Ook zo dol op het doorbladeren van woonmagazines? Lekker wegdromen van je eigen design-bank… en er dan achter komen dat die niet helemaal matcht met je bank-rekening, oeps ;-). Goed nieuws, je interieur veranderen hoeft helemaal niet zo duur te zijn! Een ‘tweede-leven’ inrichting is goedkoper, beter voor het milieu en geeft meer voldoening. Wij geven je 5 tips voor een origineel interieur van tweedehands spullen.
1. Maak een moodboard
Bij een nieuwe inrichting is het erg handig dat je een duidelijk beeld hebt van wat je wil. Vooral wanneer je zelf je spullen bij elkaar shopt in plaats van kiest voor een kant-en-klare showroomopstelling. Een ideale en leuke manier om dit te visualiseren is met een moodboard. Dat voorkomt dat je lukraak spullen bij elkaar koopt die uiteindelijk niet passen bij hoe het in je hoofd zat. Doe overal waar je kan woonkamerinspiratie op.
Woonmagazines, reclamefolders of nog makkelijker online op meubelsites, Pinterest of Funda. Verzamel bij elkaar wat je mooi vindt en maak dan keuzes in stijl, kleuren en vormen voor een harmonieus geheel. Tip: combineer plaatjes met stukjes stof, materialen en kleurstalen die je mooi vindt. Deze scoor je bij de plaatselijke bouwmarkt.
2. Kringloopwinkel of rommelmarkt afstruinen
Inbrengwinkel, brocanterie, braderie, vlooienmarkt, garage- of kofferbaksale, verschillende termen voor hetzelfde doel; tweedehands spullen. In elke stad of dorp is wel een kringloopwinkel te vinden of wordt een rommelmarkt georganiseerd. Hier zijn voor een kleine prijs ontzettend leuke spullen te krijgen. Het vraagt alleen een beetje meer geduld, speurwerk en een creatieve mindset. Combineer een leuk uitje met het bij elkaar scharrelen van je eigen originele interieur! Vergeet je moodboard niet mee te nemen om te kijken of de spullen wel passen bij je gekozen stijl. Een ander voordeel; op deze plekken kun je gelijk je oude inrichting weer kwijt.
3. Scrollen op marktplaats
Ook tweedehands websites, zoals marktplaats en Reliving.nl, zijn een goede plek voor ‘tweede-leven’ spullen. Het voordeel hiervan is dat je met een concrete zoekopdracht precies kunt vinden wat je nodig hebt. Dus ook wanneer je graag een bepaald merk of model meubel wilt hebben maar dan een stuk goedkoper. Soms zelfs gratis af te halen! Wist je trouwens dat er tegenwoordig ook voor particulieren sites zijn waar je meubels kunt huren? Dit kan vooral handig zijn wanneer je een in-between interieur zoekt of wilt uittesten of bepaalde meubels je bevallen.
4. Bezoek een stoffen- en lapjesmarkt
Een compleet nieuw interieur kopen voor een andere twist aan je inrichting, is helemaal niet nodig. Alleen al het veranderen van je bankkussens bijvoorbeeld kan je look totaal veranderen. Je hoeft hiervoor geen nieuwe kussens te kopen en je oude weg te doen. Bezoek eens een stoffen- en lapjesmarkt. Hier kun je terecht voor alle kleuren en designs stoffen waar je zelf mee aan de slag kunt. Geen CreaBea? Geen probleem, een kussenhoes kun je zelfs maken zonder naaimachine. Ben je handig met stoffen dan kun je gelijk de stoelen en gordijnen meepakken.
5. Pimp je meubels voor een tweede leven
Kijk vooral nog eens kritisch naar de spullen die je nu in je huis hebt staan. Alles dat niet van ellende uit elkaar valt, is te gebruiken voor een tweede leven. Koester de spullen die je hebt want weggooien is zo zonde. En bovendien niet nodig. Met (krijt)verf, plakfolie of stoffen pimp je je meubels in een handomdraai in een look die past bij je nieuwe interieur. Wees daarbij zo creatief mogelijk.
Een oude kruk die je omtovert als plantenstandaard, nachtkastje als bijzettafel, een stuk kast als plank ophangen, van een kast naar poppenhuis, je oude vaas versieren met glasstift – de mogelijkheden zijn eindeloos!
Of je nou houdt van natuurlijke materialen, industriele-, scandinavische of gipsy look… een luxe woonkamer hoeft helemaal niet duur te zijn. En met tweedehands spullen is het nog een stuk duurzamer ook!