Weelderige planten op de vensterbank, met grote groene bladeren en geen luis die in de buurt probeert te komen. Dat is de droom van iedere plantenliefhebber, zeker nu onze groene aandacht zich -dankzij de herfst- weer van buiten naar binnen verplaatst. Maar de realiteit is, dat de bladeren vaak bruine randjes krijgen of er slap bij hangen. Daarom geven we je vandaag 5 tips om je eigen natuurlijke plantenvoeding te maken, zodat je jouw groene oase ook echt groen kan houden.
1. komkommerschillen
De schil van de komkommer zit vol kalium en fosfor. En het is juist de fosfor die planten nodig hebben om zonlicht in voedsel voor zichzelf om te zetten. Jij kan ze een handje helpen door de schillen van een komkommer te bewaren.
Deze schillen doe je in een glazen pot die je vult met water en daarna afsluit met het deksel. Vijf dagen laten staan en je hebt vruchtbaar water voor je planten. Als je een keer in de drie weken je planten begiet met deze zelfgemaakte natuurlijke plantenvoeding zullen de bladeren mooi groen blijven.
2. koffie & kaneel & bruiswater
Gooi je koffieprut niet zomaar weg, want je kan er nog een hoop mee doen waaronder je eigen natuurlijke plantenvoeding maken. Die bruine drap zit namelijk vol kalium, fosfor en natrium waar je planten blij van worden.
Wat je doet is je gemalen koffie-overblijfsel in een pot deponeren, een theelepel kaneel erbij want dit werkt goed tegen schimmels en vul je mengsel aan met bruiswater. Als je deze mix af en toe over de aarde van je planten giet dan heb je een natuurlijk pokon vol goede én zonder schadelijke stoffen.
3. bananenschil
Ook de bananenschil komt regelmatig terug op het zero waste menu vanwege zijn verscheidenheid aan toepassingen. En ook je planten kunnen regelmatig wel wat bananen magic gebruiken.
Als je een schil in een glas doet met heet water erbij en je laat het minstens een uur trekken dan krijg je heel vruchtbaar water dat vol kalium, fosfor, calcium en magnesium zit die heel goed dienstdoet als natuurlijke plantenvoeding. De droom van iedere plant. Giet het een keer in de week over je prachtige planten (nadat het afgekoeld is natuurlijk) en ze zullen groeien en bloeien als een jungle.
4. havermout & thee
Misschien eet je zelf regelmatig een kom havermout in de morgen omdat het zo gezond is. Je planten zullen het met je eens zijn, want ook als natuurlijke plantenvoeding is een beetje havermout een goede start van de dag.
Neem een theezakje, knip hem open en gooi de blaadjes in een kop of glazen pot (of neem losse thee). Hier doe je een eetlepel havermout bij en kokend water. Laat deze mix minstens een uur staan. Haal het water door de zeef en je hebt een plantenvoeding gemaakt vol stikstof.
Net als wij proteïne nodig hebben om spieren te kweken, hebben planten stikstof nodig om groot en weelderig te groeien. Giet het afgekoelde mengsel een keer in de drie weken over de aarde en je bezorgt ze een ware groeispurt.
5. lucifers
De simpelste en makkelijkste plantengroeitruc van allemaal: de lucifer. In de kop van de lucifer (het gedeelte dat je aansteekt) zit namelijk fosfor en sulfur. Planten hebben fosfor nodig voor gezonde wortels en sulfur zorgt voor mooie groene bladeren.
Het enige dat je hoeft te doen is er een paar met de kop naar beneden in de grond te steken en elke keer als je je planten water geeft dan komen de stoffen vanzelf vrij en worden je planten gevoed. Laat ze er twee weken in zitten en verwissel ze daarna voor nieuwe lucifers. Zo simpel is het: lucifers als natuurlijke plantenvoeding.
Bonustip: zo maak je een DIY planten irrigatiesysteem
Misschien ga je op vakantie en is er niemand om je planten water te geven of ben je gewoon zo chaotisch dat je regelmatig die arme planten vergeet. Dan hebben we hier een simpele oplossing voor je.
Je neemt een glazen fles en vult hem met water. Vervolgens neem je een stukje touw dat je aan de ene kant aan een roestvrijstalen schroef vast maakt en in je fles laat vallen. De andere kant versier je met een satéprikker of ander houten stokje en deze steek je in de aarde van de plant.
Het touw neemt nu het water op en transporteert het langzaam naar je plant. Als je je mini-irrigatiesysteem iets hoger zet dan je plant maak je dit proces nog makkelijker. Vul de glazen fles met bijvoorbeeld bananenschilwater en je planten zullen zelfs gevoed worden met je zelfgemaakte natuurlijke plantenvoeding. Bye bye dode planten, hallo groene planten jungle.
Dit waren onze vijf zero waste tips voor het maken van je eigen natuurlijke plantenvoeding. Waarmee we nog maar eens willen laten zien: chemische middelen zijn helemaal niet nodig, hartstikke duur en je moet er ook nog eens voor de deur uit. Met deze tips kweek je die weelderige groene planten, ook als je dacht dat jouw grijze vingers nooit groen konden worden. En als we het dan toch over groene vingers hebben: lees hier hoe je heel makkelijk zelf planten kan stekken.