Nederlanders zijn steeds lyrischer over de elektrische auto. Waar er tien jaar geleden nog maar 2.000 elektrische auto’s in ons land rond reden, zijn dat er inmiddels meer dan 328.00 blijkt uit recent onderzoek van MilieuCentraal.
In andere woorden: auto’s met een accu ontwikkelen zich ontzettend snel. Wat zijn nu precies de échte voordelen van elektrisch rijden? En hoe zit het met de toegankelijkheid van openbare laadpalen? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Voordelen van elektrische rijden
We kunnen er niet meer omheen: elektrisch rijden zit enorm in de lift in Nederland. De komende jaren neemt het aantal elektrische auto’s in ons land waarschijnlijk alleen maar verder toe. Dat is niet zomaar het geval, want er kleven ontzettend veel voordelen aan rijden in een auto op batterij. Het grootste voordeel is dat ze beter zijn voor het milieu. Elektrische auto’s zijn veel schoner dan auto’s op benzine, diesel of gas. Ze stoten namelijk geen milieuvervuilende stoffen uit. Andere voordelen zijn onder andere:
Oplaadbaar door middel van groene energie
Om nóg duurzamer bezig te zijn, is het goed om te weten dat je een elektrische auto op kunt laden met groene energie. Hoe groener de stroom des te milieuvriendelijke de auto immers is. Je kunt bijvoorbeeld zelf groene energie opwekken met behulp van zonnepanelen of je kunt kiezen voor een groen energiecontract.
Goedkoper rijden in een elektrische auto
Wat ook erg mooi meegenomen is, is dat elektrisch rijden goedkoper is. Dat komt omdat de prijs voor elektriciteit lager ligt dan voor benzine, gas en diesel. Dit is vooral het geval wanneer je je auto oplaadt aan een eigen oplaadpunt. Openbare laadpalen zijn iets duurder, maar nog steeds voordeliger dan benzine, LPG en diesel.
Elektrische auto’s maken veel minder geluid
Omdat een elektrische auto wordt aangedreven door een accu wordt er geen herrie gemaakt bij het rijden. Dat is voor de natuur én voor de bestuurder fijn, maar voor fietsers en voetgangers minder handig. Daarom zijn er steeds vaker elektrische auto’s die op lage snelheid een beetje geluid produceren zodat het veiliger is om aan het verkeer in een stad of dorp deel te nemen.
Stabielere wegligging bij elektrische auto’s
Ook interessant: elektrische auto’s hebben een grotere kreukelzone en een stabielere wegligging. Dat houdt in dat dergelijke auto’s op termijn misschien wel veiliger worden dan auto’s die op bijvoorbeeld benzine rijden. Je kunt er stabieler mee rijden omdat het accupakket relatief zwaar is dat vrij laag in de auto ligt. Dat zorgt voor een veilig gewicht waardoor de auto niet snel gaat tollen.
Elektrische auto’s opladen bij openbare laadpalen
Het is niet alleen het aantal elektrische auto’s dat in aantallen stijgt; ook het aantal openbare laadpalen wordt alsmaar groter. Tot voor kort was dat een interessant nadeel aan elektrisch rijden: een tekort aan openbare laadpalen. Inmiddels zijn er echter meer dan 107.000 openbare laadpalen in Nederland te vinden, evenals meer dan 3.200 snelladers. Daarmee heeft Nederland de grootste laaddichtheid van heel Europa te pakken.
Het is met name in grote steden zoals Utrecht, Den Haag en Amsterdam waar je een grote hoeveelheid openbare laadpalen kunt vinden. Ook in andere, minder drukke, provincies is er keuze genoeg. De laadpalen kunnen door iedereen gebruikt worden en staan meestal bij een tankstation langs de snelweg, op een parkeerplek in een woonwijk of bij een winkelcentrum. Er zijn er zelfs al een paar op de Waddeneilanden geïnstalleerd! Naar verwachting zullen er alleen maar meer openbare laadpalen bijkomen de komende jaren zolang het aantal elektrische auto’s ook blijft stijgen.
Wat zijn jouw ervaringen met elektrisch rijden? Zie jij ook nog andere voordelen van elektrisch rijden?
Afbeelding van (Joenomias) Menno de Jong, Markus Distelrath, andreas160578 en Stefan Schweihofer