Met de EcoStoof zet je een heerlijke maaltijd op tafel én bespaar je energie

Wist je dat er een manier is om 30% energie te besparen tijdens het koken? Maak kennis met de EcoStoof; de moderne versie van een hooikist. Aan het begin van de vorige eeuw werd een hooikist gebruikt om brandstof te besparen en juist dat is de reden waarom de EcoStoof nu weer zo populair wordt. Sinds de hoge gasprijzen is men hard op zoek naar nieuwe manieren om energie te besparen. Is de EcoStoof dé uitkomst om een lekkere maaltijd op tafel te zetten en tegelijkertijd energie te besparen? Ik heb de afgelopen tijd de EcoStoof mogen testen en deel in dit blog mijn ervaring.

Het verhaal achter de EcoStoof

Caro en Iris zijn twee vriendinnen en begonnen in 2019 samen het bedrijf EcoStoof. Als architect is Caro geïntrigeerd door isolatiematerialen. Toen zij dus het fenomeen van de hooikist tegenkwam was ze meteen enthousiast. De hooikist is eigenlijk zo simpel als het klinkt; een houten kist met daarin hooi als isolatie. Dit principe zorgt ervoor dat als de pan erin zit met een kokende maaltijd erin, het voor een lange tijd warm blijft en langzaamaan kan garen. Caro deelde dit met Iris en met haar achtergrond in ecodesign en biologische voeding was ook zij enthousiast. Al snel brachten ze de EcoStoof met kookboek op de markt en met de huidige energieprijzen sloeg dat zeker aan.

Oprichters Ecostoof

Hoe werkt een EcoStoof

Een EcoStoof werkt eigenlijk volgens hetzelfde principe als een hooikist, alleen dan met textiel. EcoStoof gebruikt zoveel mogelijk duurzame materialen. Zo bestaat de buitenste laag uit Oeko-tex gecertificeerd linnen, is de vulling gemaakt van gerecyclede textielvulling en de voering van gerecycled vilt. Daarnaast zit er onderin een bodemplaat van kurk ter isolatie. Door een infrarood reflecterende laag wordt de warmte in de cocon van de EcoStoof gehouden. Een duurzaam aspect is bovendien dat de EcoStoof in Europa wordt gemaakt. Het principe is zeer makkelijk in gebruik en ook de eerste keer spreekt alles voor zich.

Wat kan je allemaal maken in de EcoStoof vraag je je vast en zeker af. Groenten, aardappelen, pasta, noem het maar op. Soepen moeten bijvoorbeeld 20 tot 30 minuten in de EcoStoof nadat je het op het fornuis aan de kook hebt gebracht. Aardappelen voor het Nederlandse AVG’tje zijn na 1 minuut koken binnen 30-45 minuten in de EcoStoof klaar. Gerechten die ik bijvoorbeeld maakte zijn noedels, stamppot, rijstepap, spaghetti en stoofperen. Hieronder zie je dan ook twee heerlijke stamppotten met vega vleesvervangers.

Koken in de EcoStoof

Voor deze test wist ik niet goed wat ik kon verwachten van het koken in de EcoStoof. Wordt alles klef, krijg je het wel gaar, duurt het niet heel lang… Allemaal vragen die bij mij als foodie toch wel naar boven kwamen. Er zaten dan ook gerechten tussen waar ik enorm enthousiast van werd, maar ook bepaalde maaltijden waar je wel even goed moet uitproberen hoe het zit qua gaartijd. Zo heeft de EcoStoof stampotten voor mij in een nieuw daglicht gezet. Alle stamppotten, van boerenkool tot zuurkool, worden naar mijn mening smaakvoller en iedereen bij mij thuis is het ermee eens dat dit echt voor een smaakvolle stamppot zorgt. Ook voor stoofpeertjes en stoofschotels is het een uitkomst, aangezien het uren op het fornuis scheelt en dus ook veel energie. Bovendien was ik ook verbaasd hoe goed alles nog warm is nadat het een half uur tot een uur in de EcoStoof zat.

