankzij een paar pilletjes is ze gelukkig niet echt zeeziek geworden.
Ook Ruben vindt het afscheid aan het eind van de reis een moeilijk moment. Daarnaast zorgen de korte nachten ervoor dat het toch ook wel vermoeiend kan zijn. Als je dan midden in de nacht ‘gepord’ (wakker gemaakt) wordt voor jouw wacht, denk je in eerste instantie ‘ik wil blijven liggen’. Maar als je eenmaal op de brug aan het roer staat en van de anderen hoort over de prachtige sterrenhemel, dan denk je toch ‘dat wil ik toch zeker niet missen’.
‘Deze reis is heel goed geweest voor mijn zelfvertrouwen’
Ruben geeft aan dat het iedere keer weer een goede ervaring is om mee te gaan. Je kunt er heel veel leren. Ook over jezelf, over wat je kan maar ook andere dingen wat je nog niet van jezelf kent.
Djania sluit daar bij aan. ‘Deze reis is heel goed geweest voor mijn zelfvertrouwen. Je gaat naar een vreemd land, je ontmoet allerlei mensen die je nog niet kent. Je leert een andere kant van jezelf kennen, ook omdat je allerlei dingen moet regelen. Daarom zeg ik: dit is een kans die je moet pakken!’
Zelf mee met de Eendracht
Heb jij net als Djania en Ruben altijd al een zeiltocht op de Noordzee of elders willen meemaken? Bijvoorbeeld tijdens een tussenjaar? Dan is dit je kans! Stap aan boord van Zeilschip Eendracht, met Rotterdam als thuishaven, en doe zeilervaring op. Het schip, dat onderdeel is van de Stichting is speciaal ontworpen voor onervaren zeilers. Zo kan iedereen vanaf 8 jaar mee op de dagtochten en vakanties die ons grotendeels vrijwillige team organiseert.
Soms zijn er speciale jongerenreizen voor een flink lagere prijs. En als je bij het boeken de code ‘Het kan wel’ gebruikt, krijg je ook nog eens een Join the Pipe hervulbare waterfles als extraatje (bij meerdaagse reizen). .
Voor 2023 staan de volgende jongerenreizen op het programma;
- Youngster Sail Experience Rondje Oostzee (van 28-10/19-11)
- Youngster Sail Experience naar Bilbao (van 24-11/25-12)
Natuurlijk kun je als jongere gewoon met de andere reizen mee. Het volledige actuele reisaanbod staat op de website van de Eendracht. Daar vindt je de reizen voor kinderen van alle leeftijden, van 8 tot 88.