Omdat ik op de begane grond in hartje Amsterdam woon, is het bij mij binnen meestal koel. Dat is in de winter een nadeel, maar in de zomer is het een groot voordeel. Als ik alles overdag dichthoudt, blijft mijn thermostaat op 22 graden hangen en is een persoonlijk hitteplan eigenlijk niet nodig. Toch ben ik een slechte slaper in deze tijden van extreme hitte. Daarom 7 tips om ook tijdens een hittegolf goed te slapen.
1. Zet de ramen tegen elkaar open
Vorige week lag ik ’s nachts nog als een aangespoelde zeester op bed te puffen. Ik was op vakantie in het Zuiden van Europa en het was daar heet met een hoofdletter H. De enige remedie om iets van verlichting te krijgen, was door de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten en te hopen op de wind vanuit zee. De meeste nachten werden we niet teleurgesteld en bolden de gordijnen zich over ons voeteneind. Het oorverdovende gezoem van de cicaden, die dit jaar in grotere getalen aanwezig waren dan de jaren ervoor, namen we op de koop toe. Want elk zuchtje wind zorgde voor 5 minuten extra slaap.
2. Neem een fles koud water mee in bed
Er waren ook nachten bij dat de wind nauwelijks van zich liet horen. Dan pakte ik, bij gebrek aan vriezer, een koude fles water uit de koelkast en legde die in mijn bed. Het koelde mijn lichaam genoeg af om in slaap te vallen en dat bleek voldoende. Je kan ook je lakens even in de koelkast of vriezer leggen voordat je eronder gaat liggen om verzekerd te zijn van een koel bed.
3. Schakel je elektrische apparaten uit
Sowieso een goed idee voor je energierekening, maar dus ook voor de koelte in huis. Ze geven namelijk, ook in stand-by modus, warmte af. En omdat met deze temperaturen alle beetjes helpen, is het handig om de stekkers er zo veel mogelijk uit te trekken. Behalve die van de ventilator misschien, want die kan voor dat briesje zorgen die je net dat zetje richting slaap geeft. Als je een bevroren fles water voor de ventilator zet, schijnt dat nog meer verkoeling te brengen (zelf nog nooit uitgeprobeerd, maar ik hoor graag jullie ervaringen). Het is trouwens handig om je ventilator strategisch neer te zetten, naast een open raam, zodat je de afgekoelde buitenlucht naar binnen blaast.
4. Hang je natte was binnen
In de winter is het geen goed idee om de was binnen te drogen, omdat de verwarming dan extra hard moet werken om de boel een beetje op te warmen. Maar in de zomer kan het verdampende vocht van de natte was juist voor wat welkome verkoeling zorgen. Bovendien hoef je dan geen rekening te houden met het feit dat je was buiten in de zon verbleekt, ook fijn.
5. Neem een lauwwarme douche
Je zou zeggen een koude douche, maar dat is juist slim in de winter (ik weet het, ik vind het ook niet te doen in de winter). Het koude water zorgt er namelijk voor dat je lichaam als een gek aan het werk gaat om weer ‘op temperatuur’ te komen. Je gaat er dus heerlijk van gloeien, maar dat is juist wat je niet wilt. Dus kies dan voor een lauwwarme douche. En ga (als je kapsel het toestaat) met natte haren slapen (dat verkoelt). De meeste warmte verlies je namelijk via je hoofd. Een koud washandje op je voorhoofd of in je nek kan ook werken (desnoods met wat ijsklontjes erin). Ook een idee: ga lekker met je voeten in een teiltje koud water staan terwijl je je tanden poets of je gezicht wast. Met koelere voeten is het net wat lekkerder slapen (net zoals het met koude voeten in de winter onmogelijk is om te slapen).
6. Ga kamperen
Als je normaal op zolder slaapt, is dat niet te doen. Ook een hoogslaper is vervelend, want warmte gaat omhoog. Hoe dichterbij de grond je slaapt, hoe koeler het is. Dus haal dat luchtbed uit de kast en slaap op de grond of -als het kan en je je beschut en veilig genoeg voelt- slaap buiten. Op je balkon of in je tuin. Een hangmat is dan ook een goede optie. Met een beetje mazzel steekt er een briesje op en word je wakker met een concert van ontwakende vogels. Bijkomend voordeel is wellicht dat de natuur een rustgevende werking op ons heeft, dus buiten in het groen slapen draagt wellicht bij aan een goede nachtrust.
7. Maak een wandeling voor het slapen
We schreven gisteren al over wandelen (het is tenslotte de Vierdaagse, oh nee, de Driedaagse), maar ’s avonds voor je gaat slapen nog even een ommetje maken kan wonderen doen. De lucht is dan al wat afgekoeld, je maakt je hoofd leeg, de buitenlucht maakt je slaperig en bewegen maakt je moe. Dikke kans dat je dan in ieder geval sneller in slaap valt (en dus minder lang ligt te woelen). Luisteren kan ook helpen: naar een podcast, de radio of een sleepstory in een meditatie app bijvoorbeeld. Of zet gewoon het geluid van het ruisen van de zee op (heeft een heel kalmerend effect). Het is trouwens af te raden om alcohol te drinken voordat je gaat slapen: dat verhoogt namelijk je lichaamstemperatuur en droogt je uit. Beiden wil je niet in deze hitte.
Het is trouwens niet verkeerd om op deze dagen de zuiderlingen te kopiëren en een siësta in te lassen. Zeker als je ‘s nachts wat onrustig geslapen hebt, is het fijn om overdag (daar waar mogelijk) ook wat extra rust te pakken. Binnen of in een hangmat in de schaduw van een boom (ik krijg meteen zin in een dutje).
Wat zijn jouw tips voor een goede nachtrust bij deze hitte? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook hoe je je huis een beetje koel houdt.
4 gedachten over “7 tips om vannacht goed te slapen met die hitte”
Ik maak vaak mijn haren nat of zet een natte hoed op. Soms trek ik een nat t shirt aan. Dat verkoelt enorm.
Wow, dat klinkt wel heel erg nat, maar ik snap je punt. Een plantenspuit met water naast je bed en je huid af en toe even natspuiten, helpt ook. Succes allemaal met die hete nachten!
Ik maak altijd een grote handdoek nat en ga daaronder liggen slapen. Werkt perfect bij hitte.
Goede tip!
Reacties zijn gesloten.