Een boot alleen om mee te varen? Als je het Nina (38) en Sergio (37) vraagt kan er ook prima op gewoond worden. De twee kochten in 2019 een woonschip met ligplaats in het centrum van Amsterdam en toverden het schip om tot knusse, duurzame woning.
‘Help, ik heb een woonschip gekocht!’
Helemaal nieuw is het wonen op een boot niet voor Nina, vertelt zij aan ‘Voor de Wereld van Morgen’. Tot haar zesde woonde ze op een woonboot, waarmee wonen op het water altijd al een optie voor haar was. Na acht jaar in een appartement gewoond te hebben is ze haar leven tussen vier rechte muren zat en gaat ze op zoek naar een woonschip. Ze vindt haar 60m2 grote droomboot, een tjalk, op een centraal, maar rustig plekje in Amsterdam. Ze hoeft alleen Sergio nog maar te overtuigen…
Liever traditioneel
Haar vriend Sergio ziet het plan in eerste instantie namelijk helemaal niet zitten. Hij zegt: ‘Wonen op een boot voelde oncomfortabel, ik had liever een traditioneel huis met rechte muren’. ‘Een boot is om mee te varen’, luidt zijn Italiaanse opvatting. Uiteindelijk koopt Nina het woonschip alleen, maar sleept ze Sergio wel mee. Met succes: inmiddels wonen de twee al ruim twee jaar met veel plezier op haar droomboot.
De kleine verbouwing
Het woonschip verkeert in goede staat en is goed geïsoleerd. Een grote verbouwing lijkt dus niet nodig. Het interieur kan wel een opfrisbeurt gebruiken en dus slaan de twee aan het klussen. Tweedehands houten vloeren, een bad en een bedomlijsting: waar mogelijk scoren de twee hun materialen via Marktplaats. Zelfs de tegels komen er vandaan, alleen de wc wordt nieuw gekocht.
Volg het gratis webinar: ‘Je eerste woning kopen’ op 9 of 10 november Je eerste woning kopen lijkt ingewikkeld. Daarom organiseert Triodos Bank een gratis webinar: ‘Je eerste woning kopen’. Wil je meer weten over wat er komt kijken bij het kopen van je eerste woning en wat je kunt doen om je kansen te vergroten?
Nooit meer varen
Varen doet het schip al een tijdje niet meer. De motorkamer is ontdaan van de motor en omgetoverd tot een klein studeerkamertje en de voormalige stuurhut is inmiddels een zithoek. Als het woonschip eens in de vijf jaar naar de werf moet voor een onderhoudsbeurt moet hij worden gesleept. Er is nog één element dat direct doet denken aan de tijd dat de tjalk nog over zee voer: een rond patrijspoortje. Het raampje doet inmiddels dienst als kattenluik.
Alles tweedehands
Het gehele interieur van het woonschip staat in het teken van hergebruik. Sergio en Nina vinden het namelijk volstrekt overbodig om alles nieuw te kopen. ‘Mensen zijn zo gewend om alles nieuw te kopen, dat is onnodig.’ De twee scharrelden hun inrichting bij elkaar op Martkplaats, uit kringloopwinkels en van straat. Op de dagen dat het grofvuil wordt opgehaald struint Sergio de straten af naar bruikbare meubeltjes. Soms moet hij zijn vondsten een beetje opknappen, maar hij geeft spullen graag een tweede leven.
Energiezuinig wonen
Niet alleen het interieur, ook de rest van hun leven op het woonschip richten de twee duurzaam in. Vier zonnepanelen voorzien het schip van elektriciteit zodat het stel kan douchen middels een elektrische boiler en ze kunnen koken op inductie. Voor de verwarming gebruiken de twee een pelletkachel. Hierdoor blijven ook de kosten beperkt: zo’n dertig euro per maand zijn de twee kwijt aan energie.
Een groen dak
Middels subsidie van de gemeente Amsterdam én een bijdrage van stichting Grachten van Smaragd hebben Sergio en Nina een sedumdak aan kunnen leggen. Dit dak zorgt voor isolatie, dempt het geluid van de regen en ziet er natuurlijk leuk uit. Maar niet alleen de bewoners van het woonschip hebben hier profijt van, ook toevallige passanten. ‘Als in het voorjaar het sedum in bloei staat komen er allerlei insecten op af’, vertelt Nina.
Groen wonen midden in de stad
Na twee jaar wonen op hun tjalk willen de twee nooit meer anders. Midden in de stad wonen en tóch omringd worden door natuur: wie wil dat nu niet. Het woonschip wordt omringd door watervogels en bovendien geniet het stel van het feit dat ze nu vrijstaand wonen. Nooit meer geluidsoverlast of een gedeeld trappenhuis en toch genoeg contact met de buren. Hun medebootbewoners in de buurt helpen ze graag als dat nodig is.
Virtueel binnenkijken op deze droomboot? Het NPO-programma BinnensteBuiten was te gast op de ecotjalk van Nina en Sergio. Lees ook: 5x bijzonder wonen op het water.
De hele maand oktober staat bij hetkanWEL weer in het teken van Anders Wonen (check hier de pagina met alle uitleg). Dat betekent dat we extra veel verhalen over andere manieren van wonen schrijven en dat we verschillende online masterclasses én een excursie organiseren. Wil je niks missen van deze maand? Schrijf je dan vooral in voor onze Anders Wonen Nieuwsbrief: deze ontvang je elke donderdag in je mailbox en stopt automatisch aan het einde van de maand. Super fijn dat je er weer bij bent dit jaar! Wij hebben er in ieder geval ongelooflijk veel zin in.