Het is alweer bijna kerst. Waarschijnlijk heb je al aardig wat berichten over duurzame kerstbomen voorbij zien komen (zoals ons eigen verhaal HKW zoekt uit: wat is duurzamer: een echte of een nep kerstboom). Want ondanks dat er in Nederland niet eens zoveel kerstbomen verkocht worden, in vergelijking met andere Europese landen, zijn dat er toch nog steeds ongeveer 2,5 miljoen per jaar. En die worden na een paar weken helaas grotendeels weer weggegooid. Zonde! Maar er zijn natuurlijk nog meer duurzame keuzes te maken als het om de kerst gaat. We zetten onze tips voor een duurzame kerst voor je op een rij.
1. Huur een gedekte tafel
Heb je met kerst al een etentje met vrienden of familie gepland? Dan zit je misschien al vol in de voorpret. Of, in de stress. Want je hebt vast wel een grote tafel. Maar heb je ook de spullen in huis om die tafel mooi te dekken? Zorgen zijn niet meer nodig, want je kunt een gedekte tafel nu ook gewoon huren! Bij Rent the Table kies je zelf een stijl, en per 4 personen huur je voor drie dagen een handgemaakte complete set voor 24,95 per persoon. Het is niet goedkoop, maar ze komen alles voor dat geld bezorgen, ophalen en ze wassen ook af en je hoeft het zelf niet aan te schaffen voor dat ene chique etentje in het jaar. Goed om te weten: het bedrijf compenseert haar CO2-uitstoot voor 110% en ze gebruiken geen plastic. Op en top duurzame kerst dus.
2. Maak eens een vegan kerstdiner
Kerst is voor veel mensen de tijd om uitgebreid in de keuken te staan én om nieuwe dingen te proberen. Het ideale moment dus om eens vegan te koken. Wat dacht je van gevulde champignons met avocado, zelfgemaakte kruidenboter, gevulde pompoen uit de oven, hasselback aardappelen of chocolade lavacake? Je vindt deze – en meer – gerechten met recept via ZonderZooi. Ga je liever uit eten? Check dan via de website Puur! adresjes bij jou in de buurt met groenten in de hoofdrol, biologisch, uit de streek, duurzaam, fairtrade en vooral lekker. Of kijk op onze eigen lijst van vegan restaurants voor een duurzame kerst.
3. Geef een dagje ‘hulp’ cadeau
Het is natuurlijk leuk om je vrienden of familieleden met kerst iets te geven. Maar, heb je net zoals de voorgaande jaren eigenlijk geen idee wat je dit jaar weer voor je schoonzus moet verzinnen? En denk je dat de rest dit ook zo voelt? Stel dan eens voor om een dagje ‘hulp’ cadeau te geven. Trek lootjes of spreek een volgorde af. En laat mensen dan voor elkaar een dagje ‘hulp’ verzinnen om cadeau te geven. Zo kun jij je broer een dagje helpen om zijn zolder op te ruimen, hij kan op zijn beurt een keer op de kinderen van je zus passen, en zij kan bijvoorbeeld een keertje koken voor je moeder. Zien jullie elkaar buiten deze duurzame kerst ook weer wat vaker!
4. Drink biowijntjes uit Nederland
De wijnbouw in Nederland is natuurlijk beperkt, maar groeit wel. Ook is de kwaliteit van de wijnen steeds beter. De meeste wijn wordt geproduceerd in Zuid-Limburg, gevolgd door de Achterhoek, de Betuwe, de Veluwe en de omgeving van Groesbeek. Leuk om met kerst eens uit te proberen! Een aantal biologische Nederlandse wijnen zijn bijvoorbeeld: Colonjes en Betuws Wijndomein (Gelderland), El Placer (Flevoland) en Dassemus (Noord-Brabant). Je scoort deze wijnen bij Nederlandse Streekwijnen.
5. Kerstballen gemaakt van wegwerp kerstbomen
Om wegwerpkerstbomen de wereld uit te helpen, bedacht BeterBoompje een alternatief: een echte kerstboom die terug geplant (en hergebruikt) wordt. Het kerstbomenbos waar alle bomen met kluit na de feestdagen worden terug geplant is in Leusden. Maar niet iedereen wil een kerstboom met kluit, daarom verkopen ze ook bomen zonder kluit. En voor iedere verkochte boom zonder kluit worden twee biologische herbruikbare kerstboomstekjes aangeplant. Het bedrijf ontwikkelt snel door, want het afgelopen jaar voegde ze ook een BeterBalletje toe aan het assortiment: een kerstbal gemaakt van wegwerpkerstbomen van vorig jaar. Een duurzame kerst kan je ook voor een duurzame kerst kiezen met deze tiny trees van ontwerper Suseela Gorter: zij maakt wandkleden met een kerstboom die je overal mee naar toe kan nemen en kan ophangen (wij zijn fan).
Bonus: haal je feestkleding bij een kledingbibliotheek
Wist je dat Nederland inmiddels zo’n 20 kledingbibliotheken heeft? Het principe van zo’n bibliotheek is simpel: je leent de kleding voor een bepaalde periode en alleen als je het echt, echt, echt heel leuk vindt, kan je het ook aanschaffen. Op die manier voorkom je in ieder geval dat je een kast vol ongedragen (feest)kleding hebt. We schreven al eens eerder over 10 Nederlandse kledingbibliotheken waar je (feest)kleding kunt lenen en ruilen (vaak ook online).
Fijne kerst! Deel jij hieronder nog even jouw tips voor een duurzame kerst?