Thee van Nederlandse bodem is nog steeds uniek. De meeste thee komt uit India, China, Japan of misschien aan Kenia. Maar uit Nederland? Dat hoor je niet vaak. Toch is er in Nederland – in het Brabantse plaatsje Zundert – een echte theeplantage. En de ontwikkelingen gaan verder. Inmiddels is er namelijk ook thee van Belgische bodem. In Loenhout is is de eerste grootschalige theeplantage van België ook een feit. En de naam van de thee die daar geproduceerd wordt, is LocalTea.
Thee is – na water – de meest gedronken drank ter wereld. In Nederland drinken we gemiddeld zo’n vier koppen per dag. En dan niet alleen bij het ontbijt of om 4 uur, maar tegenwoordig ook steeds vaker bij het diner, cold brew of in een cocktail.
De impact van thee op het milieu is kleiner dan die van koffie. Volgens de berekeningen van de BBC is de ecologische voetafdruk van een kop koffie ongeveer tien keer zo groot als dat van een kop thee. Maar de meeste thee komt van ver en dat gaat gepaard met veel CO2 uitstoot door het transport en veel watergebruik bij de productie. Daar brengt LocalTea – dankzij de korte ketens en ambachtelijke productie – verandering in.
Volgens onderzoek van Amsterdam Young Academy en de Universiteit van Amsterdam is de productie van een lokale thee een stuk milieuvriendelijker. LocalTea stoot 96% minder CO2 uit, gebruikt 99,59% minder energie en 96,96% minder water. En dat zet natuurlijk zoden aan de dijk.
LocalTea maakt thee van de Camellia Sinesis theeplant. Van deze plant is het mogelijk om zwarte thee, groene thee, witte thee en oolong te maken. De Camellia Sinesnsis gedijt het beste in een warm en vochtig klimaat met een temperatuur van 10 tot 30 graden Celsius en zo’n 200 tot 225 mm per maand aan regen. En dat is lastig in Nederland.
Daarom is het heel bijzonder dat deze plant nu wel in Nederland groeit. Dat komt omdat het plantenkweker Johan Jansen na 8 jaar gelukt is deze theeplant winterhard te telen. Toen Jansen tijdens een reis na China in aanraking kwam met de theeplant besloot hij dat dit ook lokaal moest kunnen. En dat lukte, waardoor het nu mogelijk is om op ambachtelijke wijze kwaliteitsthee te maken en hebben we nu thee van eigen bodem, die nu ook gewoon te koop is in de Nederlandse supermarkt. In een zakje, of als losse thee.
Tot slot kun je zelf ook LocalTea verbouwen. Met een beetje geluk en goede verzorging kun je met een aantal exemplaren dus een hele poos vooruit. Van een plant die binnen staat, kun je zelfs iedere 2 à 3 weken opnieuw oogsten. En een theeplant kan wel 200 jaar oud worden.
Tot slot nog wat tips om zelf hele lekkere thee te zetten. Met je eigen, of lokale thee.
Asceline Groot is partner bij hetkanWEL, onderzoeker, specialist op het gebied van duurzame trends en ontwikkelingen en co-auteur van het boek 'hetkanWEL. Voor een groener, eerlijker en leuker leven'. Daarnaast heeft ze een PhD aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze deed onderzoek hoe social enterprises hun ideeën ontwikkelen.