Zoals ik al even benoemde zijn er bepaalde gerechten waarbij het even zoeken is naar hoe lang het precies in de EcoStoof moet. Zo heb ik een vegan spaghetti bolognese gemaakt die verrassend goed gelukt was. Maar zat er ook een noedelgerecht tussen die wat klef was geworden met te gare noedels en groenten. In het begin is het dus even zoeken naar de juiste tijd en ingrediënten. Ook afhankelijk van je smaak natuurlijk, houd je meer van groenten met nog een lichte bite of echt goed gaar.

Ecostoof

Mijn favoriete recept

Mijn absolute favoriet was één van de ontbijtrecepten die in het kookboek van Caro en Iris stond; de rijstepap met kaneel en banaan. Nu ben ik sowieso al een groot fan van kaneel en vegan kokos rijsttaart maar dit ontbijtje is een nieuwe favoriet bij ons thuis. Ik maak het vooral op drukke dagen waar je een lange dag voor de boeg hebt om de dag goed te beginnen. Dan ga ik eerst sporten, daarna even de rijstepap aan de kook brengen en vervolgens kan het voor iets meer dan een halfuurtje in de EcoStoof. Tussendoor kan je even een snelle douche nemen en voilá: er staat een warm ontbijtje op je te wachten.  

Conclusie

De EcoStoof heeft mij enorm positief verrast en mijn verwachtingen overtroffen. Zo heb ik het ook meegenomen op mijn vakantie in de Eifel. Het makkelijke is dat je het eten dan in de EcoStoof kan doen en nog wat tijd voor jezelf hebt. Ik kon dan nog even een heerlijke wandeling maken om te genieten van het laatste daglicht van de dag of op de bank kruipen met een goed boek. Het kost zeker wel even om het goed onder de knie te krijgen hoe lang bepaalde gerechten precies moeten garen in de EcoStoof, maar het is verder een hele makkelijke manier van koken. Bovendien heb je als het goed is met de huidige energieprijzen de EcoStoof al binnen een jaar terugverdiend volgens Caro en Iris. Dus: een makkelijke manier om heerlijke gerechten op tafel te zetten en tegelijkertijd energie te besparen. Wie wil dat nou niet?

Heb jij nog tips om energiezuinig te koken? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Meer HKW Testen vind je op deze pagina.

Over de schrijver

5 gedachten over “Met de EcoStoof zet je een heerlijke maaltijd op tafel én bespaar je energie”

  1. De rijstepap ging altijd al gewoon in bed. Lekker instoppen en geen omkijken naar. Als alternatief deed ik een oud dekbed in een kartonnen doos en ook dat werkt goed. Allemaal spul dat er al was, handig, goedkoop en duurzaam.

  2. Ik gebruik gewoon mijn theemuts om rijst of quinoa te garen. Groene erwten wikkel ik in mijn verzwaringsdeken. Blijft uren warm .Werkt allebei erg goed.

  3. Ook een kist moet gemaakt worden. Dus ja overal is wel wat op of aan te merken. Ik heb een cooking bag van het quashischoolproject. Een stichting die Cookingbags verkoopt die gemaakt worden in Ghana. Daar zijn gehandicapte vrouwen die zo een inkomen kunnen verdienen voor zichzelf en eventuele kind. Deze zijn gemaakt van afrikaanse bedrukte katoen en gevuld met kapok van de kapokboom. Hierdoor blijven er meer bomen gespaard . Bovendien hoeven de vrouwen minder lang in de rook te zitten van het houtvuur waarop gekookt wordt in vaak kleine ruimtes. Zo worden hiermee weer andere doelen gesteund en ze staan gezellig in de keuken. Dus voor al deze manieren is wel iets te zeggen. Wat ze verbind is niet zo moeilijk te zien.

  4. Mijn oude winterjas is mijn ecostoof. Ik pak mijn pan(nen) erin en zet ze weg. Werkt perfect, kost niks. Ik gun de ecostoofdames een goedlopend bedrijf, maar dit kan ook. Of je koopt bij de kringloop een jas, kan ook.

  5. Allemaal leuk en aardig maar de hooikist is nog altijd een véél ecovriendelijker alternatief dan die hele ecostoof. Hier moeten allerlei machines, lees brandstoffen, voor gebruikt worden om deze ecostoof te produceren terwijl een hooikist puur natuur is. Dus ook deze ecostoof is niet zo ecovriendelijk als wordt gezegd.

Reacties zijn gesloten.